Κόσμος

Τι αλλάζει για τις πτήσεις Σένγκεν με τον νέο κανονισμό – Τι ισχύει στα σύνορα

Οι Ευρωπαίοι πολίτες που ταξιδεύουν από και προς χώρες που δεν είναι μέλη Σένγκεν θα υποβάλλονται πλέον σε πολύ αυστηρό έλεγχο διαβατηρίου και διασταύρωσης στοιχείων ταυτότητας με τη χρήση βάσης δεδομένων.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και τη Λιθουανία, ήταν οι χώρες που έλαβαν την τελευταία παράταση για την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 458/2017 σύμφωνα με τον οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες που ταξιδεύουν από και προς χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν θα υποβάλλονται σε αυστηρότερους διαβατηριακούς ελέγχους και διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με τη χρήση βάσης δεδομένων. Οι πτήσεις εσωτερικού, καθώς και εκείνες προς και από χώρες εντός Συνθήκης Σένγκεν εξακολουθούν πάντως να μην εμπίπτουν στις προβλέψεις της εν λόγω οδηγίας.

Σε βελτιωτικές παρεμβάσεις, σε επίπεδο εξοπλισμού και υπηρεσιών, προχώρησε το αεροδρόμιο της Αθήνας, προκειμένου να μην σημειωθούν μεγάλες ουρές, κυρίως, στις αναχωρήσεις καθώς εντατικοποιήθηκαν οι αστυνομικοί έλεγχοι στα ελληνικά αεροδρόμια, με τους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν να καλούνται να επιδεικνύουν διαβατήριο και όχι ταυτότητα.

Εκτός από την χώρα μας, μέλη της Συνθήκης Σένγκεν είναι και οι χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Τσεχία.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος προέτρεψε τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τερματίσουν τους ελέγχους σε πρόσωπα που φθάνουν στα σύνορά τους από άλλα κράτη-μέλη του Χώρου Σένγκεν.

Εάν η συμφωνία Σένγκεν πάψει να εφαρμόζεται, η ΕΕ διατρέχει κίνδυνο ακόμη και να πεθάνει, προειδοποίησε ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ινστιτούτο μελετών Atlantic Council της Ουάσινγκτον.

Ο ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι η Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να εγκρίνει την παράταση των ελέγχων σε πρόσωπα που μεταβαίνουν σε οποιαδήποτε από τις χώρες που ανήκουν στον Χώρο Σένγκεν προερχόμενα από κάποια από τις υπόλοιπες και ότι η συμφωνία Σένγκεν πρέπει να ξαναρχίσει να εφαρμόζεται όπως προβλέπεται.

Με βάση τη συμφωνία, δεν γίνονται έλεγχοι σε πρόσωπα που κινούνται εντός του Χώρου Σένγκεν. Στη συμφωνία έχουν ενταχθεί 22 κράτη-μέλη της ΕΕ και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη. Η Αυστρία άρχισε να διεξάγει ξανά ελέγχους στα σύνορά της με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία πριν από τριάμισι χρόνια. Η Γερμανία προχωρά επίσης σε ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία από τα τέλη του 2015. Η Δανία, η Νορβηγία και η Γαλλία κάνουν κι αυτές ελέγχους σε πρόσωπα που από άλλα κράτη που ανήκουν στον Χώρο Σένγκεν.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Προκαλεί ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι: Μιλάει για «μακεδονικό πεπρωμένο» και αφήνει αιχμές για την Συμφωνία των Πρεσπών
«Έχουμε υποστεί πολλές ταπεινώσεις και αποδεχτήκαμε πολλές κακές συμφωνίες για την ευρωατλαντική μας προοπτική» είπε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
Βόρεια Μακεδονία Χρίστιαν Μίτσκοσκι
Ο Τραμπ απαξιώνει τον Ζελένσκι: Δεν είναι σημαντικό να βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία
«Ο Ζελένσκι λέει ότι δεν προσκλήθηκε σε μια συνάντηση, αλλά δεν ήταν προτεραιότητα γιατί έκανε τόσο κακή δουλειά στις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ντόναλντ Τραμπ