Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ έφτασαν στη Νότια Κορέα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου στην Ασία.
Κι αν η υποδοχή στο αεροδρόμιο έγινε με όλες τις… τιμές, στους δρόμους της Σεούλ τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς ίδια.
Εκατοντάδες Νοτιοκορεάτες συγκεντρώθηκαν και περίμεναν την αυτοκινητοπομπή του Αμερικανού προέδρου να περάσει. Είχαν στα χέρια τους πλακάτ που τον έδειχναν εξοργισμένο. Ή μέσα σε απαγορευτικό και με ένα “μανιτάρι” (σ.σ. από έκρηξη πυρηνικής βόμβας) πάνω από το κεφάλι του.
«Τραμπ, δεν είσαι ευπρόσδεκτος» έγραφε ένα από τα πλακάτ. «Όχι Τραμπ, όχι πόλεμος» ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών. Οι στιγμές έντασης με την αστυνομία δεν έλειψαν.
Υπήρχε βέβαια και η… άλλη πλευρά. Εκείνων (σαφώς λιγότερων) που ήθελαν να υποδεχτούν με αποθέωση τον Αμερικανό πρόεδρο. Και κρατούσαν σημαίες της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.
Στη Νότια Κορέα κυριαρχεί η… Βόρεια
Στις επαφές που θα έχει ο Τραμπ στη Σεούλ θα κυριαρχήσει το θέμα της Βόρειας Κορέας. Το ζήτημα της απόκτησης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.
Ήδη, και στη Βόρεια Κορέα έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη Σεούλ. Και περιμένουν τα όσα θα πει ή δεν θα πει ο Τραμπ.
Η Πιονγκγιάνγκ, πάντως, φροντίζει να φτιάξει… κλίμα. Η εφημερίδα-όργανο του μοναδικού κόμματος της χώρας, η Rodong Sinmun, «καλωσόρισε» τον πρόεδρο των ΗΠΑ με την έκφραση «ο τρελόγερος του Λευκού Οίκου».
Δεν θα… στρώσουν το κόκκινο χαλί
Η επίσκεψη Τραμπ στη Νότια Κορέα είναι ένας γρίφος για τον Αμερικανό πρόεδρο. Γιατί μπορεί στην Ιαπωνία τα πράγματα να ήταν χαλαρά, δεν θα είναι όμως και στη Σεούλ. Η προσωπική σχέση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη Μουν Τζε-ιν δεν μοιάζει με εκείνη που έχει ο Τραμπ με τον Σίνζο Άμπε.
Οι αναλυτές αποδίδουν την απόσταση μεταξύ των δύο ηγετών στην προσέγγιση του κεντροαριστερού προέδρου της Νότιας Κορέας έναντι της Πιονγκγιάνγκ, καθώς ο Μουν θα προτιμούσε τον διάλογο με τη Βόρεια Κορέα.
Σε μια ανάρτησή του στο Twitter στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ είχε μεμφθεί την πολιτική «κατευνασμού» του Μουν. Τη χαρακτήρισε καταδικασμένη σε αποτυχία.
Το σχόλιο προκάλεσε δυσαρέσκεια στη Σεούλ, καθώς ο Τραμπ παρομοίασε τον Μουν με τον Νέβιλ Τσάμπερλεν, τον αρχιτέκτονα της βρετανικής πολιτικής έναντι του Αδόλφου Χίτλερ στα τέλη της δεκαετίας του 1930.
Μακριά από τη… Βόρεια Κορέα ο Τραμπ
Ο Τραμπ θα αποφύγει να επισκεφθεί την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, κάτι μέχρι τώρα περίπου υποχρεωτικό για τους προέδρους των ΗΠΑ.
Μετά την επίσκεψη του Ρόναλντ Ρίγκαν στη Νότια Κορέα το 1983, μόνο ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, δεν είχε πάει εκεί.
Με το κλίμα εξαιρετικά τεταμένο και στις δύο πλευρές των συνόρων, ο τόνος με τον οποίο θα εκφραστεί ο παρορμητικός Αμερικανός πρόεδρος—ο οποίος έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα τον Κιμ «άνθρωπο-πύραυλο σε αποστολή αυτοκτονίας»—αναμένεται με μια δόση ανησυχίας από πολλούς ειδικούς.
«Αν ο Τραμπ πει κάτι προκλητικό εναντίον της Βόρειας Κορέας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των στρατιωτικών εντάσεων», προειδοποίησε ο Κου Καμπ-Γου, της πανεπιστημιακής σχολής βορειοκορεατικών σπουδών της Σεούλ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters