Στις χώρες που είχαν ανακοινώσει την απαγόρευση των Boeing 737 MAX 8, ήρθε να προστεθεί και η Τουρκία που ανέστειλε τις πτήσεις των αεροσκαφών Max 8 και 9 ως «προληπτικό μέτρο», όπως γνωστοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι.
Σε μια ανακοίνωση, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών τονίζει ότι τα δύο μοντέλα αεροσκαφών ενεπλάκησαν σε δύο διαφορετικά δυστυχήματα τους τελευταίους πέντε μήνες.
Η απόφαση αναστολής θα εφαρμοστεί μέχρι νεωτέρας, προστίθεται στην ανακοίνωση. Από την πλευρά του, ο τουρκικός αερομεταφορέας Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις πτήσεις των 12 αεροσκαφών τύπου Boeing 737 Max.
Ο Μπιλάλ Εκσί, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αναφέρει σε ένα tweet ότι τα αεροσκάφη θα αποσυρθούν από τις εμπορικές πτήσεις από τη 13η Μαρτίου.
“Πόρτα” και από την Ινδία
Την ίδια ώρα, η Ινδία ανακοίνωσε ότι καθηλώνει στο έδαφος τον στόλο της των αμερικανικών αεροσκαφών Boeing 737 MAX αμέσως, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας, μετά την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία με ένα αεροσκάφος του ίδιου μοντέλου στην Αιθιοπία την Κυριακή.
«Αυτά τα αεροσκάφη θα καθηλωθούν στο έδαφος έως να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις και να ληφθούν μέτρα ασφαλείας που θα εγγυώνται την ασφαλή λειτουργία τους» τονίζει το υπουργείο σε μια ανάρτηση στο Twitter.
H Jet Airways Ltd και SpiceJet Ltd, δύο κορυφαίες ινδικές αεροπορικές εταιρείες, χρησιμοποιούν αεροσκάφη Boeing 737 MAX 8.
“Μπλόκο” και από την Ε.Ε
Και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των Boeing 737-8 και 737-9 στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.
«H EASA αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των δύο μοντέλων» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Νωρίτερα η Ιταλία είχε γνωστοποιήσει πως θα απαγορεύσει τη χρήση του εναέριου χώρου της στα Boeing 737 Max 8.
«Δεδομένης (…) της απουσίας ασφαλών πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική του δυστυχήματος της Ethiopian Airlines (…) και του προηγούμενου δυστυχήματος τον Οκτώβριο στην Ινδονησία, η Enac διατάζει, ως προληπτικό μέτρο, το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ιταλίας σε όλες τις πτήσεις που πραγματοποιούνται με αυτού του τύπου τα αεροσκάφη αρχής γενομένης από σήμερα στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας)», τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου.
“Άκυρο” και από την Ρωσία
Και η ρωσική αεροπορική εταιρεία S7 ανακοίνωσε ότι θα καθηλώσει στο έδαφός της τα αεροσκάφη Boeing 737 Max 8.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ο στόλος της αποτελείται από 96 αεροσκάφη, μεταξύ αυτών δύο Boeing 737 Max, τα μοναδικά αεροπλάνα αυτού του τύπου που είναι ιδιοκτησίας ρωσικών αεροπορικών εταιρειών.
Στο δελτίο τύπου, επισημαίνεται ότι η απόφασή της αυτή δεν θα επηρεάσει τα προγραμματισμένα δρομολόγιά της.
Ακολούθησαν Εμιράτα και Κουβέιτ
Επιπλέον, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απαγόρευσε τις πτήσεις όλων των μοντέλων Boeing 737 MAX στον εναέριο χώρο των ΗΑΕ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων (WAM).
Η Flydubai είναι η μοναδική αεροπορική εταιρεία στα ΗΑΕ που χρησιμοποιεί αεροσκάφη MAX 8 και MAX 9.
Στο Κουβέιτ, η Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας απαγόρευσε τις πτήσεις των μοντέλων αεροσκαφών BOEING 737 MAX 8, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KUNA.