Site icon NewsIT
13:23 | 04.06.22

Τιεν Αν Μεν: Η Κίνα «σβήνει» τις αναμνήσεις της εξέγερσης, 33 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα της πλατείας

Τιεν Αν Μεν: Η Κίνα «σβήνει» τις αναμνήσεις της εξέγερσης, 33 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα της πλατείας
Newsit Newsroom

Η Κίνα «διαγράφει» τις αναμνήσεις» της Τιεν Αν Μεν, με τις ΗΠΑ να επικρίνουν τις ενέργειες του Πεκίνου στην 33η επέτειο της καταστολής των διαδηλώσεων.

Η Κίνα εμποδίζει τις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της αιματηρής καταστολής της Τιεν Αν Μεν, εμποδίζοντας τη διεξαγωγή ολονυκτίας στο Χονγκ Κονγκ, ανήμερα  της 33ης επετείου, κατήγγειλε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Την 4η Ιουνίου 1989, το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς έστειλε στρατιώτες και άρματα μάχης να καταστείλουν τους ανθρώπους που διαδήλωναν ειρηνικά υπέρ της δημοκρατίας στην διάσημη πλατεία του Πεκίνου. Το ζήτημα παραμένει ταμπού στην ηπειρωτική Κίνα.

Αποτίνοντας φόρο τιμής στους «θαρραλέους» διαδηλωτές, ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ότι οι ενέργειές τους, και η σφαγή στην Τιενανμέν, δεν θα «ξεχαστούν».

Man vs. tank in Tiananmen square (1989)

«Σήμερα, ο αγώνας για δημοκρατία και ελευθερία συνεχίζει να αντηχεί στο Χονγκ Κονγκ, όπου η ετήσια ολονυκτία για να τιμηθεί η μνήμη της σφαγής της Τιενανμέν απαγορεύθηκε από την Κίνα και τις αρχές του Χονγκ Κονγκ με σκοπό να σβήσουν οι αναμνήσεις εκείνης της ημέρας», πρόσθεσε.

Η αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε χθες Παρασκευή μεγάλο μέρος του πάρκου της Βικτώριας, όπου γινόταν ως το 2019 ολονυκτία με κεριά.

Οι αρχές της πρώην βρετανικής αποικίας προειδοποίησαν λίγο νωρίτερα ότι στους περισσότερους χώρους συγκέντρωσης σε αυτό το εμβληματικό πάρκο επρόκειτο να απαγορευθεί η πρόσβαση από χθες Παρασκευή ως τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο Κυριακή.

Στο παρελθόν, το Χονγκ Κονγκ ήταν η μόνη περιοχή της Κίνας όπου γίνονταν ανεκτές εκδηλώσεις και αποτίσεις φόρου τιμής στα θύματα της 4ης Ιουνίου 1989.

Όμως η ολονυκτία απαγορεύθηκε το 2020 και το 2021, εν ονόματι των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, της αποτροπής της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

«Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις θηριωδίες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από την Κίνα, ειδικά στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιντζιάνγκ και στο Θιβέτ, και να ζητάμε να υπάρξει λογοδοσία», υποσχέθηκε ο κ. Μπλίνκεν στο ίδιο δελτίο Τύπου.

Τιεν Αν Μεν: Η 33η επέτειος από την αιματηρή καταστολή στην πλατεία θα περάσει σιωπηλά στη χώρα και το Χονγκ Κονγκ

Η Κίνα ετοιμάζεται σήμερα να περάσει την 33η επέτειο από την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου χωρίς την παραμικρή εκδήλωση προς τιμή των θυμάτων, κυρίως στο Χονγκ Κονγκ όπου η αστυνομία έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε συγκέντρωση θα είναι παράνομη.

Εδώ και 33 χρόνια οι κινεζικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να σβήσουν τα γεγονότα στην Τιεν Αν Μεν από τη συλλογική μνήμη των Κινέζων: το γεγονός δεν αναφέρεται στα βιβλία της Ιστορίας, ενώ οι συζητήσεις στο διαδίκτυο για το θέμα λογοκρίνονται συστηματικά.

Την 4η Ιουνίου 1989, το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς έστειλε στρατιώτες και άρματα μάχης να καταστείλουν τους ανθρώπους που επί εβδομάδες είχαν καταλάβει την πλατεία Τιεν Αν Μεν διαδηλώνοντας ειρηνικά υπέρ της δημοκρατίας και κατά της διαφθοράς. Από την καταστολή του κινήματος σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, περισσότεροι από χίλιοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Τιεν Αν Μεν: Παραμένει ταμπού στην ηπειρωτική Κίνα

Μέχρι το 2020 το το Χονγκ Κονγκ ήταν η μόνη περιοχή της Κίνας όπου γίνονταν ανεκτές εκδηλώσεις και αποτίσεις φόρου τιμής στα θύματα της Τιενανμέν. Τη χρονιά εκείνη το Πεκίνο επέβαλε στην ημιαυτόνομη επαρχία δρακόντεια νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας η οποία έχει στόχο να καταπνίξει οποιαδήποτε φωνή διαφωνίας, μετά τις τεράστιες φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις του 2019.

Έκτοτε οι τοπικές αρχές προσπαθούν να σβήσουν οποιοδήποτε ίχνος ανάμνησης της Τιεν Αν Μεν.

Τιεν Αν Μεν: Παράνομη ολονυκτία

Η αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε χθες Παρασκευή μεγάλο μέρος του πάρκου της Βικτώριας, όπου γινόταν ως το 2019 ολονυκτία με κεριά, και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συγκέντρωση εκεί σε ανάμνηση των θυμάτων της καταστολής θα είναι παράνομη.

Οι ολονυκτίες στο Χονγκ Κονγκ απαγορεύθηκαν το 2020 και το 2021 στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας covid-19. Πέρυσι διαλύθηκε και η Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ που οργάνωνε την ολονυκτία στο πάρκο Βικτόρια, το Μουσείο της 4ης Ιουνίου που είχε δημιουργήσει έκλεισε και τα στελέχη της συνελήφθησαν.

Ο πρώην επικεφαλής της Συμμαχίας, ο Λι Τσεκ-γιαν, που είναι φυλακισμένος, ανακοίνωσε ότι την 4η Ιουνίου θα νηστέψει και μέσα στο κελί του θα ανάψει ένα σπίρτο και θα τραγουδήσει τραγούδια στη μνήμη των θυμάτων της καταστολής.

“Πιστεύω ότι οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ θα ενωθούν μαζί μου για να τιμήσουν την 4 Ιουνίου με κάθε ειλικρίνεια, χρησιμοποιώντας τα δικά τους μέσα για να εκφράσουν τη δέσμευσή τους στη δημοκρατία”, ανέφερε σε διαδικτυακή του επιστολή.

Άλλο πρώην μέλος της Συμμαχίας, ο Λέουνγκ Καμ- γουάι, εξήγησε ότι οι αρχές υποκινούν σκοπίμως την αυτολογοκρισία αποφεύγοντας να διευκρινίσουν τι είναι νόμιμο και τι όχι. “Ελπίζω όσοι επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων να βρουν τον δικό τους τρόπο να το πράξουν”, σημείωσε ο Λέουνγκ.

Η έλλειψη ξεκάθαρων κανόνων ώθησε τους τελευταίους μήνες έξι πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ να αποκαθηλώσουν μνημεία για την Τιεν Αν Μεν που είχαν στηθεί στους χώρους τους.

Και ένας από τους τελευταίους τρόπους που είχαν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ να θυμούνται τα γεγονότα στην Τιεν Αν Μεν, οι λειτουργίες στις καθολικές εκκλησίες, ακυρώθηκαν φέτος επίσης λόγω της ανησυχίας για διώξεις.

Πλέον μόνο στο εξωτερικό μπορεί να τιμηθεί η επέτειος από την καταστολή στην Τιενανμέν, με αντιφρονούντες να έχουν δημιουργήσει μουσεία στις ΗΠΑ.

Εκτός Κίνας ολονυκτίες έχουν προγραμματιστεί σε πολλές χώρες. Η Διεθνής Αμνηστία συντονίζει περίπου είκοσι από αυτές για να “ζητήσει να αποδοθεί δικαιοσύνη και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Χονγκ Κονγκ”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version