Την διαπόμπευση μέσω του Facebook όσων οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ θέλει να επιβάλει ένας δημοτικός σύμβουλος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η πρότασή του για δημιουργία ενός ηλεκτρονικού «τείχους του αίσχους» έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες πολλών ανθρώπων που καταγγέλλουν ότι επιχειρείται κατάφωρη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.
Ο Ντέβιν Ντουάιρ, δημοτικός σύμβουλος στο Χάντινγκτον Μπιτς της Καλιφόρνια, ζητά από την αστυνομία να «ανεβάζει» στην σελίδα της στο Facebook τις φωτογραφίες όσων συλλαμβάνονται για δεύτερη φορά με την κατηγορία της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.
«Αν χρειαστεί να διαπομπεύσουμε ανθρώπους για να σώσουμε ζωές, εγώ είμαι πρόθυμος να το κάνω», δήλωσε ο Ντουάιρ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η εν λόγω πρακτική «θα αποτρέψει άλλους ανθρώπους από το να πιάσουν μεθυσμένοι το τιμόνι».
Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου είχε ζητήσει αρχικά να αναρτώνται στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο οι φωτογραφίες όλων ανεξαιρέτως των μεθυσμένων οδηγών.
Στη συνέχεια, όμως, έριξε… νερό στο κρασί του, ζητώντας να διαπομπεύονται μόνον όσοι έχουν συλληφθεί ξανά για το ίδιο αδίκημα. Η πρότασή του συζητείται σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Το Χάντινγκτον Μπιτς είναι μια παραλιακή πόλη 200.000 κατοίκων νότια του Λος Άντζελες, που φημίζεται για τα πολλά μπαρ και την έντονη νυχτερινή ζωή.
Η πόλη έχει την θλιβερή πρωτιά στα θανατηφόρα δυστυχήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση οινοπνεύματος στην Καλιφόρνια. Το 2009 σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην άσφαλτο 195 άνθρωποι, ενώ η αστυνομία συνέλαβε 1.687 μεθυσμένους οδηγούς.
Ο Ντουάιρ υποστηρίζει ότι η πρότασή του τυγχάνει ευρείας υποστήριξης από τους κατοίκους της περιοχής. Ωστόσο, τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης καταγράφουν αντίθετες απόψεις επιφανών μελών της τοπικής κοινωνίας.
Ο δικηγόρος Ράνταλ Μπερτζ, που ειδικεύεται σε υποθέσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, δήλωσε ότι το «ανέβασμα» φωτογραφιών συλληφθέντων στο Facebook παραβιάζει το δικαίωμά τους στην ιδιωτική ζωή. «Τι θα ακολουθήσει μετά; Η δημόσια διαπόμπευσή τους στους δρόμους; Το δημόσιο μαστίγωμα;», αναρωτήθηκε.
Η συνάδελφος του Ντουάιρ στο δημοτικό συμβούλιο, Κόνι Μπόρντμαν, υποστήριξε ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς θα μπαίνουν στον «τοίχο της ντροπής» του Facebook ενδέχεται να πέσουν θύματα χλευασμού από τους συνομηλίκους τους και να υποστούν «τεράστιο εξευτελισμό».
Αλλά ούτε και το ίδιο το αστυνομικό τμήμα του Χάντινγκτον Μπιτς βλέπει με «καλό μάτι» αυτή την προοπτική.
«Δεν βλέπουμε γιατί πρέπει να το κάνουμε. Η επιβολή του νόμου δεν γίνεται μέσω δημόσιας διαπόμπευσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Ράσελ Ρέινχαρτ.
Όπως, όμως, έγινε γνωστό, πρόσφατα αναρτήθηκαν στη σελίδα της αστυνομίας στο Facebook φωτογραφίες υπόπτου για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης. Οι αξιωματικοί του τμήματος είπαν ότι επρόκειτο για ειδική περίπτωση, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος έπρεπε να γνωρίζει, καθώς υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.
Στο πρόσφατο παρελθόν, ορισμένα αστυνομικά τμήματα στις Η.Π.Α.- στο Νιου Τζέρσεϊ και στη Χονολουλού- εφάρμοσαν τη μέθοδο της «ηλεκτρονικής διαπόμπευσης» μέσω Facebook, πρακτική που γρήγορα εγκατέλειψαν λόγω των διαμαρτυριών που προκλήθηκαν.
Ωστόσο, στην Καλιφόρνια τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει ένα αστυνομικό τμήμα από το να αναρτήσει φωτογραφίες συλληφθέντων.
Αντίθετα, ο πολιτειακός νόμος υποχρεώνει την αστυνομία να δημοσιοποιεί ορισμένα στοιχεία συλληφθέντων, μεταξύ άλλων το πλήρες όνομα, την ιδιότητα και τη φυσική περιγραφή τους.