Οι πολύ ισχυροί άνεμοι και τα κύματα που ξεπερνούν σε ύψος τα 6 μέτρα δυσκολεύουν τις έρευνες για το υποβρύχιο των ενόπλων δυνάμεων της Αργεντινής που αγνοείται τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό.
Οι αρχές σχεδιάζουν μια αποστολή για να “χτενίσουν” τον βυθό της θάλασσας σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν το σκάφος.
Το υποβρύχιο Σαν Χουάν, γερμανικής κατασκευής, έδωσε για τελευταία φορά το στίγμα του το πρωί της περασμένης Τετάρτης. Βρισκόταν τότε σε απόσταση 432 χιλιομέτρων από τα παράλια της Αργεντινής, στον νότιο Ατλαντικό.
Η κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή αυτή περιορίζει την ορατότητα και δυσχεραίνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό του, είπε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού Ενρίκε Μπάλμπι μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Οι αρχές πάντως σκοπεύουν να εντείνουν τις προσπάθειες αυτές, πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ετοιμάζουν μια επιχείρηση για να ερευνήσουν τον βυθό του ωκεανού, εξήγησε ο Γκάμπριελ Γκονσάλες, ο επικεφαλής της βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι Μαρ δελ Πλάτα. Το υποβρύχιο είχε αποπλεύσει από την πόλη Ουσουάια και κατευθυνόταν στη Μαρ δελ Πλάτα.
“Η υποβρύχια έρευνα είναι προφανώς πολύ πιο σύνθετη από την έρευνα στην επιφάνεια επειδή απαιτεί συνδυασμό εργαλείων υψηλής τεχνολογίας”, είπε ο Γκονσάλες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Οι κακές καιρικές συνθήκες αναμένεται ότι θα συνεχιστούν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, είπε ένας αξιωματικός που μίλησε ανώνυμα επειδή δεν είχε την άδεια να κάνει δηλώσεις δημοσίως.
Η εξαφάνιση του υποβρυχίου, όπου επέβαιναν 44 μέλη πληρώματος, έχει συγκλονίσει την Αργεντινή. Ο ναύαρχος Κάρλος Σαβάλα κάλεσε τις οικογένειες των μελών του πληρώματος να μην εγκαταλείπουν τις ελπίδες τους. “Μέχρι στιγμής, το μόνο συγκεκριμένο πράγμα είναι η διακοπή της επικοινωνίας. Μόνο αυτό”, είπε μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι A24.
Ο πάπας Φραγκίσκος, που κατάγεται από την Αργεντινή, δήλωσε ότι προσεύχεται συνεχώς να επιστρέψουν σώοι οι ναυτικοί στις οικογένειές τους.
Στις έρευνες μετέχει ένα Hercules C-130 των ενόπλων δυνάμεων ενώ η Αργεντινή δέχτηκε και την προσφορά των ΗΠΑ να στείλουν ένα εξερευνητικό αεροσκάφος της NASA το οποίο στάθμευε στην Ουσουάια.
Το Πολεμικό Ναυτικό εκτιμά ότι η διακοπή της επικοινωνίας ίσως οφείλεται σε βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα. Το πρωτόκολλο ορίζει ότι όταν χάνεται η επικοινωνία τα υποβρύχια πρέπει να ανεβαίνουν στην επιφάνεια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ