Τετάρτη, 17 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει το 52% των πολιτών

Την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει το 52% των πολιτών
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISSI

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δει την Ουκρανία το 52% των πολιτών, σε αντίθεση με το 34% που δεν επιθυμεί την ένταξή της και ένα 15% που δεν έχει αποφασίσει ακόμη επί του θέματος.

Τα ποσοστά στην Ουκρανία πάντως ποικίλουν ανάλογα με την κάθε περιοχή. Έτσι οι κάτοικοι της Δυτικής Ουκρανίας επιθυμούν την ένταξη σε ποσοστό 79%, ενώ αυτοί της Κεντρικής σε ποσοστό 58%.

Αντίθετα στη Νότια και Ανατολική Ουκρανία, η πλειοψηφία των κατοίκων δεν επιθυμεί την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποσοστά 58% και 57% αντίστοιχα.

Ως βασικά πλεονεκτήματα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ουκρανοί θεωρούν την άνοδο του βιοτικού επιπέδου (38%), την καταπολέμηση της διαφθοράς (27%) την ελεύθερη μετακίνηση (26%) και την ελεύθερη πρόσβαση στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (21%). Απο την άλλη το 26% στην Ουκρανία θεωρεί πως δεν θα υπάρξει κανένα πλεονέκτημα από μια ενδεχόμενη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γενικά πάντως το 60% θεωρεί πως η Ουκρανία θα πρέπει να συνεχίσει τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αν η ΕΕ δεν θα προσφέρει  μια τέτοια προοπτική.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 28 Αυγούστου σε δείγμα 2041 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω, σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας, εκτός από την Κριμαία και τις περιοχές του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις