Κόσμος

Την πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας στην Κίνα υπέγραψε η KFC

Η θυγατρική της αμερικανικής αλυσίδας KFC στην Κίνα δέχθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό των 2.000 απασχολουμένων σε αυτή.

 

Έτσι υπέγραψε σήμερα την “πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας” στη χώρα, ανακοίνωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
 
Οι εκπρόσωποι της KFC στην πόλη Σενγιάνγκ της βορειοανατολικής Κίνας υπέγραψαν συμφωνία η οποία ορίζει στα 900 γιουάν (107 ευρώ) τον κατώτατο μισθό, αντί των 700 γιουάν (84 ευρώ) που έδινε μέχρι στιγμής, υποσχόμενη παράλληλα ετήσιες αυξήσεις ύψους 5%, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, η KFC διαθέτει 2.950 εστιατόρια σε 650 κινεζικές πόλεις και απασχολεί τουλάχιστον 146.000 εργαζομένους.
 
Πολλές ξένες εταιρείες που διατηρούν παραρτήματα στην Κίνα χρειάστηκε να αναθεωρήσουν την μισθολογική τους πολιτική τις τελευταίες εβδομάδες, ύστερα από το διογκούμενο κύμα απεργιών και διαμαρτυριών για το επίπεδο των αμοιβών και τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών. Η δε ταϊλανδέζικη εταιρεία Foxconn, η οποία επλήγει από ένα κύμα αυτοκτονιών εργαζομένων σε αυτή και σωρεία καταγγελιών για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, αναγκάστηκε να αυξήσει τους μισθούς σχεδόν κατά 70%.
 
Την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και του βιοτικού επιπέδου των εργατών, στην πλειονότητά τους εσωτερικοί μετανάστες, τονίζει σήμερα και η μεγαλύτερη επίσημη εφημερίδα της χώρας. “Η Κίνα πρέπει να αυξήσει τα εισοδήματα των εργατών προκειμένου να προστατεύσει τη σταθερότητά της”, αναφέρει η εφημερίδα σύμφωνα με την οποία το μοντέλο “made-in-China” βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και είναι σημαντικό να επιτευχθεί μία σχετικά μεγάλη βελτίωση του επιπέδου ζωής των απλών ανθρώπων οι οποίοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εξαγωγικής οικονομίας της χώρας.
Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άουσβιτς: «Φτάσαμε νύχτα και μύριζε καμένα πτώματα» – Συγκλονίζουν επιζώντες στην 80η επέτειο της απελευθέρωσης
«Το Ολοκαύτωμα δεν ξεκίνησε με το Άουσβιτς, ξεκίνησε πρώτα με λόγια, και τράφηκε από τη σιωπή και την αδιαφορία της κοινωνίας», τονίζει η επιζήσασα Εύα Ζεπέσι
Άουσβιτς: «Φτάσαμε νύχτα και μύριζε καμένα πτώματα» – Συγκλονίζουν επιζώντες στην 80η επέτειο της απελευθέρωσης