Πέμπτη, 21 Νοε.
21oC Αθήνα

Τέλος και η πλαστική σακούλα; Συζητούν να καταργηθεί πλήρως

πλαστική σακούλα

Η έκθεση του ΟΗΕ είναι συγκλονιστική. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο 5 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες. Αν τις βάλει κανείς τη μια δίπλα στην άλλη θα καλύψει μια έκταση δυο φορές όση είναι η έκταση της Γαλλίας! Το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι για να δοθεί λύση στο πρόβλημα θα πρέπει να καταργηθεί η πλαστική σακούλα!

Η πλαστική σακούλα έχει μετατραπεί σε μάστιγα. Η επιβολή φόρου για τη χρήση της, όπως έγινε πρόσφατα και στην Ελλάδα, δεν αρκεί. Τα στοιχεία, όπου υπάρχουν, δείχνουν ότι η μείωση είναι μεν σημαντική μετά την επιβολή του φόρου, ωστόσο δεν είναι αυτή που χρειάζεται. Η μόνη λύση είναι η πλήρης κατάργηση και η αντικατάστασή της από άλλο υλικό.


«Η μάστιγα του πλαστικού έχει φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη», επισημαίνει ο Έρικ Σόλχαϊμ επικεφαλής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΟΗΕ στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε με τη στήριξη της ινδικής κυβέρνησης και συνοδεύεται από το σύνθημα: «Αν δεν μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις, μην το δεχθείς».
«Μόνο το 9% των συνολικά 9 δισεκατομμυρίων τόνων πλαστικού που έχει παράξει ο κόσμος έχει ανακυκλωθεί», τονίζει η έκθεση. «Το περισσότερο καταλήγει στις χωματερές ή το περιβάλλον».
«Στοχευμένοι φόροι και απαγορεύσεις, όπου έχουν σχεδιαστεί και επιβληθεί σωστά, ήταν μεταξύ των πιο αποτελεσματικών στρατηγικών περιορισμού της υπερβολικής χρήσης πλαστικών προϊόντων», επισημαίνει η έκθεση.
Σύμφωνα με την Έλσα Τόντα επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ Environment’s Sustainable Lifestyle, περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως έχουν επιβάλει απαγόρευση ή φόρο στις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης και στις πλαστικές συσκευασίες.
Μεταξύ των συστάσεων της έκθεσης περιλαμβάνεται η καλύτερη διαλογή των απορριμμάτων και η ανακύκλωση, οικονομικά κίνητρα για να προωθηθούν οικολογικές εναλλακτικές στο πλαστικό, η εκπαίδευση των καταναλωτών και η προώθηση των επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις