Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ο ίδιος ο Χουάν Κάρλος, με διάγγελμά του εξήγησε τους λόγους που σχεδόν μετά από 40 χρόνια εξουσίας, τον οδήγησαν στην απόφαση να παραδώσει τα σκήπτρα στον γιο του Φελίπε.
Ο απερχόμενος βασιλιάς της Ισπανίας τόνισε ότι η απόφασή του να παραιτηθεί είναι πολιτική και όχι με αφορμή την υγεία του, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί νωρίτερα ο Ραχόι. Πάντως, τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση της υγείας του δεν ήταν στο καλύτερο δυνατό σημείο.
Ο Ισπανός μονάρχης είχε λάβει, σύμφωνα με τα ανάκτορα, την απόφασή του από τον Ιανουάριο, αλλά καθυστέρησε να την ανακοινώσει λόγων των ευρωπαϊκών εκλογών και γιατί δεν ήθελε να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Ο Χουάν Κάρλος είπε πως παραδίδει την εξουσία στον Φελίπε λόγω των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ισπανία, διότι θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να αφήσει χώρο για την νέα γενιά”, η οποία καλείται να αντικετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος της Ισπανίας.
Ο 46χρονος Φελίπε, πρίγκιπας της Αστούριας (σ.σ. αυτός είναι ο τίτλος των Ισπανών βασιλέων), θα ενθρονιστεί βασιλιάς της Ισπανίας με το όνομα Φελίπε VI.
Για να στεφθεί όμως ο Φελίπε βασιλιάς της Ισπανίας πρέπει πρώτα να γίνει κατάθεση πρότασης για την τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. “Ελπίζω ότι σύντομα, το ισπανικό Κονγκρέσο θα είναι σε θέση να εγκρίνει την ενθρόνιση του πρίγκιπα Φελίπε, είπε ο Ραχόι.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ήταν εκείνος που με διάγγελμα ανακοίνωσε την απόφαση του βασιλιά να παραιτηθεί και να παραχωρήσει το θρόνο στον πρίγκιπα Φελίπε.
“Η Αυτού Μεγαλειότης ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος με ενημέρωσε μόλις για την επιθυμία του να παραιτηθεί από το θρόνο και να ξεκινήσει τις διαδικασίες της διαδοχής”, ξεκίνησε το τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ισπανός πρωθυπουργός.
«Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος υπήρξε ακούραστος υπερασπιστής των συμφερόντων του ισπανικού λαού, ο πρωτεργάτης της δημοκρατίας μας, το μεγαλύτερο σύμβολο της κοινής μας ζωής εν ειρήνη και ελευθερία. Είμαι βέβαιος πως αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για αλλαγή», είπε ο Ραχόι στο διάγγελμά του.
Ο 76χρονος σήμερα Χουάν Κάρλος ανέλαβε την εξουσία στην Ισπανία το 1975 μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο. Λέγεται πως του ζήτησε ο ίδιος ο Φράνκο να αναλάβει την εξουσία. Δυο μέρες μετά το θάνατο του ανθρώπου που βύθισε την Ισπανία στον εμφύλιο και σε δεκαετίες χούντας, ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στο θρόνο.
Ο Χουάν Κάρλος έγινε ο πρώτος βασιλιάς της χώρας μετά τη δικτατορία, οδήγησε την Ισπανία στη Δημοκρατία και την έσωσε από ένα νέο πραξικόπημα το 1981.
Για πολλά χρόνια ο Χουάν Κάρλος ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς ηγέτες του κόσμου. Όμως τα οικονομικά σκάνδαλα και το… σαφάρι ελεφάντων στη Μποτσουάνα τον Απρίλιο του 2012, την ώρα που η Ισπανία βυθιζόταν στην κρίση (σ.σ. εξαιτίας αυτού καθαιρέθηκε από πρόεδρος του WWF), του κόστισε την αγάπη των Ισπανών και άρχισαν να ακούγονται φωνές υπέρ της παραίτησής του. Φωνές που συνεχώς αυξάνονταν…
Σε εκείνο το ταξίδι, για το οποίο κανείς δεν γνώριζε, ούτε καν η βασίλισσα Σοφία σύμφωνα με τις φήμες, ο Χουάν Κάρλος είχε πέσει και χτύπησε το γοφό του με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα στην Ισπανία για να υποβληθεί σε εγχείρηση.
Το πλήρες όνομά του είναι Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias και εκτός από τον τίτλο του βασιλιά της Ισπανίας φέρει και εκείνους του «Βασιλιά της Ιερουσαλήμ» και του «Αυτοκράτορα του Βυζαντίου».
Γεννήθηκε στη Ρώμη στις 5 Ιανουαρίου του 1938 και είναι γιος του Χουάν των Βουρβώνων, εγγονός του βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου 13ου και τρισέγγονος της Βασίλισσας Βικτωρίας της Βρετανίας και της Μαρία Μερθέδες των Βουρβώνων των δύο Σικελιών, του Οίκου των Βουρβώνων των δύο Σικελιών.
Το 1962 παντρεύτηκε στην Αθήνα την πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας, πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: την πριγκίπισσα Έλενα, την πριγκίπισσα Κριστίνα και τον πρίγκιπα Φελίπε.
Από το 1969 ο δικτάτορας Φράνκο τον είχε χρίσει διάδοχό του, παρακάμπτοντας τον πατέρα του, Χουάν ντε Μπουρμπόν. Στις 30 Οκτωβρίου τον έχρισε προσωρινό αρχηγό Κράτους και δυο μέρες μετά το θάνατό του, στις 22 Νοεμβρίου του 1975, ο Χουάν Κάρλος χρίστηκε βασιλιάς βάσει του νόμου της διαδοχής που είχε συντάξει ο Φράνκο.
Ένας από τους μύθους που τον ακολουθεί συνδέεται με το θάνατο του αδερφού του. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ίσως τη σκανδάλη για το μοιραίο πυροβολισμό να πάτησε ο Χουάν Κάρλος αλλά φυσικά αυτό δεν έχει αποδειχθεί και παραμένει απλά… μύθος!
Ο Χουάν Κάρλος αποκατέστησε τη Δημοκρατία και διόρισε πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ. Στις 15 Ιουνίου του 1977 έγιναν οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές και το 1978 σχεδιάστηκε νέο Σύνταγμα.
Στις 23 Φεβρουαρίου 1981, ο νεαρός βασιλιάς και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, φορώντας στρατιωτική στολή διέτασσε με τηλεοπτικό του μήνυμα, που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στις μνήμες, τους πραξικοπηματίες της Εθνοφυλακής, με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Αντόνιο Τεχέρο, που είχαν καταλάβει το ισπανικό κοινοβούλιο να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ιστορική μέρα για την Ισπανία: Παραιτήθηκε ο Χουάν Κάρλος, γίνεται βασιλιάς ο Φελίπε
Η κόρη του βασιλιά της Ισπανίας ενώπιον του δικαστηρίου για φορολογική απάτη
Και νέο “τσεκούρι” στα λεφτά του βασιλικού οίκου της Ισπανίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος ζητούν οι Ισπανοί!
Η εισαγγελία αρνήθηκε να ασκήσει δίωξη για φοροδιαφυγή στην κόρη του βασιλιά Χουάν Κάρλος