Κόσμος

Θεός: Το πρόσωπό Του – Πώς τον φαντάζονται οι άνθρωποι

Από τον Μιχαήλ Άγγελο μέχρι ... τους Μόντι Πάιθον, πολλοί έχουν απεικονίσει τον Ύψιστο. Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία νέα τεχνική για να συνθέσουν το πρόσωπό Του. Πώς μοιάζει, λοιπόν, ο Θεός;

Είναι άραγε ο Θεός -αν υπάρχει- ένας σεβάσμιος γέρος με μακρύ κατάλευκο μούσι; Είναι όντως αυτή η κυρίαρχη εικόνα στο μυαλό των ανθρώπων; Όχι κατ’ ανάγκη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικανών ψυχολόγων.

Πολλοί λογοτέχνες, ζωγράφοι και άλλοι καλλιτέχνες, από τον Μιχαήλ Άγγελο μέχρι … τους Μόντι Πάιθον, έχουν απεικονίσει τον Θεό ως έναν βλοσυρό ηλικιωμένο λευκό με γενειάδα. Ωστόσο, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι πολλοί άνθρωποι τον φαντάζονται αλλιώς. Επιπλέον, η φανταστική εικόνα του Θεού εξαρτάται από τον αν κανείς θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό ή συντηρητικό στα πολιτικά και κοινωνικά θέματα.

Θεός: Πώς τον φανταζόμαστε

πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, με επικεφαλής τον Τζόσουα Τζάκσον, ζήτησαν δειγματοληπτικά από 511 Αμερικανούς χριστιανούς να δουν μια σειρά από πρόσωπα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κατόπιν κλήθηκαν να επιλέξουν κάποιο ως την πιο πιθανή “προσωπογραφία” του Θεού.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική για να συνθέσουν όλες αυτές τις φανταστικές απεικονίσεις σε ένα ενιαίο “πορτρέτο” του Θεού.

Έτσι φανταζόμαστε το πρόσωπο του Ύψιστου

πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η κυριότερη διαπίστωση είναι ότι αρκετοί άνθρωποι φαντάζονται στην εποχή μας τον Θεό νεότερο, πιο θηλυκό και λιγότερο λευκό από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, κάτι που συμβαίνει ιδίως στους πιο προοδευτικούς. Οι συντηρητικοί τον βλέπουν πιο λευκό, πιο έξυπνο, πιο γερασμένο και πιο ισχυρό, καθώς επίσης λιγότερο στοργικό απέναντι στους ανθρώπους, σε σχέση με τους προοδευτικούς.

Η μελέτη δείχνει, επίσης, ότι οι νεότεροι σε ηλικία πιστεύουν περισσότερο σε ένα Θεό αγάπης, ενώ οι γηραιότεροι σε ένα Θεό ισχύος. Οι πιο όμορφοι στην εξωτερική εμφάνιση φαντάζονται ένα Θεό πιο γοητευτικό, ενώ οι Αφροαμερικανοί έναν Θεό που μοιάζει μάλλον μαύρος παρά λευκός.

“Η τάση των ανθρώπων να πιστεύουν σε ένα Θεό που τους μοιάζει, πηγάζει με συνέπεια από μια γενικότερη εγωκεντρική μεροληψία. Οι άνθρωποι συχνά προβάλλουν τις πεποιθήσεις τους στους άλλους και η μελέτη μας δείχνει ότι σε αυτό δεν διαφέρει ούτε η εμφάνιση του Θεού. Οι άνθρωποι πιστεύουν τελικά σε ένα Θεό που όχι μόνο σκέπτεται όπως αυτοί, αλλά μοιάζει και με αυτούς εξωτερικά” δήλωσε ο Κουρτ Γκρέι, καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Με μια βασική διαφορά όμως: Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες φαντάζονται ότι ο Θεός είναι άνδρας. Μερικά στερεότυπα δεν φεύγουν εύκολα…

πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

 

 

 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα