Site icon NewsIT
12:47 | 18.01.13

Θρίλερ με τη σφαγή ομήρων στην Αλγερία

Θρίλερ με τη σφαγή ομήρων στην Αλγερία
Newsit Newsroom

Άγνωστη παραμένει ακόμη η τύχη των περισσότερων δυτικών που είχαν πιαστεί όμηροι στην Αλγερία, από ισλαμιστές μαχητές μετά την επιχείρηση των αλγερινών αρχών που κατέληξε σε λουτρό αίματος.

Οι πληροφορίες είναι ακόμη συγκεχυμένες. Οι ισλαμιστές μαχητές υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν 34 όμηροι και 15 ένοπλοι. Το σίγουρο είναι πως έχουν σωθεί δυο Γάλλοι, με τους οποίους επικοινώνησαν οι γαλλικές αρχές, δυο Βρετανοί και ένας Κενυάτης. Σύμφωνα με το πρακτορείο APS, 600 Αλγερινοί απελευθερώθηκαν, αλλά από τους ξένους ομήρους μόνο ένας Γάλλος, δύο Βρετανοί και ένας Κενυάτης. Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε πως τρεις από τους 17 Ιάπωνες που κρατούνταν όμηροι είναι ασφαλείς.
Τουλάχιστον δυο Γάλλοι εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς.

Ο στρατός της Αλγερίας έκανε επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων, το μεσημέρι της Πέμπτης, όμως κατέληξε σε φιάσκο.
Κανείς δεν ξέρει αν η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη ή έχει τελειώσει. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, τίποτα δεν έχει τελειώσει και ίσως τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει.

“Νομίζω πως πρέπει να προετοιμαστούμε για άσχημα νέα”, τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η κρίση “παίρνει δραματικές διαστάσεις”.
Η Ουάσινγκτον διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για τα σχέδια των αλγερινών αρχών.

Οι όμηροι κρατούνται σε εργοστάσιο φυσικού αερίου, το οποίο διαχειρίζονται η βρετανική BP, η νορβηγική Statoil και η αλγερινή Sonatrach, 1.600 χιλιόμετρα έξω από το Αλγέρι, στη μέση της Σαχάρα. Πιάστηκαν όμηροι από ισλαμιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Η υπόθεση έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. Εκτός από Γάλλους και Βρετανούς, ανάμεσα στους ομήρους ήταν και 14 Ιάπωνες πολίτες, εργαζόμενοι στην εταιρία JGC η τύχη των οποίων αγνοείται.
Ο πρεσβευτής της Αλγερίας στο Τόκιο Σιντ Αλι Κετραντζέ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών να δώσει εξηγήσεις, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε διέκοψε την περιοδεία του στην Ασία και επιστρέφει στο Τόκιο.

Σύμφωνα με το αλγερινό επίσημο πρακτορείο APS, στη διάρκεια της επιχείρησης, οι στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχο τους μόνο το “κεντρικό σημείο” των εγκαταστάσεων όπου βρίσκονταν οι περισσότεροι όμηροι. Οι εγκαταστάσεις εξακολουθούν να είναι περικυκλωμένες από τον στρατό.

Αιτία της ομηρείας ήταν η γαλλική επέμβαση στο Μάλι, με τους ισλαμιστές μαχητές, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα να παίρνουν ομήρους ως αντίποινα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έληξε η επιχείρηση του αλγερινού στρατού για την απελευθέρωση των ομήρων

Αγνοείται η τύχη των εννέα Νορβηγών ομήρων στην Αλγερία

Ο στρατός απελευθέρωσε 600 Αλγερινούς ομήρους από το εργοστάσιο της BP

Αλγερία: Απελευθερώθηκαν τέσσερις όμηροι – 14 νεκροί από την αεροπορική επιδρομή

48 νεκροί στο εργοστάσιο της ΒΡ – Ξέφυγαν άλλοι 25 όμηροι

15 ξένοι και 30 αλγερινοί όμηροι απέδρασαν από το εργοστάσιο της BP

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version