Οι προκλητικές προτάσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, Ντόναλντ Τραμπ, για τη μετανάστευση, το εμπόριο και άλλα θέματα έχουν προσελκύσει την προσοχή, αλλά και φραστικές επιθέσεις —καθώς και εγκώμια— πολύ πέραν των ακτών των ΗΠΑ...
Ακολουθούν μερικά παραδείγματα…
Ρωσία
Τραμπ και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν επανειλημμένα αλληλοεπαινεθεί. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Πούτιν περιέγραψε τον νεοϋορκέζο επιχειρηματία ως «έναν πολύ λαμπρό άνδρα, πολύ ταλαντούχο». Το Τραμπ, ο οποίος εγκωμίασε κι αυτός με τη σειρά του τον Πούτιν, μίλησε καλά για τον ρώσο ηγέτη και τον Σεπτέμβριο, λέγοντας σ’ ένα τηλεοπτικό φόρουμ με την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον πως ο Πούτιν είναι καλύτερος ηγέτης απ’ ό,τι ο δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Μεξικό
Κάποιες από τις εντονότερες επικρίσεις εναντίον του Τραμπ από το εξωτερικό ήρθαν από μεξικανούς αξιωματούχους εξαιτίας των φραστικών επιθέσεών του εναντίον των παράτυπων μεξικανών μεταναστών και της υπόσχεσής του να ανεγείρει ένα τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ και να βάλει το Μεξικό να πληρώσει για την ανέγερσή του. Έπειτα από συνομιλίες στην Πόλη του Μεξικού ανάμεσα στον Τραμπ και τον Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο μεξικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι πολιτικές θέσεις του Αμερικανού «θα μπορούσαν να σημάνουν μια τεράστια απειλή για το Μεξικό και δεν πρόκειται να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια και να μην κάνω τίποτε». Νωρίτερα φέτος συνέκρινε τον Τραμπ με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Μπενίτο Μουσολίνι.
Κίνα
Τον Απρίλιο, ο κινέζος υπουργός Οικονομικών Λου Τζιουέι αποκάλεσε τον Τραμπ «παράλογο» εξαιτίας της πρότασης του υποψηφίου να αυξηθούν μέχρι και 45% οι δασμοί στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα. «Αν το κάνει, θα παραβιάσει τους κανονισμούς που έχουν τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», τόνισε ο Λου σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.
Βρετανία
Τον Μάιο, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» την αρχική πρόταση του Τραμπ να απαγορευθεί στους μουσουλμάνους η είσοδος στις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο, ο Κάμερον είχε αποκαλέσει τον Τραμπ, εν δυνάμει ηγέτη της στενότερης συμμάχου της Βρετανίας, «διχαστικό, βλάκα και άδικο» επειδή ζήτησε την απαγόρευση.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο πολιτικός που ηγήθηκε της επιτυχημένης εκστρατείας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Τραμπ τον Αύγουστο, εμφανιζόμενος με τον υποψήφιο σε συγκέντρωση στο Τζάκσον του Μισισίπι. Ο Φάρατζ λέει πως ο Τραμπ αντιπροσωπεύει στις ΗΠΑ το ίδιο είδος κινήματος κατά του κατεστημένου με αυτό που οργάνωσε ο Φάρατζ στη Βρετανία. Ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου, ο Σαντίκ Καν, δήλωσε τον Μάιο πως ο Τραμπ «είναι αδαής όσον αφορά το Ισλάμ», αναφερόμενος στην αρχική πρόταση του Τραμπ να απαγορευθεί στους μουσουλμάνους η είσοδος στις ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο, στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Καν εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Κλίντον.
Γαλλία
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε τον Αύγουστο ότι μια νίκη του Τραμπ θα καθιστούσε πιο συντηρητική την πολιτική σ’ όλο τον κόσμο και ότι ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας κάνει τους ανθρώπους «να αισθάνονται ναυτία». Μια νίκη του Τραμπ θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης, τόνισε ο Ολάντ.
Γερμανία
Ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ δήλωσε τον Αύγουστο ότι είναι εσφαλμένος ο ισχυρισμός του Τραμπ πως η προσφυγική πολιτική των ανοικτών θυρών που ακολούθησε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε αποτέλεσμα μια τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας. Ο Ροτ υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να διορθώνονται προεκλογικές δηλώσεις σε άλλες χώρες που είναι βασισμένες σε «φόβους, ψέματα και μισές αλήθειες», δεδομένης της σημασίας που έχουν οι αμερικανικές εκλογές για ολόκληρο τον κόσμο.
Τον Απρίλιο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ επέκρινε το πολιτικό πρόγραμμα του Τραμπ με τίτλο «Πρώτα η Αμερική» που είχε παρουσιάσει ο υποψήφιος σε ομιλία του. Ο Στάινμαϊερ δήλωσε πως η παγκόσμια ασφάλεια δεν μπορεί πλέον να εξασφαλισθεί μονομερώς και πως οι διεθνείς συγκρούσεις μπορούν σήμερα να λύνονται μόνο αν χώρες βαρέων βαρών, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία και άλλες, ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Ιαπωνία
Η στάση «Πρώτα η Αμερική» —στο πλαίσιο της οποίας ο Τραμπ εμφάνισε τη σύμμαχο των ΗΠΑ Ιαπωνία ως… τζαμπατζή της ασφάλειας— δέχθηκε επίσης τον Μάιο τα συγκαλυμμένα πυρά του πρεσβευτή της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ Κενιτσίρο Σασάε. Χωρίς να κατονομάσει τον Τραμπ, ο Σασάε δήλωσε πως δεν θέλει να δει τις ΗΠΑ να υιοθετούν τον απομονωτισμό. «Θέλω να δω τις ΗΠΑ ισχυρές και με ισχυρή σθεναρή θέση, όχι να σκέφτονται πραγματικά μόνο τις ΗΠΑ», δήλωσε.
ΟΗΕ
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ραάντ αλ-Χουσέιν δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ο κόσμος θα βρεθει σε κίνδυνο, αν γίνει πρόεδρος ο Τραμπ. Επικαλέσθηκε τις απόψεις του Τραμπ για τις ευάλωτες κοινότητες, των μειονοτήτων περιλαμβανομένων, και χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητικές» τις δηλώσεις του ότι θα εγκρίνει τη χρήση βασανιστηρίων κατά την ανάκριση υπόπτων, κάτι που απαγορεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ