Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

“Θα χτυπήσουμε την καρδιά της Γαλλίας”, απειλούν οι ισλαμιστές

“Θα χτυπήσουμε την καρδιά της Γαλλίας”, απειλούν οι ισλαμιστές

Η συμμετοχή της Γαλλίας στην εκστρατεία στο Μαλί έχει εξοργίσει τους ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι απειλούν
με… αντίποινα.

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη πλήττουν στόχους στο βόρειο Μαλί, στο πλαίσιο επιχείρησης που άρχισε την Παρασκευή και για την οποία ο Γάλλος πρωθυπουργός, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε ότι θα είναι “σύντομης διάρκειας”. Επίσης, είπε ότι αν η Γαλλία δεν είχε επέμβει, θα υπήρχε κίνδυνος οι ισλαμιστές να προελάσουν μέχρι την πρωτεύουσα και αυτό θα είχε “φοβερές συνέπειες”.

Την ίδια ώρα οι ισλαμιστές που έχουν τη βάση τους στο βόρειο Μαλί και θέσεις τους βομβαρδίστηκαν από τις γαλλικές δυνάμεις δήλωναν ότι θα “χτυπήσουν την καρδιά της Γαλλίας”.
“Η Γαλλία επιτέθηκε στο Ισλάμ. Στο όνομα του Αλλάχ θα χτυπήσουμε την καρδιά της Γαλλίας”, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Μπαμακό ο Αμπού Νταρντάρ, στέλεχος του Κινήματος για την Ενότητα και τον Ιερό Πόλεμο στη Δυτική Αφρική (Mujao) που ελέγχει το βόρειο Μαλί.

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει το μέρος που θα πληγεί ως “καρδιά της Γαλλίας”, ο Νταρντάρ δήλωσε “παντού, στο Μπαμακό, στην Αφρική, στην Ευρώπη”.

Η Γαλλία κηρύσσοντας “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας” στο Μαλί, απέτρεψε την Παρασκευή την προέλαση δυνάμεων των ισλαμιστών στο κεντρικό Μαλί και βομβάρδισε για πρώτη φορά την Κυριακή θέσεις ισλαμιστών στο βορρά, στις πόλεις Γκάο και Κιντάλ, που βρίσκονται στο κέντρο των εδαφών που ελέγχουν οι ισλαμιστές.

Ο εκπρόσωπος του Mujao αναφέρθηκε επίσης στην τύχη των οκτώ γάλλων ομήρων που κρατούνται στο Σάχελ από διαφορετικές ένοπλες ομάδες.
“Θα κάνουμε μια κοινή ανακοίνωση αργότερα σήμερα. Ολοι οι μουτζαχεντίν είμαστε πλέον ενωμένοι”, είπε.

Η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) κρατεί ομήρους από τις 16 Σεπτεμβρίου του 2010 τέσσερις εργαζόμενους στον γαλλικό όμιλο Areva και στην υποκατασκευαστική του εταιρία Satom, οι οποίοι απήχθησαν στο Νίγηρα, ενώ από το Νοέμβριο του 2011 δύο Γάλλοι κρατούνται στο βόρειο Μαλί. Ένα έβδομο πρόσωπο απήχθη στις 20 Νοεμβρίου στο δυτικό Μαλί από το κίνημα Mujao.

Τουλάχιστον 60 ισλαμιστές σκοτώθηκαν την Κυριακή μόνο στην πόλη Γκάο και στην περιφέρειά της κατά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των γαλλικών δυνάμεων, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής και τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

“Υπάρχουν πολλοί νεκροί και αυτοί βρίσκονται στα στρατόπεδα του Γκάο. Οι ισλαμιστές συνεδρίαζαν εκείνη την ώρα. Είχαν βαριές απώλειες τόσο σε άνδρες όσο και στο σύστημα επιμελητειακής υποστήριξης”, πρόσθεσε ο τοπικός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, η Βρετανία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Γαλλίας για λογιστική βοήθεια στη στρατιωτική επιχείρηση, με δύο μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη C-17.
“Συμφωνούμε απόλυτα με τη Γαλλία και κάνουμε την ίδια ανάλυση, δεν μπορούμε να αφήσουμε το Μαλί να πέσει στα χέρια των τρομοκρατών”, εξήγησε στο ραδιόφωνο Europe 1, o Bρετανός πρέσβυς στο Παρίσι Πέτερ Ρικέτς (Peter Ricketts).
“Εχουμε αυτά τα μεταγωγικά που είναι 6 φορές μεγαλύτερα από τα Trasal της Γαλλίας, ικανά να μεταφέρουν τεθωρακισμένα ή τον αφρικανικό στρατό εάν χρειασθεί”.

Η Βρετανία προτίθεται επίσης να υποστηρίξει τη Γαλλία στη συζήτηση για το Μαλί, που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στη Ν.Υόρκη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ύστερα από αίτημα της Γαλλίας.
“Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, είχε δίκιο η Γαλλία να λειτουργήσει ξαφνικά και άμεσα. Εχουμε όλοι μας την εμπειρία μιας χώρας που γλίστρησε στην τρομοκρατία, που είναι το Αφγανιστάν. Νοιώθουμε όπως και η Γαλλία τον ίδιο επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης. Θα είμαστε στο πλευρό της στο Συμβούλιο Ασφαλείας”, διαβεβαίωσε ο πρέσβυς.

Στο Μαλί και τη Νιγηρία υπήρξαν Βρετανοί όμηροι, οι οποίοι τελικά θανατώθηκαν. Παρ’όλα αυτά η πολιτική της Μ.Βρετανίας παραμένει “η μέχρι τέλους διαπραγμάτευση και ποτέ η πληρωμή χρημάτων, που έχει σαν συνέπεια την ενθάρρυνση για νέες ομηρίες”, εξήγησε ο Πέτερ Ρίκετς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολάντ: Οι επιχειρήσεις στο Μαλί θα συνεχιστούν

Γαλλική επέμβαση στο Μάλι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε