Site icon NewsIT

Τεντωμένο σχοινί ακόμη οι σχέσεις Κίνας – Ιαπωνίας

27.09.2010 | 07:44
Τεντωμένο σχοινί ακόμη οι σχέσεις Κίνας – Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία προτίθεται να ζητήσει αποζημιώσεις από την Κίνα για την πρόσφατη σύγκρουση αλιευτικού με δύο περιπολικά σκάφη της.

Η Ιαπωνία προτίθεται να ζητήσει από την Κίνα να της καταβάλλει αποζημιώσεις για τα δύο περιπολικά σκάφη της που συγκρούσθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου με κινεζικό αλιευτικό, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τόκιο, δίνοντας συνέχεια στη διαφαινόμενη διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.
 
«Πιστεύω πως η Ιαπωνία οφείλει να ζητήσει να τις αποζημιωθούν τα δύο πλοία» για τις ζημίες που υπέστησαν, μέσω ενός επίσημου αιτήματος προς τις κινεζικές αρχές, τόνισε ο Γιοσίτο Σενγκόκου, χωρίς να προσδιορίζει πότε θα εκφράσουν το αίτημα οι ιαπωνικές αρχές.
 
Η σύγκρουση, στα ανοικτά των διαφιλονικούμενων νήσων που ανήκουν στην Ιαπωνία, έχει προκαλέσει τη χειρότερη διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες από το 2006.
 
Ο κυβερνήτης του αλιευτικού κρατήθηκε επί 16 ημέρες στην Ιαπωνία προτού απελευθερωθεί την Παρασκευή, αλλά το Πεκίνο αξιώνει από το Τόκιο συγγνώμη και αποζημιώσεις,
 
 
Την ίδια ώρα ορισμένοι κινέζοι τελωνιακοί υπάλληλοι έχουν αρχίσει να ελέγχουν αυστηρότερα τα φορτία προς και από την Ιαπωνία, προκαλώντας καθυστερήσεις, σε μία άτυπη κίνηση αντιποίνων κατά της πρόσφατης σύλληψης από την Ιαπωνία του κυβερνήτη ενός κινεζικού αλιευτικού.
 
Ο κυβερνήτης Ζαν Τσιζιόνγκ αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην Κίνα το Σάββατο, μετά τη σύγκρουση με ιαπωνικό περιπολικό σκάφος στις 7 Σεπτεμβρίου, κοντά στις διαφιλονικούμενες νήσους που είναι γνωστές ως Ντιαογιού στην Κίνα και ως Σενκάκου στην Ιαπωνία.
 
Η Κίνα αξίωσε συγγνώμη και αποζημιώσεις από την Ιαπωνία, αίτημα που απέρριψε ο πρωθυπουργός Ναότο Καν, αποδεικνύοντας τις εύθραυστες σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας.
 
Οι κινεζικές τελωνειακές αρχές στην Σανγκάη είχαν ενημερώσει μία μεγάλη ιαπωνική εξαγωγική εταιρεία πως θα ελέγξουν όλα τα αεροπορικά φορτία της, αντί για το συνηθισμένο ποσοστό του 30%, τονίζει η Μαϊνίτσι, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.
 
Η εφημερίδα τονίζει πως οι επιθεωρήσεις έχουν γίνει όλο και αυστηρότερες στα τελωνεία του Πεκίνου και σε άλλες πόλεις και πως τα αγαθά που πλήττονται αφορούν επίσης αυτοκίνητα και ηλεκτρονικές συσκευές.
 
Οι τελευταίες εξελίξεις σημειώνονται ενώ ήδη έχει εκφρασθεί ανησυχία για την παρακράτηση από το Πεκίνο φορτίων με σπάνια μεταλλεύματα ζωτικής σημασίας για την βιομηχανία ηλεκτρονικών και αυτοκινήτων, μόλο που η Κίνα αρνείται πως εφαρμόζονται απαγορεύσεις στις εξαγωγές προς την Ιαπωνία.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version