Ο θάνατος του Αλμπέρτο Νίσμαν, εισαγγελέα στην Αργεντινή, είχε προκαλέσει σάλο στη χώρα. Γιατί ήρθε λίγες μέρες αφού είχε κατηγορήσει την πρώην πρόεδρο για συγκάλυψη σκανδάλου. Τώρα, έρχεται μια ανατροπή να ταράξει ακόμη περισσότερα τα νερά.
Ο εισαγγελέας Νίσμαν είχε βρεθεί νεκρός λίγες μέρες αφού είχε κατηγορήσει την πρώην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρχνερ πως συγκάλυψε το ρόλο του Ιράν σε βομβιστική επίθεση στο κέντρο της ισραηλιτικής κοινότητας. Την Τρίτη (26.12.2017), ομοσπονδιακός δικαστής αποφάθηκε ότι ο θάνατος του Νίσμαν ήταν δολοφονία.
Δεν ήταν αυτοκτονία ήταν δολοφονία
Ο Νίσμαν είχε βρεθεί νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι στον Ιανουάριο του 2015. Στο πόρισμά του, 656 σελίδων, ο δικαστής Χουλιάν Ερκολίνι, εκτιμά ότι ο Νίσμαν δολοφονήθηκε.
Όπως αναφέρει, υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να βγει το συμπέρασμα ότι το τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι δεν προκλήθηκε από τον ίδιο τον Νίσμαν.
Είναι η πρώτη φορά που οποιοσδήποτε δικαστικός στην Αργεντινή κρίνει ότι πρόκειται για υπόθεση δολοφονίας. Η ίδια η πρώην πρόεδρος και άλλοι έκριναν ότι ο εισαγγελέας είχε αυτοκτονήσει.
Όμως ο εισαγγελέας που είχε αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση εισηγήθηκε πέρυσι η έρευνα να αλλάξει χαρακτήρα και να επικεντρωθεί στην υπόθεση της δολοφονίας.
Δίωξη στον βοηθό του!
«Ο θάνατος του Νίσμαν δεν θα μπορούσε να είναι αυτοκτονία», σύμφωνα με την απόφαση του Ερκολίνι. Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη εναντίον του Ντιέγο Λαγομαρσίνο, πρώην υφιστάμενου του Νίσμαν, για συνέργεια στη δολοφονία του.
Ο Λαγομαρσίνο έχει παραδεχθεί ότι έδωσε στον Νίσμαν το όπλο στο οποίο διαπιστώθηκε ότι οφειλόταν ο θάνατός του. Ο Νίσμαν βρέθηκε νεκρός μία ημέρα πριν εμφανιστεί στο Κογκρέσο για να αναφερθεί λεπτομερώς στις κατηγορίες που είχε απαγγείλει εναντίον της τότε προέδρου Φερνάντες. Ο Λαγομαρσίνο είχε εξηγήσει πως ο Νίσμαν του ζήτησε το όπλο για την προστασία του ιδίου καθώς και της οικογένειάς του.
Προδοσία
Σε βάρος της Φερνάντες, που σήμερα είναι γερουσιαστής, ασκήθηκε δίωξη για προδοσία πριν από μερικές μέρες. Αιτία οι κατηγορίες του Νίσμαν ότι είχε αναλάβει πρωτοβουλία παρασκηνιακά για να απαλλαγεί το Ιράν από κάθε υπόνοια πως εμπλεκόταν στην επίθεση εναντίον του εβραϊκού κέντρου AMIA.
Η βομβιστική επίθεση έγινε το 1994. Είχαν σκοτωθεί 85 άνθρωποι. Η Φερνάντες κατηγορήθηκε πως «κουκούλωσε» την εμπλοκή του Ιράν για να επιτευχθεί η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Μπουένος Άιρες και την Τεχεράνη και να κλειστεί το 2013 μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών που προέβλεπε την ανταλλαγή πετρελαίου με σιτηρά.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένας πρώην επικεφαλής της Interpol επέκριναν έντονα τη δίωξη της Φερνάντες.
Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την αντισημιτική τρομοκρατική επίθεση στην Αργεντινή.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ