Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ίσως και λίγο αναγκαστικά, αποφάσισε να κάνει ένα μικρό, αλλά τουλάχιστον βήμα, όσον αφορά στο θέμα των όπλων. Οι 17 νεκροί στο σχολείο της Φλόριντα, οι αντιδράσεις και η συμπεριφορά του (σ.σ. ποιος ξεχνάει ότι την πρώτη μέρα σηκώθηκε κι έφυγε χωρίς να απαντήσει σε ερώτηση για την οπλοκατοχή) τον έφεραν σε δύσκολη θέση. Και ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε ότι έφτασε η στιγμή να κάνει κάτι.
Και αυτό ήταν να προτείνει να απαγορευθεί ένα εξαιρετικά φονικό αξεσουάρ που είχε χρησιμοποιηθεί και στο μακελειό του Λας Βέγκας. Ήταν η αντίδρασή του στο κύμα αγανάκτησης που (επιτέλους) έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ.
Οι διασωθέντες της επίθεσης του 19χρονου Νίκολας Κρους στο σχολείο στο Πάρκλαντ της Φλόριντα δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. Και φαίνεται πως στον Λευκό Οίκο λαμβάνουν το μήνυμα. Αρκεί να μην αποδειχτεί κι αυτό «επικοινωνιακή πολιτική».
Τραμπ: Τέλος στην μετατροπή των όπλων σε αυτόματα τουφέκια
Ο Τραμπ δεν ξεχνά ότι το σημαντικότερο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής (NRA) τον στήριξε για να εκλεγεί. Αλλά αυτή τη φορά κάτι έπρεπε να κάνει. Και αποφάσισε να… κρατήσει ισορροπίες. Δεν προτίθεται να πάρει σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την οπλοκατοχή. Αλλά ρίχνει ένα… τυράκι σε εκείνους που μάχονται για να μπουν κανόνες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Τρίτη (20.02.2018) και μάλιστα επικαλούμενος την επίθεση στο Λας Βέγκας τον περασμένο Οκτώβριο πως ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να καταρτίσει διατάξεις προκειμένου να απαγορευθούν «όλοι οι μηχανισμοί που μετατρέπουν νόμιμα όπλα σε αυτόματα τουφέκια».
Τα κείμενα αυτά, που αφορούν τα ειδικά κοντάκια μετατροπής ημιαυτόματων τουφεκιών σε αυτόματα, ή «bump stocks» στην ορολογία των εταιρειών που τα κατασκευάζουν, αναμένεται να οριστικοποιηθούν το προσεχές διάστημα, υποστήριξε ο Τραμπ.
Μετά το μακελειό του Οκτωβρίου στο Λας Βέγκας, Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί αλλά και η ίδια η NRA, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο, είχαν ταχθεί υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας επί το αυστηρότερο για τα συγκεκριμένα αξεσουάρ. Αλλά πέντε μήνες αργότερα, δεν έχει αναληφθεί η παραμικρή πρωτοβουλία για το θέμα στο Κογκρέσο.
Τι… αλλάζει
Το «bump stock» (ο «υποκόπανος ανάδρασης») αξιοποιεί την ενέργεια της ανάδρασης του τουφεκιού προκειμένου αυτό να βάλλει με πολύ υψηλότερη ταχύτητα, ουσιαστικά κατά ριπάς. Πρακτικά, το μετατρέπει από ημιαυτόματο σε αυτόματο χωρίς να το τροποποιεί μηχανικά. Ο δράστης του μακελειού στο Λας Βέγκας Στίβεν Πάντοκ είχε προσαρμόσει σε δώδεκα τουφέκια αυτό το αξεσουάρ κι έτσι ήταν σε θέση να ρίχνει εννιά σφαίρες ανά δευτερόλεπτο.
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι είναι ανοιχτός στη συζήτηση για το εάν πρέπει να θεσπιστεί ελάχιστο ηλικιακό όριο για την αγορά ημιαυτόματων τουφεκιών εφόδου. Τέτοιο είναι και το AR-15, το όπλο που χρησιμοποίησε ο Νίκολας Κρουζ, ο δράστης του μακελειού στο Πάρκλαντ.
Διάφορες παραλλαγές αυτού του όπλου έχουν χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες πολύνεκρες σφαγές το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ.
Στο πλευρό τους Κλούνεϊ και Όπρα
Μαθητές του λυκείου της Πάρκλαντ ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν «Πορεία για τη ζωή μας» στην Ουάσινγκτον και σε άλλες πόλεις τον Μάρτιο. Στόχος τους να απαιτήσουν αυστηρότερο έλεγχο της οπλοκατοχής. Χαιρετίζοντας «το θάρρος» των αγοριών και των κοριτσιών αυτών, ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνι και η σύζυγός του Άμαλ ανακοίνωσαν ότι δωρίζουν 500.000 δολάρια για να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία.
Ακολουθώντας τους κατά πόδας, η παρουσιάστρια και επιχειρηματίας Όπρα Γουίνφρι ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει το ίδιο ποσό. Σύμφωνα με την Όπρα, η κινητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών της θυμίζει τον αγώνα της δεκαετίας του 1960 εναντίον του φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.
Οι δημοσκοπήσεις “χαστούκι”
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εφημερίδας The Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC News, οι έξι και πλέον στους δέκα Αμερικανούς θεωρούν ότι ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο δεν πράττουν αρκετά για να προληφθούν οι επιθέσεις ενόπλων που προκαλούν πολλά θύματα.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με άλλη έρευνα, περίπου οι δύο στους τρεις Αμερικανούς δηλώνουν ότι πλέον είναι θετικοί έναντι της θέσπισης αυστηρότερου νομικού πλαισίου για την οπλοκατοχή. Είναι η καθαρή πλειοψηφία που έχει καταγραφεί από το 2008.
Σε δημοσκόπηση από το ινστιτούτο Quinnipiac, το 66% εκ των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα, ενώ το 31% την απέρριψε.
Κάλλιο αργά…
Η πλευρά που τάσσεται υπέρ της προώθησης αυστηρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή φαίνεται άρα πως μεγεθύνεται, τουλάχιστον σε σύγκριση με μια δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου του 2017. Τότε το 59% των προσώπων που είχαν ερωτηθεί είχε δηλώσει πως αντιμετώπιζε ευνοϊκά τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων (ενώ το 36% εναντιωνόταν), ή σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015, όταν μειοψηφούσε, περιοριζόμενη στο 47% του δείγματος (έναντι 50%).
Από το 2008 ως το 2015, το ποσοστό των Αμερικανών που τάσσονταν υπέρ της επιβολής αυστηρότερων περιορισμών στην οπλοκατοχή δεν είχε ξεπεράσει ποτέ το 54%, κατά τα στοιχεία του ινστιτούτου Κουίνιπιακ.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι δύο Αμερικανοί στους τρεις (67%) θεωρούν επίσης ότι είναι «πάρα πολύ εύκολο» σήμερα να αγοράσει κανείς ένα όπλο στις ΗΠΑ. Το ίδιο έκρινε μόλις το 59% τον Νοέμβριο (σ.σ. μετά το Λας Βέγκας) και μόλις το 55% τον Δεκέμβριο του 2015.
Ακόμη, σχεδόν οι τρεις τους τέσσερις Αμερικανούς (75%) πιστεύουν ότι το Κογκρέσο θα όφειλε να «κάνει περισσότερα» για να μειωθεί η βία με τη χρήση όπλων, έναντι ενός 67% που δήλωνε το ίδιο τον Δεκέμβριο.
Διχασμένοι
Η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης τις διαιρέσεις των κομμάτων όσον αφορά το πρόβλημα. Οι υποστηρικτές των Δημοκρατικών τάσσονται υπέρ της θέσπισης αυστηρότερης νομοθεσίας στη συντριπτική πλειοψηφία τους (86%). Αντίθετα, μόλις το 34% των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων μοιράζεται αυτή την άποψη.