Η απόρριψη της πρότασης μομφής κατά του Καλιέντο από την Κάτω Βουλή απομάκρυνε κάθε κίνδυνο για την κυβέρνηση του καβαλιέρε. Και αυτό ο Μπερλουσκόνι το οφείλει στον πρώην σύμμαχό του και πρόεδρο της Κάτω Βουλής, Τζιανφράνκο Φίνι, καθώς 30 πιστοί σε εκείνον βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.
Συνολικά κατά της πρότασης μομφής ψήφισαν 299 βουλευτές, 229 ψήφισαν υπέρ, ενώ άλλοι 75 απείχαν της ψηφοφορίας.
Η πρόταση μομφής κατά του Καλιέντο κατατέθηκε μετά τις αποκαλύψεις ότι ο υφυπουργός συμμετείχε ενεργά στο πολιτικό σκάνδαλο που αφορούσε μυστική οργάνωση για την επιρροή δικαστικών υπέρ κάποιων πολιτικών στελεχών, φίλα προσκείμενων στον Μπερλουσκόνι.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο τόνισε πως η κυβέρνηση αντιτίθεται στην πρόταση μομφής, πρώτον διότι ο Καλιέντο έχει το δικαίωμα να θεωρείται “αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου” και, δεύτερον, διότι η όλη υπόθεση είναι μία “πλεκτάνη των δικαστών και της αριστεράς”.
Ωστόσο, από τη στιγμή που ο συνασπισμός Μπερλουσκόνι-Φίνι έχει καταρρεύσει και οι δυο πρώην σύμμαχοι είναι πλέον… εχθροί, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Κοινοβουλευτικοί αναλυτές θεωρούν ότι μελλοντικά οι βουλευτές του Φίνι μπορεί σε κάποια ψηφοφορία “ν’ αθροιστούν” με την αντιπολίτευση, δημιουργώντας πρόβλημα στην επιβίωση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.