Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεσμεύθηκαν για την διεξαγωγή «επαγγελματικής» και «διαφανούς» έρευνας για τις «πράξεις σαμποτάζ» κατά τεσσάρων πλοίων στον Κόλπο, που αύξησαν την ένταση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.
Την Κυριακή, δύο σαουδαραβικά τάνκερ, ένα νορβηγικό και ένα εμπορικό πλοίο των ΗΑΕ έγιναν στόχος μυστηριωδών «πράξεων σαμποτάζ» ανοικτά του εμιράτου του Φουζάιραχ, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι. Δεν υπήρξαν θύματα και τα πλοία δεν κινδύνεψαν να βυθιστούν.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών που ανεβάζουν αδιάκοπα τους τόνους κατά της Τεχεράνης, με αντικείμενο είτε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είτε τις ιρανικές αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην Μέση Ανατολή.
Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να δώσει «λογική απάντηση χωρίς να φθάσει μέχρι την πολεμική σύρραξη», αφού διαπιστωθεί μέσω έρευνας ποιος ευθύνεται για τα περιστατικά της Κυριακής.[read4more]
«Πρέπει να κάνουμε πλήρη έρευνα για να καταλάβουμε τι συνέβη, για ποιον λόγο συνέβη, και στη συνέχεια να δώσουμε λογική απάντηση που δεν θα φθάνει μέχρι την πολεμική σύρραξη», δήλωσε ο Τζον Αμπιζάιντ. «Δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν, δεν είναι προς το δικό μας συμφέρον , δεν είναι προς το συμφέρον της Σαουδικής Αραβίας να έχουμε σύρραξη».
Αναλυτές θεωρούν ότι εάν αποκαλυφθεί ιρανική ευθύνη στα περιστατικά αυτά, μπορεί να πρόκειται για προειδοποίηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον, η οποία έχει ενισχύσει πρόσφατα την στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή.
Αμερικανική συνδρομή
«Σε μία συγκυρία αύξησης των περιφερειακών εντάσεων, περιορισμένης κλίμακας ιρανικές επιχειρήσεις κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας θα είχαν αποτρεπτικό ρόλο απέναντι στο Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι μεταφέροντας το μήνυμα ότι ένας πόλεμος με το Ιράν δεν θα περιοριζόταν στο ιρανικό έδαφος», σύμφωνα με τον Αλεξ Βατάνκα, του Middle East Institute με έδρα την Ουάσινγκτον.
«Εάν υπήρξε πραγματικά απόπειρα να πληγούν τα τάνκερ αυτά, τότε θα μπορούσε να αποτελεί προειδοποίηση του Ιράν για τις συνέπειες οποιασδήποτε στρατιωτικής ενέργειας κατά ιρανικών στόχων οπουδήποτε στην περιοχή», συνόψισε ο Αλεξ Βατάνκα.
Το Ιράν, που βρίσκεται σε αμυντική θέση, χαρακτήρισε «ανησυχητικά και λυπηρά» τα περιστατικά αυτά και ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας.
Η έρευνα αυτή «θα διεξαχθεί κατά επαγγελματικό τρόπο», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς, υποσχόμενος ότι τα γεγονότα θα διαλευκανθούν πλήρως.
Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο ρόλο του Ιράν, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Μπράιαν Χουκ επανέλαβε ότι οι αμερικανικές αρχές θα συνδράμουν στην έρευνα έπειτα από αίτημα των Εμιράτων.
Τα “σκοτεινά σημεία” των περιστατικών
Πολλές σκοτεινές ζώνες παραμένουν ως προς τα περιστατικά της Κυριακής, για το είδος των «πράξεων σαμποτάζ», καθώς μία οπή έχει εντοπισθεί το κύτος του νορβηγικού τάνκερ, και για την ταυτότητα των δραστών και των εντολέων τους. Η εταιρεία Thome, η οποία έχει ναυλώσει το Andrea Victory, ανακοίνωσε ότι το πλοίο «επλήγη από άγνωστο αντικείμενο», χωρίς καμία διευκρίνιση.
Οι εξελίξεις σημειώνονται σε ένα κλίμα ψυχολογικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, μετά την ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία από τη πλευρά της αναίρεσε ορισμένες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας για τον έλεγχο του πυρηνικού της προγράμματος.
Την περασμένη Παρασκευή, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη στην περιοχή αμερικανικού πολεμικού πλοίου που μεταφέρει αμφίβια οχήματα και μία συστοιχία πυραύλων Patriot, που θα ενισχύσει την εκεί δύναμη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου και τα βομβαρδιστικά B52.
Ενισχύοντας την πίεση επί του Ιράν μετά τα περιστατικά «σαμποτάζ», ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες: «Αν κάνουν κάτι, θα υποφέρουν τρομακτικά».
Σχέδιο για 120.000 χιλιάδες κατά του Ιράν
Χθες το βράδυ, οι New York Times ανέφεραν ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των συμβούλων του Τραμπ, σχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη 120.000 στρατιωτών στην Μέση Ανατολή, εάν το Ιράν επετίθετο στις αμερικανικές δυνάμεις.
Μιλώντας χθες ενώπιον σουνιτών ιερωμένων, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να αποκρούσει τον αμερικανικό εχθρό. «Με την θέληση του Θεού, θα περάσουμε αυτήν την δύσκολη περίοδο με δόξα και με ψηλά το κεφάλι…Το Ιράν είναι πολύ μεγάλο για να εκφοβισθεί από οποιονδήποτε», είπε, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ιρανικής κυβέρνησης.
Οι ευρωπαίοι δήλωσαν ανήσυχοι για την αύξηση της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη και διατύπωσαν στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στις Βρυξέλλες τους φόβους τους για μία σύρραξη «από ατύχημα» στον Κόλπο.
Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται σήμερα στο Σότσι της Ρωσίας, όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.