Ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσοι αυτονομιστές κατηγορούν οι μεν τους δε για την πιο πρόσφατη έξαρση της βίας σε μια σύγκρουση που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 10.000 ανθρώπων από τον Απρίλιο του 2014.
“Η γερμανίδα καγκελάριος και ο ρώσος πρόεδρος συμφώνησαν πως νέες προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί μια εκεχειρία και ζήτησαν από τους υπουργούς Εξωτερικών και τους συμβούλους τους να παραμείνουν σε στενή επαφή”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
Η Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσπαθούν εδώ και καιρό να πετύχουν ένα τέλος στη σύγκρουση, όμως η συμφωνία του Μινσκ, που επιτεύχθηκε πριν από δύο χρόνια, έχει εν μέρει οδηγήσει τις δύο πλευρές σε αδιέξοδο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι πυροδοτεί τη σύγκρουση υποστηρίζοντας τους αυτονομιστές με στρατιώτες και οπλισμό – μια κατηγορία την οποία αρνείται.
Το Κρεμλίνο ανέφερε από την πλευρά του για την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν πως “σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κλιμάκωση της ένοπλης σύγκρουσης που έχει αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες”.
Το Κίεβο εκφράζει φόβους ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει την πολιτική ισορροπία προς όφελος της Ρωσίας και ότι μπορεί να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ