Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Τι μπορεί να καταφέρει ο Ευρωπαϊκός Νότος με αυτή τη Σύνοδο

Τι μπορεί να καταφέρει ο Ευρωπαϊκός Νότος με αυτή τη Σύνοδο

Εάν, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, οι συμμετέχουσες στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, χώρες του Νότου, πετύχουν μία κοινή γραμμή, τότε η βαρύτητά τους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πολύ μεγάλη, τόνισε μιλώντας σε απευθείας σύνδεση το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο απεσταλμένος της στην ελληνική πρωτεύουσα, Ερνστ Γκέλεγκς.

Αναλύοντας τους στόχους και τις προοπτικές της συνάντησης των ηγετών, έπειτα από πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος επισήμανε, πως μπορεί μεν αυτή τη στιγμή να μην έχει δημιουργηθεί ακόμη ένας «Άξονας του Νότου», θα μπορούσε όμως κάλλιστα να γίνει, καθώς οι ηγέτες του Νότου συναντώνται για να συμπράξουν, να συντονίσουν κοινές θέσεις, να προετοιμαστούν και κατόπιν να προκαλέσουν μεσοπρόθεσμα μία αλλαγή πορείας μέσα στην ΕΕ, φεύγοντας από τη σκληρή πολιτική λιτότητας και πηγαίνοντας σε μία μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία, σε ανάκαμψη της οικονομίας του μαρασμού στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες.

Και τούτο, σύμφωνα με τον κ. Γκέλεγκς, διότι οι ίδιοι φοβούνται πως, εάν δεν πάρει εμπρός η οικονομία, αν η ανεργία συνεχίσει να αυξάνεται όπως και τα προβλήματα από το προσφυγικό, τότε θα βρίσκουν ολοένα και περισσότερη απήχηση στον πληθυσμό οι ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαίοι λαϊκιστές, για να αναλάβουν κατόπιν την εξουσία στις επί μέρους ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ίδιος παρέπεμψε στην προειδοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού πως, εάν δεν επιτευχθεί η αναζωπύρωση της οικονομίας και της απασχόλησης, απειλείται με διάλυση η Ευρώπη.

Στην ανάλυσή του, ο απεσταλμένος της Αυστριακής Ραδιοφωνίας στην Αθήνα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο προσφυγικό, επισημαίνοντας τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας απέναντι στην ΕΕ, που δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για την αποστολή περισσότερης βοήθειας.

Ο ίδιος παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος, όπως τόνισε ο απεσταλμένος της Αυστριακής Ραδιοφωνίας, επισήμανε πως, αντί των εκατοντάδων υπαλλήλων που η ΕΕ είχε υποσχεθεί να στείλει για να βοηθήσουν στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, έχουν έλθει στην Ελλάδα μόλις 29, ενώ από τις προβλεπόμενες μετεγκαταστάσεις 33.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ, έχει γίνει η μετεγκατάσταση μόνον 3.000 – και η Ελλάδα αισθάνεται πως η χώρα έχει εγκαταλειφθεί μόνη της.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε