Κόσμος

Την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ζητάει υπουργός της Θάτσερ

Η Βρετανία πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι τα σχέδια του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να ανακτήσει εξουσίες από τις Βρυξέλλες είναι καταδικασμένα να αποτύχουν, υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Θάτσερ, Νάιτζελ Λόσον.

Η παρέμβαση του Λόσον αυξάνει την πίεση στον Κάμερον, μόλις μερικές ημέρες αφού το κόμμα του, οι Συντηρητικοί, υπέστησαν ήττα από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) στις τοπικές εκλογές.

Ο Κάμερον ανέλαβε την εξουσία επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού το 2010 υποσχόμενος ότι το κόμμα του θα έλυνε το ζήτημα των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρώπη, το οποίο διχάζει τους Τόρις επί δεκαετίες και συνέβαλε να πέσουν δύο προκάτοχοί του: η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Τζον Μέιτζορ.

Όμως η υπόσχεσή του να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμμετοχής της ΕΕ και να πραγματοποιήσει ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής —ή μη— της Βρετανίας σε αυτή εάν επανεκλεγεί το 2015 αποτυγχάνει να σταματήσει τις εσωτερικές συγκρούσεις στις τάξεις των Συντηρητικών σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ούτε να ανακόψει την άνοδο του UKIP.

Ο Λόσον, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών επί των ημερών της Θάτσερ από το 1983 ως το 1989, είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών που έχει καλέσει η χώρα να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Οι προσπάθειες του Κάμερον να ανακτήσει εξουσίες από τις Βρυξέλλες πιθανώς θα έχουν μόνο «δευτερεύοντα» και «οριακά» αποτελέσματα, έγραψε ο Λόσον, απηχώντας παρόμοιες προειδοποιήσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Επιπλέον, το να γίνουν εξαιρέσεις για ένα κράτος-μέλος θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε παρόμοια αιτήματα και από άλλα και θα οδηγούσε σε μια γενικευμένη αποσύνθεση» της ΕΕ, ανέφερε.

Η Βρετανία θα ήταν σε καλύτερη μοίρα εκτός της 27μελούς ένωσης η οποία έχει καταστεί ένα «γραφειοκρατικό τερατούργημα», έγραψε ο Λόσον στο φύλλο της εφημερίδας Times που κυκλοφόρησε χθες Δευτέρα.

«Υποψιάζομαι βασίμως ότι θα υπήρχε ένα οικονομικό πλεονέκτημα για το Ηνωμένο Βασίλειο εάν εγκατέλειπε την ενιαία αγορά», έγραψε ο Λόσον σε ένα άρθρο το οποίο ανακάλεσε μνήμες από τον εμφύλιο πόλεμο στις τάξεις των Τόρις σχετικά με την Ευρώπη, ο οποίος μαινόταν για μεγάλο μέρος των δεκαετιών του 1980 και του 1990.

«Κατά την άποψή μου, τα οικονομικά οφέλη θα υπερέβαιναν ουσιωδώς τα κόστη» της εξόδου, πρόσθεσε. Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη «δεν είναι η Ευρώπη, αλλά η παγκοσμιοποίηση», ανέφερε εξάλλου.

Ο Λόσον, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του να παραμείνει η Βρετανία μέσα στο προκάτοχο σχήμα της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), την προηγούμενη φορά που είχε τεθεί το ζήτημα σε δημοψήφισμα, το 1975, σημείωσε ότι η κρίση χρέους στην ΕΕ έχει αλλάξει εκ θεμελίων την ΕΕ και θα τασσόταν υπέρ της εξόδου της χώρας από αυτήν εάν γινόταν ξανά δημοψήφισμα.

Η Βρετανία γίνεται «όλο και περισσότερο περιθωριοποιημένη», σημείωσε στο άρθρο του στους Τάιμς, καθώς «είμαστε καταδικασμένοι» να υπερψηφίζονται προτάσεις με τις οποίες το Λονδίνο διαφωνεί από «τα μέλη της ευρωζώνης».

Η Βρετανία δεν έχει ενταχτεί στο ενιαίο νόμισμα.

Ο Λόσον, που σήμερα είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων, της άνω βουλής, επισήμανε ότι μια έξοδος από την Ευρώπη θα επέτρεπε στις βρετανικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν «σημαντικές εξαγωγικές ευκαιρίες στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ειδικά στην Ασία».

Ο συντηρητικός πολιτικός επισήμανε εξάλλου πως οι βρετανοί επιχειρηματίες αποτυγχάνουν να αντιληφθούν ότι η πρόθεση πίσω από την δημιουργία των ευρωπαϊκών θεσμών ήταν να προχωρήσει η πολιτική ολοκλήρωση, με στόχο να ελέγχεται ο γερμανικός μιλιταρισμός. Ο σκοπός αυτός είναι «ιδιαίτερα αξιέπαινος», έγραψε, αλλά η δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» είναι κάτι που «παραπλανά».

«Δυστυχώς, μια θεμελιώδης περιφρόνηση για την δημοκρατία πάντοτε ήταν ένα από τα πιο χτυπητά και απωθητικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού κινήματος», ανέφερε ακόμη.

Ορισμένοι Συντηρητικοί έχουν καλέσει τον Κάμερον να επισπεύσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καταθέτοντας σχετικό νομοσχέδιο στην παρούσα βουλή, και όχι στην επόμενη.

Οι δύο πλευρές διατυμπανίζουν τις θέσεις τους σχετικά με το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ αφού ο Κάμερον ανέλαβε την δέσμευση περί διενέργειας δημοψηφίσματος, τον Ιανουάριο.

Πάνω από 500 επιχειρηματίες τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής της επαναδιαπραγμάτευσης την οποία περιέγραψε ο Κάμερον τον Απρίλιο, λέγοντας ότι μια νέα, πιο χαλαρή σχέση με την Ευρώπη θα τόνωνε στην πραγματικότητα την βρετανική οικονομία.

Άλλοι όμως επισημαίνουν ότι η δέσμευση για το δημοψήφισμα δημιουργεί αβεβαιότητα που θα διαρκέσει χρόνια, ότι θα φοβίσει ξένους επενδυτές και θα αναστατώσει τα σημαντικά κράτη-μέλη στην ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Λονδίνου.

Ο Κάμερον, ο οποίος χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα είχε ενταχτεί στην ΕΟΚ με την τρίτη προσπάθεια, το 1973.

Αντιδρώντας στο άρθρο του Λόσον, ο εκπρόσωπος του Κάμερον είπε ότι ο πρωθυπουργός θέλει η ΕΕ να αλλάξει και να «προσαρμοστεί στο σύγχρονο κόσμο του ανταγωνισμού».

«Η Ευρώπη πρέπει να μεταρρυθμιστεί», ανέφερε το γραφείο του Κάμερον σε ανακοίνωσή του. «Αλλά η συνεχιζόμενη παραμονή μας πρέπει να έχει την συναίνεση του βρετανικού λαού, κι αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός όρισε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το θέμα αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Κάμερον: Θα απαιτήσει αυτονομία από την Μέρκελ και την ΕΕ

 

Ποιοί λαοί της Ευρώπης πληρώνουν τους υψηλότερους φόρους

 

Τραβάει το σχοινί ο Κάμερον: Τα σχέδια της Ε.Ε πλήττουν τα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας

 

Κάμερον: Ξεχάστε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, δεν επιστρέφονται!

 

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα