Το αεροπλάνο κόπηκε στα τρία. Μέσα ήταν 130 επιβάτες κι όμως μόνο μια γυναίκα πέθανε από ανακοπή καρδιάς.
Σχεδόν πήγαν στον… άλλο κόσμο και γύρισαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι 131 επιβαίνοντες (125 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα) ενός αεροσκάφους που κόπηκε στα τρία ενώ εκτελούσε αναγκαστική προσγείωση σε διεθνές αεροδρόμιο της Κολομβίας. Το εξαιρετικά ασυνήθιστο αεροπορικό δυστύχημα είχε «μόλις» ένα θύμα: μια άτυχη επιβάτιδα που πέθανε από ανακοπή καρδιάς.
Αλλοι 114 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη συντριβή του Μπόινγκ 737-700 της τοπικής εταιρείας Αires, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες χτυπήθηκε από κεραυνό την ώρα που προσγειωνόταν στο νησί Σαν Αντρές, δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Με δεδομένες τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα, οι ειδικοί χαρακτήρισαν «πραγματικό θαύμα» το ότι υπήρξε απώλεια μόνο μιας ζωής.
Ο πιλότος του Μπόινγκ επιχειρούσε εν μέσω καταιγίδας να προσγειώσει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του νησιού που βρίσκεται στην Καραϊβική, όταν ένα ισχυρό τράνταγμα συγκλόνισε την άτρακτο λίγο προτού τροχιοδρομήσει στο έδαφος. Το σκάφος βγήκε εκτός διαδρόμου και αμέσως κόπηκε στα τρία, ενώ στην καμπίνα των επιβατών επικράτησε γενικευμένος πανικός, με φωνές και εκκλήσεις για βοήθεια.
Οι τραυματίες, άλλοι σοβαρά και άλλοι ελαφρύτερα, κατάφεραν και βγήκαν ζωντανοί από το αεροπλάνο. Η καρδιά της άτυχης Φερνάντεζ ντε Μπαρέτο όμως δεν άντεξε τόση ένταση και η 68χρονη γυναίκα πέθανε από ανακοπή. Τους διασωθέντες έσωσαν με την έγκαιρη συνδρομή τους οι πυροσβέστες, που «έλουσαν» γρήγορα με ειδικό αντιπυρικό αφρό τα τρία κομμάτια της ατράκτου, ώστε το αεροσκάφος να μην πάρει φωτιά και εκραγεί. Παράλληλα, ασθενοφόρα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού έσπευσαν αμέσως στο σημείο της καταστροφής.
«Μόνο χάρη στην αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και ικανότητα του πιλότου το αεροπλάνο δεν συνετρίβη. Καθοριστική ήταν και η συμβολή των επίγειων συνεργείων πυρόσβεσης και διάσωσης, τα οποία λειτούργησαν υποδειγματικά, σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις» τόνισε ο σμήναρχος Νταβίντ Μπαρέρο της κολομβιανής αεροπορίας. Ανέφερε μάλιστα ότι οι επιβάτες είχαν λάβει τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του πιλότου πως θα επιχειρηθεί αναγκαστική προσγείωση. Ο κ. Μπαρέρο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στα αίτια του δυστυχήματος να περιλαμβάνεται και μια ριπή από πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα. «Η εξέταση των εμπειρογνωμόνων θα δείξει τι ακριβώς έφταιξε » κατέληξε με σιγουριά.