Οι πειραματικές θεραπείες για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα θα πρέπει να επιτραπούν στην Αφρική "τώρα", υποστηρίζει ο Βέλγος καθηγητής Πέτερ Πιοτ, ο ένας από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον θανατηφόρο ιό το 1976, καλώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να θέσει νέους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
“Τώρα θα πρέπει να κινητοποιηθούμε και να επιτρέψουμε τις πειραματικές θεραπείες στην Αφρική. Μέχρι που χορηγήθηκε ένα φάρμακο, το οποίο ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, το ZMapp, σε δύο Αμερικανούς-μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν μιλούσαμε παρά μόνο για μέτρα πρόληψης (της ασθένειας) και όχι για προϊόντα σε εξέλιξη”, σημείωσε ο Πιοτ, ο οποίος είναι σήμερα διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου (LSHTM).
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συγκροτήσει μια ομάδα ειδικών για να εξετάσουν θέματα ηθικής που προκύπτουν από τη χρήση του πειραματικού φαρμάκου ZMapp, αφού του το ζήτησαν τρεις αναγνωρισμένοι διεθνώς επιστήμονες, ο Πιοτ, ο Ντέιβιντ Χέιμαν (επίσης από την LSHTM και πρώην στέλεχος του ΠΟΥ) και ο Τζέρεμι Φάραρ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
“Η επιδημία αυτή θα κρατήσει αναμφίβολα πολλούς μήνες. Εάν συνέβαινε στην Ευρώπη, η συζήτηση για τη χρήση, για λόγους “ευσπλαχνίας”, φαρμάκων που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί θα είχε ήδη ξεκινήσει”, σημείωσε ο Πιοτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Μοντ.
“Αφού τελειώσει η επιδημία, δεν θα γίνονται πλέον προσπάθειες επένδυσης στην έρευνα για θεραπείες και εμβόλια”, πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι μετά την επιδημία του 1976 ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι ήθελε να συγκροτήσει μια ομάδα διεθνούς παρέμβασης. “Η πρωτοβουλία αυτή παρέμεινε νεκρό γράμμα”, είπε ο Βέλγος ειδικός ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια διευθυντής του UNAIDS, του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του AIDS.
Ο Πιοτ παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει αγορά για ένα φάρμακο που θα καταπολεμούσε τον Έμπολα. Σημείωσε όμως ότι τέτοιου είδους προϊόντα “θα πρέπει να χορηγούνται δωρεάν, δεδομένου ότι και οι επόμενες επιδημίες του Έμπολα θα συμβούν σε φτωχές χώρες”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
887 νεκροί από τον ιό του Έμπολα σε 4 χώρες της Δυτικής Αφρικής
“Κόκκινος” συναγερμός και στην Ελλάδα για τον Έμπολα – Ποιες χώρες να αποφύγετε
Ένας 40χρονος που παρουσίαζε συμπτώματα του Έμπολα πέθανε στην Τζέντα