Σόιμπλε - Γκάιτνερ άφησαν εκτός ατζέντας την ελληνική κρίση στη συνάντησή τους
«Ο επικεφαλής της ΕΚΤ μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε έναν ήρεμο Αύγουστο και μια επανάληψη του εφιάλτη του 2011». Η πατρότητα της φράσης ανήκει σε αναλυτή και αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στις αγορές, τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει στους επενδυτές ο Μάριο Ντράγκι για την προστασία του ευρώ και το ύψος στο οποίο έχει τοποθετηθεί ο πήχης. Οι δηλώσεις περί πάση θυσία προστασίας του ευρώ και οι ανάλογες διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων ηγετών εξακολουθούν να επιδρούν κατευναστικά στις αγορές.
Τα ισπανικά και τα ιταλικά σπρεντ κινήθηκαν και χθες πτωτικά, γεγονός που δίνει την αίσθηση ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος αποκλεισμού της τρίτης και της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας από τις αγορές. Η νηνεμία των αγορών, ωστόσο, οφείλεται στην κινητικότητα που επικρατεί στην ευρωζώνη.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ταξίδεψε ώς τη Βόρεια Θάλασσα για να συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κι έπειτα πέταξε έως τη Φρανκφούρτη για να συναντηθεί με τον Ντράγκι. Ο Μάριο Μόντι βλέπει σήμερα τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι και αύριο τον Μαριάνο Ραχόι στη Μαδρίτη. Αυτά είναι τα καλά νέα για την Ευρώπη. Αλλά ειδικά για την Αθήνα, τα νέα είναι κάπως δυσάρεστα. Γκάιτνερ και Σόιμπλε είχαν μια καλή κουβέντα για όλους τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης. «Ξέχασαν», όμως, τον ελληνικό…
Εκτός ατζέντας έμεινε η ελληνική κρίση στη συνάντηση που είχε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ με τον ομόλογό του της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη νήσο Σιλτ της Βόρειας Θάλασσας όπου ο γερμανός αξιωματούχος περνάει τις διακοπές του. Τα νέα για την υπόλοιπη Ευρώπη, πάντως, δεν είναι άσχημα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της πρώτης οικονομίας του κόσμου και της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης «έλαβαν υπόψη τους» τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών την περασμένη βδομάδα πως «θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα» στη ζώνη του κοινού νομίσματος. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους, οι δύο αξιωματούχοι χαιρέτισαν το γεγονός ότι η Ιρλανδία μπόρεσε να βγει στις αγορές για να δανειστεί και πως η Πορτογαλία ανταποκρίνεται «με επιτυχία» στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Δυο καλές κουβέντες είχαν και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Ισπανία και η Ιταλία στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ενώ εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία να δουν έως το προσεχές φθινόπωρο πρόοδο «στην εφαρμογή μιας πολιτικής ατζέντας για τη σταθερότητα στον κόσμο και την Ευρώπη».
Το περιεχόμενο των συνομιλιών, σημειώνουν οι αναλυτές, αντανακλά τη στήριξη που προσφέρει η Ουάσιγκτον στον Μάριο Ντράγκι. Μετά τη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών πέταξε στη Φρανκφούρτη όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον άνθρωπο που άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού με τις αγορές ανοίγοντας τον χορό της στήριξης στο κοινό νόμισμα και προσφέροντας μια βαθιά ανάσα στην Ιταλία και την Ισπανία οι οποίες είδαν να μειώνεται το κόστος του δανεισμού τους. Γκάιτνερ και Σόιμπλε «έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για συνεχή διεθνή συνεργασία και συντονισμό» σημειώνεται στο ανακοινωθέν τους. Ουάσιγκτον και Βερολίνο «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους εταίρους τους». Γκάιτνερ και Ντράγκι κινήθηκαν στο ίδιο πνεύμα. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών είχε συνομιλία – από το τηλέφωνο – και με τον γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί.
«Συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ευρώπη για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα, να ενθαρρυνθεί η μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση και να προωθηθεί η ανάκαμψη στην ευρωζώνη», αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ουάσιγκτον.
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ αναγκάστηκε να ταξιδέψει έως στη Βόρεια Θάλασσα για να διακριβώσει τις γερμανικές προθέσεις και να συμβάλει κι αυτός στο να καμφθούν οι γερμανικές αντιστάσεις ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του ευρώ.
Ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε υποχρεώθηκε να δεχθεί τον αμερικανό επισκέπτη μολονότι ήλπιζε να ξεχάσει την κρίση του ευρώ στο Σιλτ. Οπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, σκόπευε «να διαβάσει μερικά βιβλία» και «να καθαρίσει τη σκέψη του». Το Σιλτ είναι το μεγαλύτερο νησί της Βόρειας Θάλασσας, ονομαστό για τις αμμουδερές παραλίες του και το καλό ψάρι. Η σχέση του νησιού με τη χαλάρωση και τη γαστριμαργία επεκτείνεται στην πολιτική και στον κινηματογράφο, αφού εκεί είχε επιλέξει να γυρίσει την ταινία του «Ghost Writer» ο Ρόμαν Πολάνσκι, στην οποία κεντρικό πρόσωπο είναι ένας πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας που θυμίζει σε πολλά τον Τόνι Μπλερ.
Πηγη: Τα Νεα