Site icon NewsIT
21:22 | 31.01.19

Τέτοιο κρύο ούτε στον… Άρη! Πολικές συνθήκες απειλητικές για τη ζωή στις ΗΠΑ! [pics, video]

Τέτοιο κρύο ούτε στον… Άρη! Πολικές συνθήκες απειλητικές για τη ζωή στις ΗΠΑ! [pics, video]
Newsit Newsroom

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν τεθεί οι ΗΠΑ με το θερμόμετρο να φτάνει ακόμη και τους -55 βαθμούς Κελσίου στις Μεσοδυτικές πολιτείες.

Οι πολικές συνθήκες που επικρατούν στις ΗΠΑ καταγράφουν θερμοκρασίες που είναι πιο χαμηλές και από αυτές που επικρατούν στον… πλανήτη Άρη, ενώ δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους από το κρύο.

[read4more]

Μάλιστα οι υπηρεσίες υγείας στις ΗΠΑ και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιούν πως οι συνθήκες που επικρατούν είναι απειλητικές για τη ζωή των κατοίκων και τους καλούν να μειώσουν τις μετακινήσεις.

Σε όσους κυκλοφορούν έξω στους δρόμους οι υπηρεσίες κάνουν έκκληση να καλύπτουν το στόμα τους για να προστατεύσουν τους πνεύμονές τους από τον κρύο αέρα. «Θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική αναπνοή, ακόμη και να μιλούν» γράφει η USA Today.

photo Reuters
photo Reuters

-55 βαθμούς Κελσίου στο Πόνσφορντ της Μινεσότα

Στο χωριό Πόνσφορντ στη Μινεσότα η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 55 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ κάνουν λόγο πως “τα θερμόμετρα καταγράφουν πλέον θερμοκρασίες χαμηλότερες και από τον πλανήτη Άρη». Το κύμα ψύχους πλήττει ήδη περίπου 83 εκατομμύρια Αμερικανούς ή το 25 %του πληθυσμού.

Από το πρωτοφανές κύμα πολικού ψύχους έχουν πληγεί οι πολιτείες Ιλινόι, Ιντιάνα, Αϊόβα, Κάνσας, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Μιζούρι, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Οχάιο, Νότια Ντακότα και το Ουισκόνσιν. Στο Σικάγο η θερμοκρασία έχει φτάσει τους -33 βαθμούς Κελσίου και σύμφωνα με το CNN επικρατεί πιο δριμύ ψύχος από πολλές περιοχές της Ανταρκτικής. Μάλιστα οι αρχές στις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει περισσότερα από 60 καταφύγια για τους άστεγους.

Πειράματα με το κρύο

Οι συνθήκες του πολικού ψύχους έχουν κάνει πολύ κόσμο να κάνει πειράματα με ο κρύο. Για παράδειγμα αδειάζουν ένα φλιτζάνι τσάι στον αέρα και μετατρέπεται σε λίγα δευτερόλεπτα σε πάγο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν εκτοξεύουν νερό με νεροπίστολα το οποίο παγώνει κατευθείαν.

Που οφείλεται το φαινόμενο του ψύχους στις ΗΠΑ

Το πρωτοφανές κύμα ψύχους που σαρώνει τις ΗΠΑ αλλά και γενικότερα τη Βόρεια Αμερική οφείλεται σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Πάτρικ Ίλινγκ στα πολικά ρευμαα αέρα πάνω από την Αρκτική. Ο κ. Ίλινγκ σε δηλώσεις του στη γερμανική SZ δήλωσε: «Φανταστείτε την εναέρια μάζα πάνω από την Αρκτική. Το χειμώνα, στροβιλίζεται ιδιαίτερα βίαια σε έναν κύκλο. Ο αέρας κινείται συνεχώς σαν να θέλει να σπάσει το περίβλημά του. Ο περιστρεφόμενος ψυχρός αέρας προσπαθεί να διεισδύσει βίαια σε θερμότερα γεωγραφικά πλάτη. Συγκρατείται όμως από ένα φυσικό φράχτη.

photo Reuters

Αυτή αποτελείται από ένα είδος ιμάντα από ισχυρούς ανέμους που πνέουν σε αρκετά χιλιόμετρα και τυλίγονται γύρω από ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο της γης, το λεγόμενο «jetstream». Εάν ο πολικός αέρας σπάσει αυτό το όριο ή το Jestream χάσει ισχύ, τότε ο πολικός αέρας εισβάλει σε θερμότερες περιοχές. Και μερικές φορές οι πολικές αέριες μάζες επικρατούν. Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην Αμερική, το βόρειο τμήμα της οποίας έχει μετατραπεί σε ένα τραχύ, ψυχρό Αρκτικό τοπίο. Όταν το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται στην Κεντρική Ευρώπη, χρησιμοποιείται συχνά ο ανόητος όρος “ρωσικό μαστίγιο”.

“Μετεωρολογικά, είναι το ίδιο: Ο πολικός αέρας έπληξε το jetstream και εισέβαλε στο νότο. «Σε αντίθεση με όσα έγραψε ο ιδεολογικά πεισματάρης για θέματα κλιματικής αλλαγής, πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ, τις τελευταίες ημέρες, το κύμα ψύχους γύρω από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί άλλη μια απόδειξη για την υπερθέρμανση του πλανήτη» γράφει η γερμανική SZ.

“Όσο θερμότερη γίνεται η Αρκτική, τόσο θα εξασθενίζει το jet stream το οποίο λειτουργεί ως φυσικό σύνορο ανάμεσα στις πολικές δίνες μεγάλης κλίμακας και τις θερμότερες αέριες μάζες στη νότια κλίματα. Με την κλιματική αλλαγή το jet stream χάνει τη δύναμή του και την ικανότητά του να συγκρατήσει τον πολικό άνεμο, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές του κλίματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version