Το κατά πόσο η πτώση του μαχητικού αεροσκάφους στα τουρκοσυριακά σύνορα θα προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα είναι το ερώτημα που συζητείται από σήμερα το πρωί στην Τουρκία. Οι δύο πλευρές είναι σχετικά προσεκτικές στις πρώτες ανακοινώσεις τους. Ωστόσο εδώ και δεκαετίες ισχύει στη Μέση Ανατολή ένας κανόνας: Αυτό που φαίνεται δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται!
Το πώς και γιατί καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος είναι ερωτήματα που αφορούν αυτό που φαίνεται. Ανάλογα με τις περιστάσεις και τις σκοπιμότητες, τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν, αλλά επί της ουσίας μπορεί και να μην απαντηθούν. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε δύο πλευρές, οι οποίες εκδίδουν και θα εκδίδουν ανακοινώσεις.
Αυτό που φαίνεται, εκτός από το αεροσκάφος που έπεσε, είναι επίσης και οι ποικίλες απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα όπως, το αν θα κλιμακωθεί η ένταση, το τι θα κάνουν οι ισχυρές δυνάμεις για να αποφευχθεί η κρίση και το αν η Άγκυρα καταρρίπτοντας ρωσικό μαχητικό, κάνει επίδειξη δύναμης.
Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι το τι μπορεί να είναι αυτό, το οποίο έκανε για παράδειγμα την Άγκυρα να προχωρήσει ακόμη και σε κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Η Μέση Ανατολή και οι ανάγκες που αυτή η περιοχή δημιουργεί πολιτικά, καθιστούν άνευ περιεχομένου τα περί επίδειξης ισχύος. Μία απάντηση στο παραπάνω ερώτημα προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Εξ ενός από τα αποτελέσματα.
Το αεροσκάφος έπεσε στον εναέριο χώρο που βρίσκεται πάνω από τη Λαττάκεια. Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, έπεσε σε περιοχή όπου βρίσκονται οι Τουρκομάνοι της Συρίας. Εκτός από τη Δαμασκό, τη Χάμα και το Χαλέπι, Τουρκομάνοι υπάρχουν και στη Λατάκεια.
Εδώ και μέρες η Άγκυρα διαμαρτύρεται για το βομβαρδισμό θέσεων στη Λαττάκεια από ρωσικά αεροσκάφη. Σύμφωνα μάλιστα με μια πληροφορία που μεταδίδουν από το πρωί τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστο ένας Ρώσος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των Τουρκομάνων της περιοχής. Με λίγα λόγια η παράμετρος «Τουρκομάνοι», με την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους, μπαίνει επισήμως και διεθνώς στη θεματική ατζέντα του προβλήματος «Συρία». Άλλα παράπλευρα ερωτήματα είναι ποια η ισορροπία μεταξύ Τουρκομάνων και «Ισλαμικού Κράτους», ποιες οι διαθέσεις της Τουρκίας για αξιοποίηση των Τουρκομάνων.
Είναι δεδομένο το ότι η υπόθεση «Συρία» αφορά τους σουνίτες, τους σιίτες και τους Κούρδους της χώρας αυτής, τα σχέδια και την εμπλοκή κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αγγλία, το Ιράν, η Τουρκία, γειτονικούς πληθυσμούς, όπως οι Κούρδοι του Ιράκ και της Συρίας. Τώρα όμως η πτώση του ρωσικού αεροσκάφους προβάλει στον ορίζοντα, ενδεχομένως προς όφελος της Τουρκίας και το στοιχείο των Τουρκομάνων.
Στο βαθμό που η πτώση του αεροσκάφους δεν θα προκαλέσει μεγάλη κρίση, η Άγκυρα μάλλον θα είναι ικανοποιημένη, διότι χωρίς μεγάλη ζημιά, θα έχει καταφέρει να θέσει στα σοβαρά θέμα Τουρκομάνων. Δηλαδή θα θεωρεί ότι μπορεί πλέον με αξιώσεις να πιάσει από ένα σημείο της την εξίσωση Συρία, αναβαθμίζοντας τη διαπραγματευτική της ισχύ στην περιοχή. Εκτός αν οι μεγάλοι της εξίσωσης, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ειδικά η Μόσχα, έχουν διαφορετική άποψη.
πηγη: ΑΠΕ – ΜΠΕ