Τρίτη, 8 Οκτ.
26oC Αθήνα

Τέχνη και φωτογραφία μέσα από τα μάτια 100 αστέγων (ΦΩΤΟ)

Τέχνη και φωτογραφία μέσα από τα μάτια 100 αστέγων (ΦΩΤΟ)

100 φωτογραφικές μηχανές, ένα πρόγραμμα και 100 άστεγοι που ζουν στους δρόμους του Λονδίνου (μεταξύ τους και μια Ελληνίδα). Κάθε κλικ τους μια ξεχωριστή ιστορία. Κάθε φωτογραφία, ένα κομμάτι της ζωής τους. Ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Ένα από τα πιο γνωστά καφέ στο κέντρο του Λονδίνου, το Café Art’s αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κάνει κάτι πρωτότυπο. Μοίρασε 100 κάμερες μίας χρήσης σε αστέγους. Η οδηγία, απλή. Να αφήσουν ελεύθερο το δημιουργικό τους πνεύμα, φωτογραφίζοντας το “δικό τους Λονδίνο”.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες; Μία Ελληνίδα, η οποία επιβιώνει στους δρόμους του Λονδίνου. Η Ιωάννα Ζαγκανά στάθηκε άτυχη στη ζωή της. Ήταν μπαλαρίνα. Αλλά η μοίρα της έπαιξε το δικό της άσχημο παιδί. Είχε ατύχημα και από τότε δεν μπόρεσε να χορέψει ξανά. Η καριέρα της τελείωσε και μετά από λίγο καιρό αναγκάστηκε να μείνει στο δρόμο.

Οι ιστορίες πίσω από τους… ερασιτέχνες φωτογράφους πολλές. Η 16χρονη Ellen Rostant μένει σε προσωρινό σπίτι τα τελευταία 3 χρόνια, μαζί με τα εφτά αδέρφια της.

Η προσπάθεια ονομάστηκε “Capture my London”. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού συγκεντρώθηκαν πάνω απ 2.500 φωτογραφίες. Μία εγκαταλελειμμένη μπότα σε κάποιο δρόμο του Ανατολικού Λονδίνου. Ένα περιστέρι, στη μέση της λεωφόρου Westminster. Τέχνη και δημιουργικότητα που έγιναν έκθεση στη Spitalfields Art Market του Λονδίνου. Μια έκθεση με τις 20 καλύτερες φωτογραφίες.











Οι άστεγοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μίλησαν για την εμπειρία τους. Ένας άνδρας από τη Λιθουανία, ο οποίος τώρα ζει σε μια κατάληψη στο Camden, είπε ότι ”η δημιουργική έκφραση τον βοήθησε να ξεπεράσει την ταραγμένη παιδική ηλικία και τον εθισμό. Ανακάλυψα ότι όλοι μας έχουμε προκλήσεις, η δικιά μου είναι η δημιουργικότητα”.

Αλλά η ιδέα δε σταματά εδώ. Το Café Art’s, σκοπεύει να δημοσιεύσει σε ημερολόγιο του 2016, τις πιο όμορφες φωτογραφίες, μετά από επιλογή των επισκεπτών του cafe.

Όλα τα χρήματα που συγκεντρώνονται θα δοθούν για εκτυπωθούν οι φωτογραφίες και στο τέλος, το ημερολόγιο. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί $17,000 αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι η ευκαιρία που δόθηκε σε αυτούς τους ανθρώπους, να ασχοληθούν με τη τέχνη και να ανακαλύψουν ταλέντα, που δυστυχώς οι συνθήκες στις οποίες ζουν, δε τους το επιτρέπουν.

Πηγή: huffingtonpost.com, boredpanda.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε