Ο Γαλλοκαναδός φοιτητής θεωρείται “μοναχικός λύκος” και για την ώρα είναι ο μοναδικός ύποπτος για την επίθεση στο τζαμί της πόλης, όπου έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 19 τραυματίστηκαν. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο έξι ανθρώπων εκ προμελέτης και πέντε κατηγορίες απόπειρας φόνου. Ανάμεσα στα θύματά του, όταν το βράδυ της Κυριακής (ώρα Καναδά) εισέβαλε σε τζαμί την ώρα της προσευχής και άνοιξε πυρ, ένας κρεοπώλης, ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ένας φαρμακοποιός και ένας λογιστής, σύμφωνα με την αστυνομία και τα καναδικά μέσα ειδήσεων.
Η αστυνομία θεωρεί την πολύνεκρη επίθεση “ως συμβάν μοναχικού δράστη”, δήλωσε ανώνυμη πηγή. Τη Δευτέρα είχε γίνει γνωστό πως μαζί με τον Μπισονέτ είχε συλληφθεί και ένας άνδρας μαροκινής καταγωγής, αλλά τώρα θεωρείται μάρτυρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την έρευνα στη σελίδα που διατηρούσε ο δράστης στο Facebook, η οποία μετά τη σύλληψή του “κατέβηκε” προκύπτει ότι ο Μπισονέτ ήταν θαυμαστής του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, της ηγέτιδας του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας Μαρίν Λε Πεν, των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, του αποσχιστικού κόμματος του Κεμπέκ, λάτρης του σκακιού και της παρατήρησης πουλιών.
Είναι εγγονός βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά την παρουσία του στο δικαστήριο για να του απαγγελθούν κατηγορίες, ο 27χρονος, που ήταν ντυμένος με λευκή φόρμα, είχε συνεχώς “καρφωμένο” το βλέμμα του στο πάτωμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κι αν τα like στο Facebook του Τραμπ και της Λε Πεν μπορεί να μην αποδεικνύουν, έμπρακτα, τίποτα, η μαρτυρία του Francois Deschamps, επικεφαλής της οργάνωσης Bienvenue au refugies (Καλωσόρισμα στους πρόσφυγες) πως ο 27χρονος έκανε συχνά σχόλια μίσους, λέει πολλά περισσότερα. Κι ας αρνούνται οι καναδικές αρχές να μιλήσουν για τα κίνητρα που όπλισαν το χέρι του Μπισονέτ.
«Με πόνο και θυμό μάθαμε την ταυτότητα του τρομοκράτη Αλεξάντρ Μπισονέτ, δυστυχώς γνωστού σε πολλούς ακτιβιστές στο Κεμπέκ για εθνικιστικές, υπέρ της Λε Πεν και αντιφεμινιστικές θέσεις στο πανεπιστήμιο Λαβάλ (σ.σ. σπούδαζε Πολιτικές Επιστήμες) και στα social media» έγραψε ο Deschamps.
Η αγαπημένη του φράση, σύμφωνα με όσα είχε ανεβάσει στη σελίδα του στο Facebook, ανήκε στον αρχαίο φιλόσοφο Πλάτωνα: «Για έναν άνδρα το να κατακτήσει τον εαυτό του είναι η πρώτη και μεγαλύτερη νίκη».
Ο 57χρονος Azzeddine Soufiane, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ιδιοκτήτης ενός κρεοπωλείου κοντά στο τέμενος είναι ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης που έχει βυθίσει τον Καναδά στο πένθος. Τη ζωή τους έχασαν επίσης ο 41χρονος πατέρας τριών παιδιών Abdelkrim Hassen, δημόσιος υπάλληλος, ο 60χρονος Khaled Belkacem καθηγητής στο πανεπιστήμιο Λαβάλ, ο 44χρονος Aboubaker Thabti και δυο άνδρες από τη Γουινέα, ο 42χρονος Mamadou Tanou Barry και ο 39χρονος Ibrahima Barry.
Η Πάμελα Σακινάχ Ελ Χαγιέτ, φίλη ενός από τα θύματα, είπε στο Reuters ότι ένας από τους φίλους της ήταν στο τέμενος την ώρα της επίθεσης, και ενώ δεν τραυματίστηκε, έχει υποστεί σοκ. Ο Αλί Ασαφιρί, φοιτητής στο πανεπιστήμιο Λαβάλ, είπε ότι είχε καθυστερήσει για την απογευματινή προσευχή στο τέμενος κοντά στο πανεπιστήμιο, το οποίο αποτελεί το παλαιότερο γαλλόφωνο πανεπιστήμιο στη Βόρεια Αμερική όπου φοιτούν 42.500 άνθρωποι. Όταν έφτασε, το τέμενος είχε μετατραπεί σε τόπο εγκλήματος. “Όλοι ήταν σοκαρισμένοι. Ήταν χαοτικό”, είπε τηλεφωνικά.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό μαζί με τη σύζυγό του Σοφί, η οποία δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, βρέθηκαν στην πόλη του Κεμπέκ για να παραστούν σε αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων. Νωρίτερα, στη Βουλή είχε κρατηθεί ενός λεπτού σιγή.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή ήταν τρομοκρατική επίθεση” είπε ο Τριντό και απηύθυνε όμως ένα προσωπικό μήνυμα στο ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους στον Καναδά: “Να ξέρετε ότι σας εκτιμούμε. Εμπλουτίζετε την χώρα που μοιραζόμαστε με αμέτρητους τρόπους. Αποτελεί το σπίτι σας. Το τρομερό χθεσινοβραδινό έγκλημα εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας αποτελεί πράξη τρομοκρατίας εναντίον του Καναδά και εναντίον όλων των Καναδών. Θα θρηνήσουμε μαζί σας. Θα σας υπερασπιστούμε. Θα σας αγαπάμε. Και θα σταθούμε δίπλα σας”.
Η επίθεση ήταν ασυνήθιστη για την Πόλη του Κεμπέκ, η οποία έχει λίγο παραπάνω από μισό εκατομμύριο πληθυσμό, και η οποία έχει καταγράψει μόνο δύο φόνους για ολόκληρο το 2015. Οι μαζικές επιθέσεις σπανίζουν στον Καναδά, όπου οι νόμοι κατοχής όπλων είναι αυστηρότεροι από εκείνους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εκτός από τα 6 άτομα που σκοτώθηκαν, 5 τραυματίστηκαν σοβαρά και 12 τραυματίστηκαν ελαφρά, είπε μια εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κεμπέκ.
Ο υπουργός Ομοσπονδιακής Ασφάλειας Ράλφ Γκουντέιλ δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Οτάβα ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο “εθνικό επίπεδο κινδύνου από τρομοκρατική επίθεση” από την τωρινή μεσαία διαβάθμιση επειδή “δεν υπάρχει πληροφόρηση γνωστή στην κυβέρνηση του Καναδά η οποία οδηγεί σε αλλαγή (επιπέδου) αυτή τη στιγμή”.
Με πληροφορίες από timescolonist.com, BBC και ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA