Site icon NewsIT

Θα χορηγήσει η Γερμανία άσυλο στον Σνόουντεν;

02.07.2013 | 14:42
Θα χορηγήσει η Γερμανία άσυλο στον Σνόουντεν;

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν απέσυρε την αίτηση για τη χορήγηση ασύλου που είχε καταθέσει στις ρωσικές αρχές μόλις πληροφορήθηκε τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν ότι μπορεί να παραμείνει στη Ρωσία, εάν σταματήσει τις ενέργειες κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Σνόουντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας Σερμέτιεβο ενώ όπως έκανε γνωστό ο ιστότοπος WikiLeaks ο Σνόουντεν έχει καταθέσει αιτήσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου σε 21 χώρες (Ρωσία, Iσλανδία, Iσημερινός, Κούβα, Bενεζουέλα, Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βολιβία, Φινλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νικαράγουα, Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία και Ελβετία).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε ότι η Βαρσοβία δεν προτίθεται να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον Σνόουντεν. “Εφθασε μία αίτηση που δεν πληροί τους τυπικούς όρους μίας αίτησης χορήγησης ασύλου. Αλλά, ακόμη και αν τους πληρούσε, δεν θα έκανα θετική εισήγηση”, δήλωσε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ραντοσλάβ Σικόρσκι, απαντώτας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Από την άλλη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε σήμερα, σε τηλεοπτική συνέντευξη, την “κατανόησή” του για το αίτημα ασύλου που έχει διατυπώσει ο Έντουαρντ Σνόουντεν και χαρακτήρισε αντάξιες “αυταρχικών καθεστώτων” τις μεθόδους κατασκοπείας των ΗΠΑ.

“Ο κ. Σνόουντεν μας δείχνει πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους στενούς εταίρους τους, τη Γερμανία για παράδειγμα, αλλά επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, ως μια εχθρική δύναμη και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο”, δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ερωτηθείς αν η Γερμανία πρέπει κατά τη γνώμη του να αποδεχθεί το αίτημα του Σνόουντεν για χορήγηση ασύλου, ο Σουλτς δήλωσε: “Έχω κατανόηση για το αίτημα αυτό”.

“Αν ο κ. Σνόουντεν διατυπώσει ένα αίτημα, οι αρχές πρέπει να εξετάσουν αν αποτελεί πράγματι στόχο πολιτικής δίωξης”, διευκρίνισε. “Αν ο (πρόεδρος της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να χορηγήσει πολτικό άσυλο στον κ. Σνόουντεν, τότε ο κόσμος έχει τρελαθεί”, δήλωσε ο Σουλτς.

Οι μέθοδοι κατασκοπείας των ΗΠΑ που αποκαλύφθηκαν χάρη στον Σνόουντεν, “είναι μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν άλλοτε από την Κα-Γκε-Μπε”, τις μυστικές υπηρεσίες της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε.

“Συνεπώς πιστεύω πως ο κ. Σνόουντεν προσφέρει υπηρεσία στην παγκόσμια κοινή γνώμη, δείχνοντας καθαρά πως ζουμε σε μια εποχή στην οποία οι δημοκρατίες εφαρμόζουν μεθόδους που άλλοτε χρησιμοποιούνταν από τα αυταρχικά καθεστώτα”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Η κατασκοπεία των θεσμών της ΕΕ από τις ΗΠΑ “είναι απλούστα μια πρόκληση”, τόνισε επίσης ο Σουλτς, ο οποίος εξέφρασε εξάλλου την απογοήτευσή του από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

“Η απογοήτευση από τον Μπαράκ Ομπάμα είναι βαθιά. Θεωρούσα αυτό τον άνθρωπο ανανεωτή, πίστεψα ότι θα έφερνε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια στην αμερικανική πολιτική. Είναι φανερό πως αυτό δεν συμβαίνει”, δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και που δε ζήτησε άσυλο ο Σνόοουντεν!

Ο Σνόουντεν ζήτησε χθες πολιτικό άσυλο από τις ρωσικές αρχές

Ο Πούτιν αρνείται να εκδώσει τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ

Παιχνίδια κατασκόπων! Αυτοί είναι κωδικοί παρακολούθησης από την NSA – Powell, Klondyke για την Ελλάδα

«Ξεγυμνώνει» τις ΗΠΑ ο Σνόουντεν! Και η Ελλάδα στη νέα λίστα με τις 38 χώρες που παρακολουθούνταν από την NSA

Σάλος από την αποκάλυψη Spiegel! Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν και την Μέρκελ – Κλιμακώνεται η σύγκρουση Ουάσινγκτον – Βερολίνου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version