Τετάρτη, 17 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Θρήνος στην Καλιφόρνια από το μακελειό στο Thousand Oaks! 12 νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Καλιφόρνια
Φωτογραφία EPA

Στο αίμα “πνίγηκε” η φοιτητική βραδιά στο Thousand Oaks της Καλιφόρνια. Ένοπλος άνδρας εισέβαλε στο μπαρ Borderline Bar & Grill και σκόρπισε τρόμο και θάνατο. 12 οι νεκροί της νέας αιματηρής επίθεσης, νεκρός και ο δράστης.

Στο πένθος βυθίζονται για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ. Αιτία ακόμη ένα αιματηρό περιστατικό, αυτή τη φορά στο προάστιο Thousand Oaks έξω από το Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια. Ένας ένοπλος άνδρας, φορώντας μαύρη καμπαρντίνα, εισέβαλε στο μπαρ Borderline Bar & Grill και άρχισε να πυροβολεί κατά πάντων. Έριξε καπνογόνα στην πίστα και προκάλεσε τη νέα σφαγή.

Αρχικά, οι αρχές μιλούσαν για τουλάχιστον 11 θύματα, χωρίς να διευκρινίζουν αν επρόκειτο για νεκρούς ή τραυματίες. Αργότερα, υπήρξαν πληροφορίες πως τα θύματα ήταν τραυματίες και πως ο δράστης είναι νεκρός. Λίγο μετά, όμως, ήρθε η επιβεβαίωση πως η Καλιφόρνια ζει μια τραγωδία: 12 άνθρωποι (11 πολίτες και ένας βοηθός σερίφη) νεκροί. Νεκρός και ο δράστης. Σύνολο, 13 οι νεκροί ενός ακόμη μακελειού.

Ήταν σε εξέλιξη φοιτητική βραδιά με κάντρι μουσική. Περίπου 200 άνθρωποι βρίσκονταν στο μπαρ όταν ο δράστης, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, μπήκε και άρχισε να θερίζει ζωές. «Εκεί μέσα επικρατεί φρίκη. Αίματα παντού και ο ύποπτος είναι κι αυτός νεκρός», τόνισε ο σερίφης της Κομητείας Βεντούρα Τζεφ Ντιν.

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Ο δράστης που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες έμοιαζε να κατάγεται από τη Μέση Ανατολή, ήταν περίπου 20 ετών και είχε γένια, έφτασε στο μπαρ περίπου στις 23:30. Φορούσε μαύρη καμπαρντίνα. Πρώτα, πυροβόλησε τον πορτιέρη και στη συνέχεια μπήκε στο Borderline Bar & Grill, πέταξε καπνογόνα και άρχισε να πυροβολεί τον κόσμο που τρομοκρατημένος και πανικόβλητος προσπαθούσε να σωθεί.

Την πληροφορία πως πρόκειται για άνδρα από τη Μέση Ανατολή, με γένια, περίπου 20 ετών και μαυροντυμένο, φαίνεται πως έχει και η αστυνομία. Δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα επίσημα, όμως.

«Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει ή όχι σύνδεση με τρομοκρατία. Τίποτε δεν με οδηγεί, εμένα ή το FBI, να σκεφτώ ότι υπάρχει σχέση με τρομοκρατία, όμως θα εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε ο Ντιν.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν ο δράστης, που βρέθηκε νεκρός μέσα στο μπαρ, σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς ή αυτοκτόνησε. Η ταυτότητά του δεν έχει γίνει γνωστή. Κανείς δεν γνωρίζει ούτε τα κίνητρά του. Οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα ούτε τα ονόματα των θυμάτων, εκτός του 29χρονου Ρον Χίλους, του βοηθού σερίφη που έφτασε πρώτος στον τόπο του μακελειού (μαζί με έναν αστυνομικό της τροχαίας αυτοκινητοδρόμων) και αφού δέχτηκε τα πυρά του δράστη, υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Ο άτυχος Χίλους έφτασε στο μπαρ περίπου στις 23:30. Αφού υπήρξε μια ανάπαυλα περίπου 15 λεπτών, μπήκαν στο μπαρ κι άλλοι αστυνομικοί και βρήκαν τον ένοπλο νεκρό από σφαίρα. Δεν είναι σαφές αν αυτοκτόνησε ή σκοτώθηκε από αστυνομικούς, είπε ο Ντιν. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι πυροβολισμοί συνεχίζονταν αφού είχαν φθάσει στον τόπο του επεισοδίου οι πρώτοι αστυνομικοί.

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Ο Ντιν είπε πως υπολογίζει ότι 10 έως 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας με τραύμα από σφαίρα, πήγαν μόνοι τους σε νοσοκομεία της περιοχής. Πρόσθεσε πως πιστεύει ότι τα τραύματά τους δεν είναι σοβαρά και ότι οι περισσότεροι τραυματίσθηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, μερικοί σπάζοντας παράθυρα.

Ο δράστης του μακελειού στην Καλιφόρνια φέρεται να πυροβόλησε τουλάχιστον 30 φορές, αυτό ανέφερε αστυνομική πηγή μιλώντας στους Los Angeles Times. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ένοπλος βρέθηκε νεκρός μέσα στο μπαρ.

Ο αυτόπτης μάρτυρας Τζον Χετζ είπε στο ABC News πως βρισκόταν κοντά στην μπροστινή είσοδο του μπαρ, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί. «Άρχισα ν’ ακούω τους πυροβολισμούς. Ήταν ίσως τρεις ή τέσσερις. Έπεσα στο πάτωμα. Κοίταξα γύρω. Ο φρουρός ασφαλείας … είχε πυροβοληθεί, είχε πέσει. Ο ένοπλος έριχνε παντού καπνογόνα. Και συνέχιζε να πυροβολεί».

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχθηκαν έξω από το μπαρ στην Καλιφόρνια τις πρώτες στιγμές μετά την επίθεση. Άνθρωποι που είχαν γλιτώσει αναζητούσαν εναγωνίως φίλους και γνωστούς. Όταν τους έβρισκαν ξεσπούσαν σε λυγμούς.

Φωτογραφία EPA

Σε άλλα σημεία, άνθρωποι τρομοκρατημένοι απ’ όσα είχαν ζήσει, περίμεναν ενημέρωση από τις αρχές.

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Ο 19χρονος Μίτσελ Χαντ ήταν ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο μπαρ τη στιγμή της επίθεσης. Για να σωθεί, πήρε μια καρέκλα, έσπασε το τζάμι από ένα παράθυρο και κατάφερε να βγει έξω. Τα χέρια του γέμισαν αίματα στην προσπάθειά του να σωθεί.

Δεν ήταν ο μοναδικός που χρειάστηκε να σπάσει τζάμια για να σωθεί. Άλλοι βρήκαν καταφύγιο σε ένα κοντινό βενζινάδικο, άλλοι κατάφεραν να κρυφτούν στις τουαλέτες ή στη σοφίτα του κτιρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις