Κόσμος

Τι είναι η Uber – Πως από ένα απλό app έγινε γίγαντας στις μεταφορές

Η ιστορία της Uber ξεκίνησε μια χειμωνιάτικη νύχτα στο Παρίσι το 2008. Δυο φίλοι, ο Travis Kalanick και ο Garrett Camp, παρακολουθούσαν ένα συνέδριο τεχνολογίας το LeWeb, το οποίο ο Economist περιγράφει ως το συνέδριο που οι μαζεύονται οι πρωτοπόροι για να σχεδιάσουν το μέλλον.

Από το 2007 και οι δυο είχαν πουλήσει επιχειρήσεις start -up που είχαν ιδρύσει από κοινού και είχαν βγάλει πολλά λεφτά. Ο Καλάνικ πούλησε την Red Swoosh στην Akamai Technologies για 19 εκατομμύρια δολάρια ενώ ο Κάμπ είχε πουλήσει την  StumbleUpon στο eBay για 75 εκατομμύρια δολάρια.

Έτσι ήρθε η έμπνευση για την Uber

Οι δυο φίλοι, ένα βράδυ και αφού είχε τελειώσει το συνέδριο έψαχναν για ταξί στο Παρίσι. Αλλά δεν έβρισκαν. Η αρχική ιδέα ήταν η εξής: να υπάρχει ένα application μέσω του οποίου να μπορεί κάποιος να έχει μια υπηρεσία όχι σαν ταξί αλλά σαν προσωπική λιμουζίνα. Μετά το συνέδριο οι δυο φίλοι χωρίστηκαν για λίγο αλλά όταν ο Καμπ επέστρεψε στο Σαν Φρανσίσκο δεν μπορούσε να βγάλει από το μυαλό του την ιδέα. Έτσι αγόρασε το domain name UberCab.com.

Το 2009, ο Καμπ ήταν ακόμα διευθύνων σύμβουλος της StumbleUpon, αλλά άρχισε να δουλεύει και να δίνει μορφή στο UberCab. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ο Καμπ έπεισε τον Kαλάνικ να δουλέψουν μαζί πάνω σε αυτό το project. Η υπηρεσία μπήκε σε δοκιμή στη Νεα Υόρκη στις αρχές του 2010 με μόνο 3 αυτοκίνητα και η επίσημη λειτουργία ξεκίνησε στο Σαν Φρανσίσκο τον Μάϊο.

Ο Ράιαν Γκρέιβς που ήταν ο γενικός διευθυντής της Uber τότε ήταν κορυφαία μορφή στα πρώτα βήματα της εταιρείας και έγινε διευθύνων σύμβουλος τον Αύγουστο του 2010. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς πήρε τα ηνία ο Καλάνικ και ο Γκρέιβς παρέμεινε μέλος του ΔΣ.

Το Uber άρχισε να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Ηταν τόσο απλό στην χρήση. Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούσες να έχει στην πόρτα σου μεταφορικό μέσον. Το GPS έβρισκε την τοποθεσία που είσαι και η χρέωση γινόταν αυτόματα στην κάρτα σου. Τον Οκτώβριο του 2010 η εταιρεία πήρε την πρώτη της χρηματοδότηση 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η δημοτικότητα της εταιρείας έφερε και τα πρώτα προβλήματα. Μια δικαστική απόφαση για παράδειγμα που της απαγόρευευ να έχει την λέξη Cab (ταξί) στον τίτλο της. Έτσι αναγκάστηκαν να αγοράσουν το domain Uber.com από την Universal Music Group.

Το 2011 άρχισε η επέκταση της εταιρείας τόσο σε άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη με πρώτη πόλη το Παρίσι. Στο συνέδριο που την εμπνεύστηκε ο Καλάνικ ανακοίνωσε ότι η Uber συγκέντρωσε 37 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις.

Από το 2011 μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι και παρότι η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να ανακοινώνει κέρδη και ζημίες, τον Απρίλιο του 2017 η Uber ανακοίνωσε ζημίες 3.8 δισ για το 2016.

Τα χρόνια που δραστηριοποιείται η Uber συνάντησε μεγάλη αντίσταση και πόλεμο από τα παραδοασιακά ταξί αλλά και το ίδιο το κράτος.

Το 2014, οδηγοί ταξί σε Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι και Μαδρίτη έκαναν μεγάλη διαδήλωση κατά της Uber.

Όμως παρόλα αυτά η Uber εξακολουθεί να υπάρχει και να έχει εξελιχθεί σε γίγαντα των μεταφορών παγκοσμίως. Αυτή την περίοδο εξετάζει ακόμα και το λανσάρισμα υπηρεσίας με αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στο έλεος της σφοδρής κακοκαιρίας η Μεγάλη Βρετανία: Στο σκοτάδι 560.000 κτίρια, άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, ακυρώσεις πτήσεων
Σχεδόν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα για τα έντονα καιρικά φαινόμενα με θυελλώδεις ανέμους 135χλμ./ώρα
Μεγάλη Βρετανία: Στο έλεος της σφοδρής κακοκαιρίας – Στο σκοτάδι 560.000 κτίρια στην Ιρλανδία και μαζική επιδρομή στα σούπερ μάρκετ