Σάββατο, 23 Νοε.
14oC Αθήνα

Τελειώνει το… κρυφτό! Ο Γιανουκόβιτς παραχωρεί την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου – “Παγώνουν” τα κεφάλαιά του οι ελβετικές αρχές

Τελειώνει το… κρυφτό! Ο Γιανουκόβιτς παραχωρεί την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου – “Παγώνουν” τα κεφάλαιά του οι ελβετικές αρχές

– Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα μιλήσει από τη πόλη Ροστόφ στον Ντον, κοντά στα ουκρανικά σύνορα
– Το Κίεβο ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ, το οποίο απάντησε ότι είναι έτοιμο να την προσφέρει
– Απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης βίζας στους Ουκρανούς
– Στην Κριμαία ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας
– Ο Κάμερον καλεί τη Μόσχα να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Αφού έστειλε το μήνυμα ότι παραμένει πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποφάσισε να… εμφανιστεί στο λαό της Ουκρανίας και να παραχωρήσει την Παρασκευή (15.00 ώρα Ελλάδας) συνέντευξη Τύπου από την Ροστόφ στον Ντον, μια ρωσική πόλη κοντά στα σύνορα. Η πόλη αυτή βρίσκεται περίπου 200χλμ. μακριά από το Ντόνετσκ, όπου το περασμένο Σάββατο ο Γιανουκόβιτς προσπάθησε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν πως η Ρωσία έχει προσφέρει άσυλο στον Γιανούκοβιτς, με το δίκτυο RBK να αναφέρει μάλιστα πως ο βρίσκεται σε σανατόριο του Κρεμλίνου έξω από τη Μόσχα.

Οι ελβετικές αρχές “έλαβαν μια απόφαση επί της αρχής να παγώσουν τα κεφάλαια” που πιθανόν είχε αποταμιεύσει ο αποπεμφθείς πρόεδρος και εξακολουθούν να “βρίσκονται στην Ελβετία”, όπως ανακοίνωσε το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση “έλαβε την απόφαση αυτή την Τετάρτη” (χθες) και η διοικητική εγκύκλιος για την εφαρμογή της θα δημοσιευθεί αύριο Παρασκευή, ανέφερε σε μήνυμά του, το οποίο εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος του ελβετικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας, οι τράπεζες έχουν “καθήκον” να επιδείξουν “ένα αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης όσον αφορά τα ουκρανικά κεφάλαια” που είναι τοποθετημένα σε αυτές.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου για την είσοδο στη χώρα του Γιανουκόβιτς, μελών της οικογένειάς του ή συνεργατών του, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να αναφέρει ότι “η Ελβετία παρακολουθεί με τη μέγιστη προσοχή την κατάσταση στην Ουκρανία”, χωρίς να δώσει καμιά άλλη διευκρίνιση.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας αποφάσισε εξάλλου να μη δίνει το πράσινο φως σε εξαγωγές όπλων ή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.

Δημοψήφισμα στην Κριμαία

Tην ώρα που η Βουλή στο Κίεβο έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας προκήρυσσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το πολιτικό μέλλον της περιοχής, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAR-Tass.

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ διαμηνύει πως η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι μέρος της Ουκρανίας. Νωρίτερα, ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε πως οιαδήποτε κίνηση ρωσικών δυνάμεων έξω από το ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης “θα εκληφθεί ως εχθρική ενέργεια”.

Βοήθεια από ΔΝΤ

Στο μεταξύ, ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλεξάντερ Σλάπακ, δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να στείλει ένα κλιμάκιο να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα τη χώρα του για να καταρτίσει ένα πακέτο βοήθειας ύψους τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

“Σήμερα ζητήσαμε από το ΔΝΤ να στείλει μια αποστολή και ελπίζουμε ότι θα είναι εδώ την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Σλάπακ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. “Θα είναι ένα νέο πρόγραμμα. Θα ζητήσουμε τουλάχιστον 15 δισεκ. δολάρια και τότε θα ξεκαθαρίσει”, πρόσθεσε. Το ΔΝΤ απάντησε ότι έλαβε το σημερινό επίσημο αίτημα της Ουκρανίας και είναι έτοιμο “να απαντήσει”, όπως ανακοίνωσε η γενική του διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

“Οι ουκρανικές αρχές με ενημέρωσαν σήμερα για το αίτημά τους να λάβουν τη βοήθεια του ΔΝΤ. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε”, αναφέρει η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της, ενώ προσθέτει ότι μια αποστολή θα σταλεί στη χώρα “τις επόμενες ημέρες”.

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, η αποστολή αυτή των εμπειρογνωμόνων θα επιτρέψει «να ξεκινήσουν οι συζητήσεις» με τις νέες αρχές της Ουκρανίας για το πλαίσιο ενός προγράμματος βοήθειας το οποίο θα συνοδεύεται από δραστικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης βίζας

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσφέρει έκτακτη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και δεσμεύτηκε να καταστήσει πιο απλές τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στους πολίτες της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρουσιάσουν “το συντομότερο δυνατό, σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα” μια βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια, η οποία θα ολοκληρωθεί “με ένα μακροπρόθεσμο πακέτο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ”, αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Εξάλλου οι ευρωβουλευτές “ζητούν να διοργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη δωρητών το συντομότερο δυνατόν”, καθώς η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και έχει ανάγκη τουλάχιστον 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην απόφαση γίνεται επίσης λόγος για “επιτάχυνση του διαλόγου με το Κίεβο για τις βίζες”, ενώ επισημαίνεται ότι μια συμφωνία βάσει της οποίας οι Ουκρανοί δεν θα χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση “θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να απαντήσουμε στις προσδοκίες της κοινωνίας και πολιτών και των νέων της Ουκρανίας”.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης από την ΕΕ να επιβάλει πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση μετακίνησης στο εσωτερικό της στους ανθρώπους που ευθύνονται για τα βίαια επεισόδια στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, όπως είχαν συμφωνήσει τα κράτη μέλη στις 20 Φεβρουαρίου.
Το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να στείλει μια αποστολή παρατηρητών για να παρακολουθήσει τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα βήμα πριν τον διαμελισμό η Ουκρανία – Δημοψήφισμα για το αν η Κριμαία θα αποσχιστεί – “Εμφανίστηκε” ο Γιανουκόβιτς, ζήτησε άσυλο στη Ρωσία

Γιανουκόβιτς προς Ρωσία: Προστατεύστε με! – “Έσπασε” τη… σιωπή του ο εξαφανισμένος πρόεδρος της Ουκρανίας – Φόβοι ρωσικής απόβασης στην Κριμαία

Οι Έλληνες της Ουκρανίας: Περισσότεροι από 100.000 από το Κίεβο μέχρι την Κριμαία

Οι 7 λόγοι για τους οποίους ο Πούτιν θα επιλέξει “πόλεμο” αντί για παράδοση της Ουκρανίας

Γιατί η Κριμαία είναι τόσο σημαντική για Ουκρανία και Ρωσία

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε