Site icon NewsIT

Τι δείχνει έρευνα για τους Κροάτες και το δημοψήφισμα για τη διγλωσσία

22.07.2014 | 23:05
Τι δείχνει έρευνα για τους Κροάτες και το δημοψήφισμα για τη διγλωσσία

Στο δημοψήφισμα για τη διγλωσσία στην Κροατία, στο οποίο οι πολίτες θα πρέπει να αποφανθούν για την πρόταση να αυξηθεί σε 50% (από 33% σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία), το ελάχιστο ποσοστό ώστε οι μειονοτικές ομάδες που ζουν σε μια πόλη ή ένα δήμο να απολαμβάνουν το δικαίωμα στη χρήση της γλώσσας και της γραφής τους, η πλειοψηφία των Κροατών θα ταχθεί κατά της πρότασης ή δεν θα προσέλθει στις κάλπες, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για ένα από τα πιο καυτά πολιτικά ζητήματα στη χώρα δείχνουν ότι το 34% των ερωτηθέντων επιθυμεί για το θέμα να διατηρηθεί η ρύθμιση που ισχύει τώρα. Εκτός αυτού το 20,2% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα και το 25,7% δεν απαντά στο ερώτημα αν θα ψηφίσει.

Υπέρ της πρότασης οι εθνικές μειονότητες να χρησιμοποιούν ισότιμα τη γλώσσα και τη γραφή τους, αν αποτελούν το 50% του πληθυσμού τάσσεται το 19,1% των ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, εντελώς διαφορετικές είναι οι απαντήσεις των κατοίκων της πόλης Βούκοβαρ, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία αντιτίθεται στην τοποθέτηση πινακίδων στις δύο γραφές, τη λατινική και την κυριλλική.

Συγκεκριμένα το 64,4% των ερωτηθέντων στο Βούκοβαρ απαντά ότι δεν επιθυμεί τις δίγλωσσες πινακίδες, το 38,3% θεωρεί ότι η πόλη πρέπει να εξαιρεθεί για πάντα από το μέτρο της τοποθέτησης πινακίδων στις δύο γραφές και το 26,1% απαντά ότι πρέπει να καθυστερήσει η τοποθέτησή τους.

Μόλις το 6,1% των κατοίκων του Βούκοβαρ τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης των δίγλωσσων πινακίδων και το 12,1% στηρίζει την καθιέρωση των πινακίδων στις δύο γραφές, αλλά τονίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου πρέπει να γίνει προσεκτικά. Το 17% των κατοίκων της πόλης δεν παίρνει θέση για το θέμα.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ivo Pilar το χρονικό διάστημα 24 Μαρτίου – 8 Μαΐου σε 143 περιοχές της χώρας.

Την εκστρατεία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ξεκίνησε η οργάνωση “Επιτελείο για την προστασία του κροατικού Βούκοβαρ” που αποτελείται κυρίως από βετεράνους πολέμου, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα και πρωτοστάτησαν σε διαδηλώσεις κατά της τοποθέτησης πινακίδων τις δύο γραφές έξω από δημόσια κτίρια στην πόλη που υπέστη μεγάλες καταστροφές στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία.

Στο Βούκοβαρ σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού σχεδόν το 34% του πληθυσμού είναι Σέρβοι και όταν άρχισαν να τοποθετούνται οι πινακίδες στις δύο γραφές, μέλη του “Επιτελείου για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ” οργάνωσαν διαμαρτυρίες και αφαίρεσαν τις πινακίδες.

Η οργάνωση συγκέντρωσε 526.000 υπογραφές για το δημοψήφισμα. Οι υποστηρικτές της πρότασης αλλαγής της νομοθεσίας υποστηρίζουν ότι η κυριλλική γραφή, την οποία χρησιμοποιούν οι Σέρβοι στα επίσημα έγγραφα, “αντιπροσωπεύει εκείνους που επιτέθηκαν και κατέστρεψαν την πόλη το 1991, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους”.

Στις 15 Ιουλίου τα κροατικά κοινοβουλευτικά κόμματα αποφάσισαν να ζητήσουν τη γνωμοδότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο καλείται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, το οποίο πολλοί θεωρούν ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που πέτυχε η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συρρίκνωση της κροατικής οικονομίας το 2014 προβλέπει η Raiffeisenbank

Κάτω από 300.000 οι άνεργοι στην Κροατία

Ετοιμάζουν δημοψήφισμα για την κυριλλική γραφή στην Κροατία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version