“Ντροπή: δεν έχουμε κυβέρνηση”. Περίπου 34.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες απαιτώντας από τα κόμματα να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Περίπου 34.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, κυρίως νέοι, έλαβαν μέρος χθες Κυριακή σε διαδήλωση στις Βρυξέλλες με κεντρικό σύνθημα “ντροπή: δεν έχουμε κυβέρνηση”, για να καλέσουν τις αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να θέσουν τέλος στην πιο μακρόχρονη πολιτική κρίση στην ιστορία του Βελγίου.
Το Βέλγιο παραμένει χωρίς κυβέρνηση μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν πριν επτά μήνες, ή 224 ημέρες–και το αδιέξοδο αναμένεται να παραταθεί, καθώς οι πολιτικοί εξακολουθούν να διαφωνούν για τη σύνθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
“Θέλουμε κυβέρνηση! Έναν ανοικτό και τίμιο διάλογο ανάμεσα στους ηγέτες όλων των κομμάτων, Φλαμανδικών και Γαλλόφωνων. Το ταχύτερο δυνατόν!”, ανέφερε η πρωτοβουλία “Ντροπή”, που κάλεσε στην διαδήλωση μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Ένα από τα πανό έγραφε “θέλουμε μπίρα, τηγανητές πατάτες και κυβέρνηση”.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος 30.800-34.000 πολίτες.
Οι διοργανωτές είπαν ότι η πορεία δεν είχε κομματικό χαρακτήρα, και δεν πήρε θέση στο ζήτημα της διχοτόμησης του Βελγίου, που θέτουν ορισμένα κόμματα. Ανέφεραν ότι δεν ήταν “ούτε υπέρ της [συνέχισης της] ένωσης ούτε υπέρ του διχασμού”. Παρ’ όλ’ αυτά, πολλοί διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της διχοτόμησης.
Οι πολιτικές κρίσεις στο Βέλγιο γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιλυθούν, καθώς εθνικιστικά κόμματα από την πλουσιότερη Φλάνδρα (60% του πληθυσμού) απαιτούν όλο και περισσότερη αυτονομία και να μειωθεί η βοήθεια που παρέχεται στη φτωχότερη Βαλλωνία.
Στην διάρκεια του προηγούμενου μετεκλογικού αδιεξόδου το 2007 μια διαδήλωση υπέρ της βελγικής ενότητας είχε προσελκύσει 35.000 ανθρώπους, αλλά μόλις μερικές χιλιάδες το 2010.
Τους τελευταίους δύο μήνες το πολιτικό αδιέξοδο κατέστησε το Βέλγιο στόχο κερδοσκόπων, με τα κόστη του δανεισμού να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό, καθώς ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές διερωτώνται εάν και κατά πόσον η χρεωμένη χώρα–το έλλειμμα της οποίας είναι το τρίτο σε μέγεθος στην ΕΕ, πίσω από εκείνο της Ιταλίας και της Ελλάδας–θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Μια ομάδα στο Facebook κάλεσε σε νέα διαδήλωση την 17η Φεβρουαρίου–όταν, όπως αναφέρει, το Βέλγιο θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ σε ό,τι αφορά το χρόνο που απαιτείται για να σχηματιστεί κυβέρνηση–ρεκόρ που κατέχει το Ιράκ. “Υποστηρίξτε τους ηρωικούς πολιτικούς μας στην προσπάθειά τους να επιτύχουν αυτό το μυθικό ρεκόρ”, σημειώνει σκωπτικά.