Μιλώντας μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης σε μια συνέντευξη τύπου στη Βαλέτα, ο Άνε-Πολ Λάνσελ επισήμανε πως η κατάσταση στο πλοίο είναι ανυπόφορη.
Οι μετανάστες βρίσκονται σε αναμονή εν πλω, καθώς καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν τους προσφέρει καταφύγιο. Οι ακτιβιστές της Sea-Watch περισυνέλλεξαν 32 ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και ένα πλοίο της οργάνωσης Sea-Eye περισυνέλλεξε άλλους 17 στα τέλη Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τον καπετάνιο, το ζήτημα δεν είναι πόσο καιρό μπορούν οι μετανάστες να αντέξουν αυτήν την κατάσταση, αλλά για πόσο καιρό θα τους αναγκάζουν να υπομένουν όλο αυτό.
«Δεν τους μεταφέρουμε στη Λιβύη» τόνισε ο καπετάνιος. Η εκπρόσωπος τύπου Τζόρτζια Λινάρντι είπε σε δημοσιογράφους ότι το πλοίο μεταφέρει ήδη τους διπλούς επιβάτες απ’ όσο μπορεί και οι διασωθέντες μετανάστες βρίσκονται όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
«Το πλοίο άρχισε να τραντάζεται (από τον καιρό), έκαναν εμετό ο ένας πάνω στον άλλο… Είναι το χειρότερο σενάριο» υπογράμμισε η ίδια.
Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιδείξουν απτή αλληλεγγύη απέναντι στα δύο πλοία των γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η έκκλησή του ωστόσο δεν εισακούστηκε.
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ δήλωσε σήμερα ότι δεν θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο επιτρέποντας την είσοδο στους μετανάστες, επιμένοντας στον κίνδυνο η Μάλτα να μετατραπεί σε ένα κέντρο αποβίβασης μεταναστών που έχουν αποκλειστεί στη Μεσόγειο.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο ραδιοφωνικό δίκτυο One Radio, ο Μουσκάτ σημείωσε ότι η Μάλτα δεν θα πρέπει να θεωρείται υπεύθυνη για εκείνους που σώζονται εκτός των χωρικών υδάτων της.