Κόσμος

Τι θα αλλάξει στην Τουρκία – Πως ο Ερντογάν γίνεται “σουλτάνος”

Με το σύστημα που υιοθετήθηκε με τον δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017 ουσιαστικά στην Τουρκία ο ανώτατος άρχοντας και απόλυτος κυρίαρχος είναι ο πρόεδρος της δημοκρατίας. Οι Τούρκοι αρέσκονται να συγκρίνουν το νέο καθεστώς με αυτό των ΗΠΑ, ωστόσο με τις αλλαγές οι εξουσίες που αποκτά ο πρόεδρος λίγο απέχουν από μια δικτατορία, αν υπολογίσει κανείς πως λειτουργεί το καθεστώς στη γείτονα...

Ο Ερντογάν ουσιαστικά μετατρέπεται σε σουλτάνο καθώς θα έχει υπό τον έλεγχό του και το υπουργικό συμβούλιο, ενώ παίρνει στον απόλυτο έλεγχό του και τον διορισμό των ανώτατων κρατικών λειτουργών.

Με το νέο σύστημα στην Τουρκία κάθε πέντε χρόνια γίνονται ταυτόχρονα εκλογές για την επιλογή βουλευτών αλλά και νέου προέδρου. Το νέο κοινοβούλιο θα έχει 600 έναντι 500 εδρών που έχει σήμερα, ενώ ο νέος πρόεδρος θα είναι και ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου.

Θα είναι δηλαδή ο πρόεδρος ο επικεφαλής της κυβέρνησης που μπορεί να αποτελείται από ένα ή περισσότερα κόμματα.

Το κοινοβούλιο θα μπορεί με τις ψήφους των 2/3 να απαγγείλει κατηγορίες κατά του προέδρου και να τον παραπέμψει στο ανώτατο δικαστήριο. Παράλληλα το κοινοβούλιο θα μπορεί να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή να άρει το σχετικό καθεστώς.

Ο πρόεδρος ωστόσο θα είναι αυτός που θα διορίζει για πέντε έτη τους ανώτατους κρατικούς λειτουργούς ελέγχοντας έτσι τον κρατικό μηχανισμό στο σύνολό του.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα