Κόσμος

Θέμα εμπιστοσύνης του κοινού στα Boeing 737 MAX

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβληματίζονται μετά τα δύο τραγικά δυστυχήματα με Boeing 737 MAX. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) πρέπει να εργαστεί για να αποκαταστήσει την “εμπιστοσύνη του κοινού” στις προσπάθειες πιστοποίησης αεροσκαφών, τόνισε ο Γενικός Επιθεωρητής του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ.

Η μακρόχρονη πρακτική ανάθεσης της πιστοποίησης πολιτικών αεροσκαφών στις κατασκευάστριες εταιρίες βρέθηκε στο επίκεντρο άσκησης κριτικής από τα μέλη του Κογκρέσου, αλλά κι άλλους φορείς μετά τα πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα με Boeing στην Ινδονησία (Οκτώβριος 2018) και στην Αιθιοπία (Μάρτιος 2019) που στοίχισαν τη ζωή 346 ανθρώπων.

Την αναφορά σχολίασε το Reuters πριν από τη δημοσιοποίησή της, αργά χθες, ενώ στα συμπεράσματά της τονίζεται ότι η FAA βρίσκεται αντιμέτωπη με “μία σοβαρή πρόκληση εποπτείας” ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εταιρίες που έχουν κάποιο ρόλο στη διαδικασία πιστοποίησης των πολιτικών αεροσκαφών “διατηρούν υψηλά ποιοτικά στάνταρτ και συμμορφώνονται με τους κανονισμούς ασφαλείας πτήσεων της FAA”.

Από την ίδια αναφορά γίνεται γνωστό ότι η FAA προγραμματίζει από τον Μάρτιο του 2020 την εισαγωγή “μιας νέας διαδικασίας που αντιπροσωπεύει μία σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση της εποπτείας της” για την πτητική αξιολόγηση ασφαλείας των αεροσκαφών. Η FAA δεν σχολίασε άμεσα τις εξελίξεις.

Η υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Ελέιν Τσάο σε ένα υπηρεσιακό σημείωμά της (12 Αυγούστου) στον διευθυντή της FAA Στιβ Ντίκσον που δημοσιοποιήθηκε χθες παρατηρεί ότι η συντριβή των αεροσκαφών “προκάλεσε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την πιστοποίηση των αεροσκαφών 737 ΜΑΧ, τη διαδικασία πιστοποίησης [της πλοϊμότητας] από την FAA, αλλά και τις διαδικασίες εποπτείας γενικότερα, όπως και για τον [βαθμό αποδοχής] από την ηγεσία της FAA σημαντικών παρατηρήσεων από το εσωτερικό της ιεραρχίας της [αναφορικά με την διαδικασία πιστοποίησης]”.

Η Τσάο έδωσε εντολή στον Ντίκσον τον Αύγουστο να απαντήσει στις παραπάνω ερωτήσεις τονίζοντας ότι “η συνεχιζόμενη βελτίωση [των διαδικασιών πιστοποίησης] απαιτεί τον εντοπισμό των προβλημάτων, αλλά και την αξιοποίηση των ευκαιριών για περαιτέρω βελτίωση [του πλαισίου της διαδικασίας]”.

Στις 58 σελίδες η αναφορά

Ο Ντίκσον, από την πλευρά του, δήλωσε την Τρίτη ότι η FAA, αλλά και οι κατασκευαστές αεροσκαφών είναι αναγκαίο να ψάχνουν περισσότερο τη διεπαφή μεταξύ των πιλότων και των μηχανών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η FAA και οι κατασκευαστές αεροσκαφών πρέπει να βελτιώσουν τις διαδικασίες για να διασφαλίσουν ότι “δεν έχουν κατακερματισμένες επικοινωνίες” στο πλαίσιο της πιστοποίησης.

Η αναφορά των 58 σελίδων επισημαίνει και άλλες διοικητικές προκλήσεις, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει η FAA, αλλά και το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ο εκσυγχρονισμός (ελέγχου επιτήρησης) του εναέριου χώρου, η ενσωμάτωση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) στον εναέριο χώρο, η εποπτεία ασφάλειας των αεροπορικών εταιριών, αλλά και η προετοιμασία για τις τεχνολογίες αυτοματοποίησης αεροσκαφών.

Στην ίδια αναφορά επισημαίνεται ότι “στη νέα διαδικασία (πιστοποίησης) θα συμπεριλαμβάνεται ο εντοπισμός συστημάτων και υποσυστημάτων κρίσιμης σημασίας, αλλά και η ανάπτυξη νέων κριτηρίων αξιολόγησης. Παρά το γεγονός ότι η αναδιοργάνωση της διαδικασίας εποπτείας της FAA θα είναι ένα σημαντικό βήμα, η συνεχής προσοχή σε ζητήματα διαχείρισης θα είναι καθοριστική, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η αναφερόμενη υπηρεσία θα εντοπίζει και θα επιβλέπει τους πιο επισφαλείς και ουσιαστικής σημασίας παράγοντες της πιστοποίησης των αεροσκαφών”.

Από την πλευρά του, το Κογκρέσο προβληματίζεται για τον τρόπο με τον οποίο η FAA αναθέτει μερικώς το έργο της πιστοποίησης των νέων αεροσκαφών στους κατασκευαστές.

Στην περίπτωση των αεροσκαφών 737 ΜΑΧ η FAA ανέθεσε (αρχικά) ποσοστό 40% της διαδικασίας πιστοποίησης στην Boeing, ενώ, αργότερα, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε ακόμη περισσότερο.

Στο έργο που ανατέθηκε στην Boeing συμπεριλαμβάνονταν και διαδικασίες πιστοποίησης για ένα σημαντικό σύστημα ασφάλειας του αεροσκάφους (MCAS) η δυσλειτουργία του οποίου φαίνεται να είχε ρόλο στα δύο τραγικά δυστυχήματα με αεροσκάφη 737 ΜΑΧ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έκρηξη σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μόσχα – Οι ζημιές σε αεροσκάφος και η «μυστηριώδης» ανακοίνωση της Ουκρανίας
«Θα υπάρξει δίκαιη τιμωρία για κάθε έγκλημα πολέμου που διαπράττεται εναντίον του λαού της Ουκρανίας», έγραψε σε tweet η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας
Ρωσία: Έκρηξη σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μόσχα – Οι ζημιές σε αεροσκάφος και η «μυστηριώδης» ανακοίνωση της Ουκρανίας