Site icon NewsIT

Τερέζα Μέϊ: Τηλεφώνησε σε Μέρκελ και Ολάντ και ζήτησε χρόνο για το Brexit

14.07.2016 | 07:22
Τερέζα Μέϊ: Τηλεφώνησε σε Μέρκελ και Ολάντ και ζήτησε χρόνο για το Brexit

Η νέα πρωθυπουργός του Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χθες ότι η κυβέρνησή της θα χρειαστεί χρόνο προτού ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέι επικοινώνησε σε τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, λίγες ώρες αφότου αντικατέστησε στην πρωθυπουργία τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε ανακοινώσει μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου γιά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ότι θα παραιτηθεί.

“Σε όλες τις τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις, η πρωθυπουργός τόνισε τη δέσμευσή της να εκπληρώσει τη βούληση του βρετανικού λαού να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε μια εκπρόσωπος της Μέι. “Η πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα χρειαστούμε λίγο χρόνο να προετοιμαστούμε για τις διαπραγματεύσεις αυτές και εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα διεξαχθούν με εποικοδομητικό και θετικό πνεύμα”, πρόσθεσε.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πάντως εμφανίστηκε λίγο ανυπόμονος. Συνεχάρη τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας και της υπενθύμισε την επιθυμία του οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει ανακοίνωση του Ελιζέ.
Οι δύο ηγέτες «δεσμεύθηκαν να επιδιώξουν ενεργά τη βελτίωση της διμερούς φιλικής σχέσης που ενώνει τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλους τους τομείς», προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Μπόρις Τζόνσον: Πρώτη προτεραιότητά μας οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι “πρώτες στην ουρά” μετά τον αναπάντεχο διορισμό του ως υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Η δήλωσή του αναφερόταν σε προειδοποίηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία θα “βρεθεί στο τέλος της ουράς” όσον αφορά τις εμπορικές συμφωνίες, εάν αποφασίσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δήλωση αφορούσε τις διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μια νέα και ξεχωριστή συμφωνία για εμπόριο με τη Βρετανία θα μπορούσε να γίνει στο απώτερο μέλλον, αλλά “όχι σύντομα, εφόσον η προτεραιότητά μας είναι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ”, όπως είχε δηλώσει ο Ομπάμα στο BBC και είχε μεταδώσει το Reuters.

Όταν ο Τζόνσον ρωτήθηκε από έναν ρεπόρτερ του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού Sky News εάν σκόπευε να ζητήσει συγγνώμη από τον Ομπάμα για τις δηλώσεις του σε άρθρο που είχε γράψει για την βρετανική εφημερίδα Sun ότι “ο ημι-Κενυάτης” πρόεδρος ήταν προκατειλημμένος εναντίον της Βρετανίας λόγω “μιάς προγονικής απέχθειας για την βρετανική αυτοκρατορία”, ο Τζόνσον απάντησε, “Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα είναι πρώτες στην ουρά”.
“Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία στη χώρα αυτή να αποκτήσουμε μεγάλη επιτυχία στη νέα σχέση μας με την Ευρώπη και παγκόσμια, και είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από το ότι μου ζητήθηκε να παίξω και εγώ ένα ρόλο σε αυτό”, είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version