Site icon NewsIT

Θρίαμβος των αυτονομιστών Φλαμανδών στις γενικές εκλογές.

14.06.2010 | 10:55
Το κόμμα Ν-VΑ (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία) του 39χρονου Μπαρτ ντε Βέβερ είναι ο νικήτης των εκλογών στο Βέγλιο. ΦΩΤΟ REUTERS

Το κόμμα Ν-VΑ (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία) του 39χρονου Μπαρτ ντε Βέβερ είναι ο νικήτης των εκλογών στο Βέγλιο. ΦΩΤΟ REUTERS

Οι γενικές εκλογές της Κυριακής στο Βέλγιο ολοκληρώθηκαν με τον θρίαμβο των Φλαμανδών αυτονομιστών με το κόμμα Ν-VΑ (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία) του 39χρονου Μπαρτ ντε Βέβερ να καταλαμβάνει το 28,3% των ψήφων.

Οι γενικές εκλογές της Κυριακής στο Βέλγιο ολοκληρώθηκαν με τον θρίαμβο των Φλαμανδών αυτονομιστών και με το κόμμα Ν-VΑ (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία) του 39χρονου Μπαρτ ντε Βέβερ να καταλαμβάνει ποσοστό 28,3% με καταμετρημένο το 96,5% των ψήφων.

Το αποτέλεσμα αυτό κατέπληξε τους πάντες ως μη αναμενόμενο. Ποτέ στην ιστορία ένα κόμμα που ζητά την ανεξαρτησία της Φλάνδρας δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι τις κάλπες.

«Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο 39χρονος ηγέτης του Ν-VA που έγινε δεκτός ως ήρωας από τους υποστηρικτές του, μόλις ανακοινώθηκαν τα μερικά αποτελέσματα.

Ο Ντε Βέβερ απηύθυνε κάλεσμα για «αλλαγή» στο Βέλγιο, με μια μεταρρύθμιση που θα δώσει αυξημένη αυτονομία στην Φλάνδρα, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον κοινωνικό, σπεύδοντας να καθησυχάσει όσους ανησυχούσαν για το πρόγραμμά του εντός και εκτός Βελγίου. Πρόσθεσε, όμως ότι η ανεξαρτησία της Φλάνδρας δεν είναι κάτι άμεσο. Με τα λεγόμενα του όμως δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο να γίνει ή καλύτερα να ζητήθεί στο μέλλον!

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΡS) Έλιο ντι Ρούπο, που το κόμμα του αναδείχθηκε πρώτο στη Βαλονία, με ποσοστό 36,5%, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε μια ισορροπημένη συμφωνία με τους Φλαμανδούς για να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Με τη νίκη των αυτονομιστών στη Φλάνδρα θα είναι δύσκολη η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τους γαλλόφωνους Βαλόνους.

Το εκλογικό σύστημα ορίζει ότι χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα κόμματα για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού (ουσιαστικά διεξήχθησαν δύο αναμετρήσεις με διαφορετικά κόμματα να ζητούν την ψήφο των Φλαμανδών στο βορρά και των φτωχότερων Βαλόνων στο νότο, οι οποίοι και αντιδρούν στη διάλυση του Βελγίου.

Πολλοί φοβούνται ότι η πολιτική κρίση θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις προεργασίες της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, που αρχίζει τον Ιούλιο.
 

Tags:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version