Πέμπτη, 21 Νοε.
19oC Αθήνα

Την αναστολή παράδοσης υποβρυχίων στην Τουρκία ζητούν από την Α. Μέρκελ 53 Γερμανοί και Έλληνες ευρωβουλευτές

Την αναστολή παράδοσης υποβρυχίων στην Τουρκία ζητούν από την Α. Μέρκελ 53 Γερμανοί και Έλληνες ευρωβουλευτές
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Να ανασταλεί αμέσως η παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία από τη Γερμανία, ζητούν 53 Γερμανοί και Έλληνες ευρωβουλευτές, με κοινή τους επιστολή προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη και της συναδέλφού της του κόμματος των Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν.

Tην επιστολή υπογράφουν ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Ευρωσοσιαλιστών (S&D), των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και απεστάλη λόγω της εν εξελίξει συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα και αύριο, κατά την οποία οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Οι 53 ευρωβουλευτές, σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής και τη σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Οι πρόσφατες διερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για κοιτάσματα φυσικού αερίου οδήγησαν σε κλιμάκωση μιας συνεχούς διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε εξαιρετικά για τις απειλές ανάληψης στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας κατά κρατών μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και φοβούμεθα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια που παράγονται στη Γερμανία σε αυτή τη σύγκρουση».

Επιπλέον, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «παρά τις απειλές της Τουρκίας, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, παράλειψη η οποία αποτελεί σαφή έλλειψη αλληλεγγύης προς τις χώρες της ΕΕ που μπορεί να αποτελέσουν στόχο της επιθετικότητας της Τουρκίας».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται επίσης, ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει από τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, «να εισαγάγει μια πρωτοβουλία στο Συμβούλιο για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, να σταματήσουν την άδεια εξαγωγής όπλων στην Τουρκία’, εφόσον η τελευταία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, σημειώνεται ότι «τα υποβρύχια, τα εξαρτήματα και τα ανταλλακτικά, παράγονται σε μεγάλο βαθμό από τη γερμανική Thyssen Krupp Marine Systems και συναρμολογούνται στην Τουρκία».

H κοινή επιστολή των 53 Γερμανών και Ελλήνων ευρωβουλευτών

Αξιότιμη κυρία Καγκελάριε, Angela Merkel

Υπό το φως των συνεχιζόμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως Έλληνες και Γερμανοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλούμε την γερμανική κυβέρνηση να αναστείλει άμεσα την εξαγωγή γερμανικών υποβρυχίων προς την Τουρκία, των εξαρτημάτων και ανταλλακτικών της καθώς και όλων των συναφών υπηρεσιών συντήρησης. Η έκκλησή μας συνάδει με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Σεπτεμβρίου 2020 σχετικά με την εξαγωγή όπλων: εφαρμογή της κοινής θέσης 2008/944 / ΚΕΠΠΑ (παράγραφος 17) το οποίο:

Καλεί τον Αντιπρόεδρο  και Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, για όσο διάστημα η Τουρκία συνεχίζει τις τρέχουσες παράνομες, μονομερείς ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο που αντιβαίνουν στην κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ ( ειδικότερα της Ελλάδας και της Κύπρου) και στο διεθνές δίκαιο, και δεν συμμετέχει σε διάλογο βάσει του διεθνούς δικαίου, να προωθήσει στο Συμβούλιο πρωτοβουλία ώστε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναστείλουν τις άδειες εξαγωγών όπλων στην Τουρκία σύμφωνα με την κοινή θέση.

Οι πρόσφατες διερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για κοιτάσματα φυσικού αερίου οδήγησαν σε κλιμάκωση μιας συνεχούς διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανησυχούμε εξαιρετικά για τις απειλές  ανάληψης  στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας κατά κρατών μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και φοβούμεθα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια που παράγονται στη Γερμανία σε αυτή τη σύγκρουση.

Επομένως, καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει επείγοντα μέτρα για να αναστείλει, σε σχέση με την Τουρκία, την εξαγωγή υποβρυχίων, των εξαρτημάτων και ανταλλακτικών της, καθώς και τη σχετική συντήρηση – που παράγεται σε μεγάλο βαθμό από τη γερμανική Thyssen Krupp Marine Systems και συναρμολογείται στην Τουρκία.

Με εκτίμηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις