Tην καταδίκη των τζιχαντιστών για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει σε βάρος της μειονότητας των Γιαζίντι στο Ιράκ ζητά η Νάντια Μουράντ, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
Η 25χρονη ήταν μεταξύ των χιλιάδων γυναικών αυτής της κουρδόφωνης μειονότητας που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στο βορειοανατολικό Ιράκ το 2014. Υπέμεινε για πολλούς μήνες τη σεξουαλική δουλεία στα χέρια των σουνιτών τζιχαντιστών, προτού καταφέρει να δραπετεύσει.
Την Παρασκευή βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τον Κονγκολέζο γιατρό Ντένις Μουκουέγκε για τη μάχη που δίνουν κατά των σεξουαλικών βιαιοπραγιών ως όπλων πολέμου.
«Για εμένα, η δικαιοσύνη δεν είναι να σκοτώσουμε όλα τα μέλη του Ντάες που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα σε βάρος μας» εξήγησε η ίδια σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον.
«Η δικαιοσύνη είναι να οδηγήσουμε τα μέλη του Ντάες ενώπιον ενός δικαστηρίου και να τους δούμε, ενώπιον των δικαστών, να ομολογούν τα εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον των Γιαζίντι. Να τιμωρηθούν για αυτά τα εγκλήματα» επισήμανε η ίδια.
Πρέσβειρα του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των θυμάτων διακινητών ανθρώπων, η Μουράντ, της οποίας οι έξι αδελφοί και η μητέρα δολοφονήθηκαν από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, μάχεται προκειμένου οι διώξεις σε βάρος των Γιαζίντι να θεωρηθούν γενοκτονία.
«Καλώ όλες τις κυβερνήσεις να ενωθούν μαζί μου για να πολεμήσουμε τη γενοκτονία και τις σεξουαλικές βιαιοπραγίες» υπογράμμισε η Νάντια Μουράντ.
«Πρέπει να συνεργαστούμε με αποφασιστικότητα για να μπει ένα τέλος στη γενοκτονία, προκειμένου οι δράστες αυτών των εγκλημάτων να λογοδοτήσουν και να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα, ιδίως στην περίπτωση των συστηματικών βιασμών που διέπραξε το Ντάες και άλλες οργανώσεις».