Σάββατο, 16 Νοε.
16oC Αθήνα

Τέλος οι ζωϊκές γούνες για τους οίκους μόδας Saint Laurent και Brioni

Τέλος οι ζωϊκές γούνες για τους οίκους μόδας Saint Laurent και Brioni

Εδώ και πολλά χρόνια πολλοί οίκοι μόδας, ανάμεσά τους κολοσσοί όπως η Chanel και ο Gucci έχουν γυρίσει την πλάτη στις γούνες. Πλέον οι δύο τελευταίοι οίκοι που χρησιμοποιούσαν αληθινή γούνα από ζώα, οι Saint Laurent και Brioni, την εγκαταλείπουν αρχής γενομένης από τις κολεξιόν του φθινοπώρου 2022. Είχαν προηγηθεί οι οίκοι Balenciaga, Bottega Veneta και Alexander McQueen.

Απέναντι στις πιέσεις των οργανώσεων προστασίας των ζώων και στις ηθικές επιταγές όλο και μεγαλύτερης μερίδας καταναλωτών, οι μεγάλοι οίκοι ραπτικής και πρετ α πορτέ (Burberry, DKNY) εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια την αληθινή γούνα από δέρματα ζώων.

Τα αμερικανικά καταστήματα Macy’s σταμάτησαν να πωλούν αληθινή γούνα από το 2021 και η φίρμα Canada Goose, γνωστή για τα μπουφάν από πούπουλα χήνας και την κουκούλα με γούνα κογιότ θα σταματήσει την κατασκευή τους μέχρι το τέλος του 2022.

Μόνο οι φίρμες Brioni και Saint Laurent είχαν απομείνει να επιμένουν, αναγκάζοντας την οργάνωση υπεράσπισης των ζώων Peta να διαδηλώσει στις 10 Μαρτίου μπροστά από την μπουτίκ του Saint Laurent στην λεωφόρο Montaigne, μετά τις διαμαρτυρίες που εκδηλώθηκαν στα social media όταν κυκλοφόρησε διαφήμιση με την Κέιτ Μος να φορά πανωφόρι από γούνα αλεπούς.

Γραπτή διαμαρτυρία της Peta ζητούσε από τους Saint Laurent και Brioni να ακολουθήσουν τις εκατοντάδες άλλες φίρμες όπως οι Armani, Burberry, Chanel, Gucci, Macy’s, Michael Kors, Prada και Versace, που δεν πωλούν ρούχα και αξεσουάρ με γούνα.

«Θεωρούμε ότι η σφαγή ζώων που δεν θα φαγωθούν, αποκλειστικά και μόνο για την χρησιμοποίηση της γούνας τους δεν συμφωνεί με την σύγχρονη έννοια της πολυτέλειας…όσο για τα στάνταρντ που συνδέονται με την μεταχείριση των ζώων που δημοσιεύθηκαν από τον όμιλο το 2019, συνεχίζουν να εφαρμόζονται αυστηρά, πρόκειται για ίνες ή ζωικά προϊόντα… άρα θεωρούμε ότι είναι δική μας ευθύνη να προχωρήσουμε τα πράγματα», εξήγησε ηΗ Μαρί-Κλερ Νταβέ, διευθύντρια αειφόρου ανάπτυξης στον όμιλο Kering.

Από την πλευρά του, ο ανταγωνιστικός όμιλος LVMH δήλωσε στο AFP ότι «αφήνει στους οίκους του την δυνατότητα να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν γούνα για να προσφέρουν στους πελάτες του που θέλουν να φορέσουν γούνα προϊόντα κατασκευασμένα με τον πλέον ηθικό και υπεύθυνο κατά το δυνατόν τρόπο». Διευκρινίζει ότι έχει απαγορεύσει την χρήση γούνας που προέρχεται από ζώα απειλούμενα με εξαφάνιση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις