Κόσμος

Θα ανάγκαζαν την κόρη τους σε γάμο – Συνέλαβαν όλη την οικογένεια στο αεροδρόμιο Χίθροου

Στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν μια οικογένεια από την Ινδία, καθώς υποψιάζονταν ότι οι γονείς είχαν έρθει στη βρετανική πρωτεύουσα για να αναγκάσουν σε γάμο τις δύο νεαρές κόρες τους.

Οι μώλωπες στα μπράτσα της μίας κοπέλας, που μοιάζει να είναι ενήλικη, και ο τρόμος στην συμπεριφορά της άλλης, μιας έφηβης 13 ετών, τις πρόδωσαν. Όμως, όπως δήλωσαν οι γονείς, οι μώλωπες οφείλονται σε τροχαίο και η οικογένεια έφτασε στο Λονδίνο για να παραστεί σε κηδεία.

Όμως, μιλώντας με συγγενείς της οικογένειας οι Βρετανοί αστυνομικοί ενημερώνονται ότι οι γονείς έχουν βρει πρόσφατα γαμπρό για τη μεγαλύτερη από τις δύο κοπέλας: έναν άνδρα που ζει στο κρατίδιο Κεράλα της Ινδίας, ο οποίος μπορεί να μετακομίσει στη Βρετανία.

Η ομάδα, που αποτελείται από αστυνομικούς, μέλη της υπηρεσίας μετανάστευσης, αλλά και ενώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξήγησε στη νεαρή Ινδή τα δικαιώματά της. «Πλέον γνωρίζει την έννοια της συγκατάθεσης», και ότι έχει το δικαίωμα «να την αποσύρει ανά πάσα στιγμή», εκτίμησε η επιθεωρητής Κέιτ Μπρίτζερ, που συμμετείχε σε αυτή την πρώτη ημέρα της εκστρατείας ευαισθητοποίησης κατά των αναγκαστικών γάμων που ξεκίνησε στα βρετανικά αεροδρόμια.

Επτά χρόνια κάθειρξη

Η Βρετανία ποινικοποίησε το 2014 τους αναγκαστικούς γάμους, καθιστώντας τους αδίκημα που τιμωρείται με επτά χρόνια κάθειρξη.

Οι περισσότεροι αναγκαστικοί γάμοι αφορούν Βρετανίδες που παντρεύονται στο εξωτερικό, σε 110 χώρες – κυρίως την Ινδία, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

«Όμως δεν είναι πρόβλημα μόνο της νότιας Ασίας», τονίζει η Τρούντι Γκίτινς, επιθεωρητής της αστυνομίας των Μίντλαντς, που συμμετείχε επίσης στην επιχείρηση στο Χίθροου. «Αφορά πολλούς πολιτισμούς και διαφορετικές κοινότητες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, 1.764 περιπτώσεις αναγκαστικών γάμων καταγράφηκαν το 2018, αύξηση 47% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το ένα τρίτο των θυμάτων ήταν ανήλικα και τα τρία τέταρτα γυναίκες. Μάλιστα υπήρξε καταγγελία για έναν 80χρονο που παντρεύτηκε ένα δίχρονο κοριτσάκι.

Η Τρούντι Γκίτινς αναφέρεται επίσης και σε περιπτώσεις μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όπως ομοφυλόφιλους άνδρες που αναγκάζονται να παντρευτούν με γυναίκες για να ικανοποιήσουν τις συντηρητικές οικογένειές τους.

Βάσει του βρετανικού νόμου απαγορεύεται να ασκείται σωματική, ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική ή συναισθηματική πίεση με σκοπό να συνάψουν γάμο –πολιτικό ή θρησκευτικό—χωρίς τη συναίνεση και των δύο συζύγων.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που δεν είναι σε θέση να συναινέσουν τα ίδια σε γάμο κάθε προτροπή, ακόμη και χωρίς άσκηση βίας ή πίεση, θεωρείται αδίκημα.

Σαν «θαμμένες ζωντανές»

Πέρσι επιβλήθηκε η πρώτη καταδίκη σε φυλάκιση εναντίον μίας μητέρας, η 13χρονη κόρη της οποίας βιάστηκε από τον αποκαλούμενο «αρραβωνιαστικό» της στο Πακιστάν.

Όμως «στόχος μας δεν είναι να ποινικοποιήσουμε τους γονείς ή τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας», επεσήμανε ο Παρμ Σάντχου αξιωματικός της αστυνομίας του Λονδίνου. «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους νέους».

Τα θύματα έχουν περιγράψει τους αναγκαστικούς γάμους «σαν να έχουν θαφτεί ζωντανές», δήλωσε η Τούρνι Γκίτινς. «Θέλω να σκέφτεστε αυτή τη φράση σήμερα», είπε στους αστυνομικούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα