Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, εγκατέλειψε την χώρα, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo. Λίγες ώρες νωρίτερα τα ανάκτορα ανακοίνωσαν ότι ο πρώην μονάρχης σχεδιάζει να “αυτοεξοριστεί” μετά την εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς.
Σύμφωνα με την El Mundo, ο Χουάν Κάρλος είχε ενημερώσει τον γιο του, βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας, ότι αποφάσισε να φύγει από τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας διέταξε να ερευνηθεί η εμπλοκή του Χουάν Κάρλος σε μια σύμβαση με τη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή τρένων υψηλής ταχύτητας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
La marcha del rey Juan Carlos no implicará cambios para la reina Sofía https://t.co/8DPWJ1EiqU
— La Otra Crónica (@LaOtraCronica) August 3, 2020
Η ελβετική εφημερίδα La Tribune είχε δημοσιεύσει ότι ο Χουάν Κάρλος έλαβε προμήθεια ύψους 100 εκατ. δολαρίων από τον εκλιπόντα βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.
Click4more: Ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος που ερευνάται για διαφθορά φεύγει από την Ισπανία!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Ορμώμενος σήμερα από τη βεβαιότητά μου ότι προσφέρω την καλύτερη υπηρεσία στους Ισπανούς, στους θεσμούς της και σε εσένα, ως Βασιλιά, σε ενημερώνω για την προσεκτικά μελετημένη απόφασή μου να αυτοεξοριστώ, αυτήν την περίοδο, εκτός της Ισπανίας”, έγραψε ο Χουάν Κάρολος σε επιστολή του προς τον γιο του, βασιλιά Φελίπε.
Ο Ισπανός μονάρχης δέχτηκε την απόφαση του πατέρα του και τον ευχαρίστησε, σύμφωνα με τα ανάκτορα.
Χουάν Κάρλος: Περασμένα μεγαλεία…
Στις αρχές Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε γνωστό ότι ξεκινά προκαταρκτική έρευνα για να καθορίσει αν ο Χουάν Κάρλος φέρει ποινική ευθύνη σε μια υπόθεση διαφθοράς η οποία αφορά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναθέσει σε μια ισπανική κοινοπραξία την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας (TGV) της Μέκκας.
Don Juan Carlos ya no se encuentra en España: ha consumado su marcha este mismo lunes tras enviar la carta al Rey. Su salida del país no afecta a Doña Sofía. https://t.co/AXn7R0vNji https://t.co/ydKakcamhT
— EL MUNDO (@elmundoes) August 3, 2020
Οι δικαστικές αρχές ερευνούν την υπόθεση από το 2018, όμως δεδομένου ότι ο τέως βασιλιάς χαίρει ασυλίας, μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να του ασκήσει δίωξη και μόνο για γεγονότα που έγιναν μετά την παραίτησή του από το αξίωμα.
“Είναι μια απόφαση που την λαμβάνω με βαθύτατη οδύνη, αλλά με μεγάλη ηρεμία”, συνεχίζει ο Χουάν Κάρλος στην επιστολή του προς τον Ισπανό βασιλιά Φελίπε.
“Πριν από έναν χρόνο, σου είχα εκφράσει τη βούληση και την επιθυμία μου να εγκαταλείψω τις θεσμικές υποχρεώσεις μου”, υπενθυμίζει, τονίζοντας ότι “ανέκαθεν ήθελα το καλύτερο για την Ισπανία και για το στέμμα”.
“Με τον ίδιο ζήλο με τον οποίο υπηρέτησα την Ισπανία κατά τη διάρκεια της βασιλείας μου και ενώπιον των δημόσιων συνεπειών ορισμένων παλαιότερων γεγονότων της ιδιωτικής ζωής του, θέλω να σου εκφράσω ότι είμαι απολύτως διατεθειμένος να διευκολύνω την άσκηση των καθηκόντων σου, με την ηρεμία και τη γαλήνη που απαιτούν οι υψηλές ευθύνες σου. Μου το επιβάλλουν η κληρονομιά μου και η αξιοπρέπειά μου”, σημειώνει στην ίδια επιστολή προς τον βασιλιά και γιο του, τον Φελίπε
Έξι χρόνια μετά την παραίτησή του από τον θρόνο εν μέσω μιας σειράς σκανδάλων, ο Χουάν Κάρλος ήταν ένας δημοφιλής μονάρχης κατά το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του, ο οποίος διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη φάση της μετάβαση της Ισπανίας από την 40χρονη δικτατορία του Φράνκο στη δημοκρατία.
Ιγκλέσιας: “Ντροπιαστική φυγή…”
Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και ηγέτης του αριστερού κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, χαρακτήρισε την απόφαση του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος να φύγει από τη χώρα, εν μέσω της έρευνας σε βάρος του για διαφθορά, ως “ανάξια για πρώην αρχηγό του κράτους”. Τονίζει, δε, πως φέρνει σε δύσκολη θέση την ισπανική μοναρχία.
“Η φυγή στο εξωτερικό του Χουάν Κάρλος των Βουρβόνων είναι μια πράξη ανάξια για πρώην αρχηγό κράτους και αφήνει έκθετη τη μοναρχία”, έγραψε στο Facebook ο Ιγκλέσιας.
Ο Χουάν Κάρλος θα έπρεπε να δώσει απαντήσεις για τυχόν αδικήματα που φέρεται ότι διέπραξε στην Ισπανία, πρόσθεσε ο Ιγκλέσιας, υπογραμμίζοντας ότι μια δημοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να δικαιολογήσει συμπεριφορές που υπονομεύουν τη μοναρχία.
πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ