Η έρευνα (20ή-23η Ιουνίου) κατέδειξε ότι το 46,6% των Αμερικανών που είναι πιθανό να πάνε να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της Κλίντον και το 33,3% υπέρ του Τραμπ. Ένα 20,1% δεν τάχθηκε υπέρ κανενός από τα δύο αυτά πρόσωπα.
Ο Τραμπ είχε δει για λίγο τη δημοτικότητά του να ενισχύεται, έπειτα από το μακελειό της 12ης Ιουνίου στο Ορλάντο της Φλόριντας, όταν επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα απαγορεύσει συλλήβδην στους μουσουλμάνους την είσοδο στη χώρα εάν εκλεγεί πρόεδρος. Τότε το προβάδισμα της Κλίντον είχε μειωθεί στις 9 εκατοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο η άνοδος του ποσοστού του Τραμπ φαίνεται ότι ήταν προσωρινή μόνο, αντίθετα με την αύξηση του ποσοστού του στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων πέρυσι, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας.
Το προβάδισμα της Κλίντον, που ανέρχεται σε 13,3 εκατοστιαίες μονάδες, είναι σχεδόν το ίδιο με εκείνο που διατηρούσε πριν από την επίθεση στο Ορλάντο.
Η υποχώρηση του ποσοστού του Τραμπ καταγράφηκε την ώρα που ο υποψήφιος πασχίζει να δείξει ότι μπορεί να ανταγωνιστεί την εκστρατεία της Κλίντον, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη τάξη μεγέθους και ιδιωτικών συνεισφορών στη χρηματοδότησή της.
Στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των δύο εκστρατειών που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν πως ο Τραμπ στις αρχές Ιουνίου διέθετε μόλις 1,3 εκατομμύριο δολάρια, ενώ η Κλίντον 42 εκατ. Δολάρια.
Ο Τραμπ προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες των συμμάχων του, υποστηρίζοντας πως μπορεί να αντλήσει χρήματα από την «άπειρη» προσωπική του περιουσία εάν χρειαστεί, ενώ παράλληλα εντείνει τις προσπάθειες να συγκεντρώσει χρήματα σε διάφορες εκδηλώσεις και μέσω του Διαδικτύου.
Στο μεταξύ όμως ηγετικά στελέχη του GOP, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν και ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Σκοτ Ουόκερ, συνεχίζουν να εκφράζουν δημόσια επιφυλάξεις για τον υποψήφιο, ο οποίος έχει προκαλέσει οργή σε μεγάλο μέρος του ρεπουμπλικανικού κομματικού κατεστημένου με τη ρητορική του.
Οι Ράιαν και Ουόκερ είπαν αμφότεροι τις τελευταίες ημέρες πως θεωρούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να ακούσουν τη «συνείδησή» τους όταν αποφασίσουν εάν θα υποστηρίξουν τον —βέβαιο— υποψήφιο του κόμματός του, αντί να καλέσουν τα κομματικά μέλη να ταχθούν υπέρ του.
Η έρευνα συνέλαβε εν μέρει την αντίδραση των αμερικανών εκλογέων στην απόφαση των Βρετανών να ταχθούν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη προχθές Πέμπτη, εξέλιξη που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως συνάδει με την απροσδόκητη υποψηφιότητα του Τραμπ, καθώς βασίζεται στο ευρύ, ισχυρό κύμα αντίδρασης εναντίον της παγκοσμιοποίησης που σαρώνει τις χώρες της Δύσης.
Η δημοσκόπηση της Ipsos διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου και συμπεριέλαβε συνεντεύξεις 1.201 πιθανών ψηφοφόρων και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Το ποσοστό αξιοπιστίας της —ή στατιστικού σφάλματος— είναι ±3,3 εκατοστιαίες μονάδες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ