Κόσμος

Τέξας: Τέλος οι πρόσφυγες! Η πρωτιά και η αφετηρία…

Είναι επίσημο: Το Τέξας έγινε η πρώτη πολιτεία της χώρας που ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί νέους πρόσφυγες το 2020...

Το Τέξας έγινε χθες Παρασκευή η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που αρνείται να δεχθεί νέους πρόσφυγες το 2020 μέσω του ομοσπονδιακού προγράμματος μετεγκατάστασης.

Η απόφαση των αρχών του Τέξας αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το πρόγραμμα αυτό, καθώς η πολιτεία αυτή δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων που γίνονται δεκτοί στις ΗΠΑ.

Η απόφαση του Τέξας

Η πολιτεία πρέπει να επικεντρωθεί «σε αυτούς που είναι ήδη εδώ, περιλαμβανομένων των προσφύγων, των μεταναστών και των αστέγων, που είναι όλοι τους Τεξανοί», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Σκοτ Άμποτ.

Ο Άμποτ εξήγησε ότι το Τέξας, το οποίο από το 2010 υποδέχεται περίπου το 10% των προσφύγων που γίνονται δεκτοί στις ΗΠΑ, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει «ένα δυσανάλογο μεταναστευτικό πρόβλημα» με την άφιξη από το 2018 και μετά πολλών δεκάδων χιλιάδων μεταναστών οι οποίοι διέσχισαν χωρίς χαρτιά τα σύνορα με το Μεξικό για να ζητήσουν άσυλο.

Τον Σεπτέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο έδινε το δικαίωμα στις πολιτείες να επιλέγουν να μην συμμετέχουν σε αυτό το ομοσπονδιακό πρόγραμμα μετά τον Ιούνιο του 2020.

Μέχρι στιγμής οι κυβερνήτες 38 πολιτειών έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ οι υπόλοιποι έχουν περιθώριο μέχρι τις 21 Ιανουαρίου για να ανακοινώσουν την απόφασή του.

Φτάνει πια λέει το Τέξας

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε επίσης ανακοινώσει τη δραστική μείωση του αριθμού των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί στις ΗΠΑ: 18.000 για το οικονομικό έτος 2020, που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2019, έναντι 30.000 για το 2018 και σχεδόν 85.000 το 2016.

«Το Τέξας έχει κάνει περισσότερα από όσα του αναλογούν βοηθώντας τη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων και εκτιμά ότι και άλλες πολιτείες θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες», τόνισε ο Άμποτ.

Οι Δημοκρατικοί, που είναι στην αντιπολίτευση στο Τέξας, την πιο πολυπληθή αμερικανική πολιτεία, επέκριναν την απόφαση του κυβερνήτη «που ενδίδει εντελώς στο μίσος και την ξενοφοβία», όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός Χοακίν Κάστρο.

Εξάλλου η οργάνωση υποστήριξης προσφύγων Refugee Services κατήγγειλε «τη σύγχυση» μεταξύ της παράτυπης μετανάστευσης και του ομοσπονδιακού προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων.

«Οι πρόσφυγες που γίνονται δεκτοί στις ΗΠΑ έχουν νόμιμα έγγραφα, οι φάκελοί τους έχουν εξεταστεί ενδελεχώς από τις υπηρεσίες ασφαλείας και αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά, εργατικά, ακμάζοντα και ανθεκτικά μέρη του πληθυσμού», τόνισε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράσελ Σμιθ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Διασώστες στα χαλάσματα κτηρίου της Μπανγκόνγκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines