Δευτέρα, 2 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Τιτανικός: Νέες αποκαλυπτικές εικόνες με την αποσύνθεση του πλοίου στον βυθό του Ατλαντικού ωκεανού

Τιτανικός: Νέες αποκαλυπτικές εικόνες με την αποσύνθεση του πλοίου στον βυθό του Ατλαντικού ωκεανού
ΦΩΤΟ AP Institute for Exploration, Center for Archaeological Oceanography/University of Rhode Island/NOAA Office of Ocean Exploration

Το πιο διάσημο ναυάγιο όλων των εποχών, ο Τιτανικός, βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης και διάβρωσης. Νέα ευρήματα από το πλοίο μετά την υποβρύχια αποστολή που έγινε το καλοκαίρι.

Ο Τιτανικός «εξαφανίζεται» στον βυθό του Ατλαντικού, 112 μετά το ναυάγιο. Μία νέα αποστολή με υποβρύχια ρομπότ που έγινε το καλοκαίρι έφερε νέες εικόνες στο φως, με νέα ευρήματα από το πλοίο. Από αυτά ξεχωρίζει ένα χάλκινο άγαλμα που ονομάζεται «Νταϊάνα των Βερσαλλιών». Εντοπίστηκε ξανά, 38 χρόνια από τη μέρα που το είδαν για πρώτη φορά, στα παγωμένα νερά. Μετά την υποβρύχια αποστολή όμως, οι ειδικοί εστιάζουν στις φθορές του ιστορικού ναυαγίου. 

Ένα μεγάλο τμήμα του κιγκλιδώματος της πλώρης – που απαθανάτισαν οι Τζακ και Ρόουζ στη διάσημη κινηματογραφική σκηνή – έχει αποκολληθεί και βρίσκεται τώρα στον πυθμένα της θάλασσας. «Η πλώρη του Τιτανικού είναι απλώς εμβληματική, αλλά δεν είναι πια έτσι», είπε στο BBC η Tomasina Ray, διευθύντρια συλλογών στην RMS Titanic Inc, την εταιρεία που πραγματοποίησε την αποστολή.

«Είναι απλώς άλλη μια υπενθύμιση της επιδείνωσης που συμβαίνει καθημερινά. Ο κόσμος ρωτάει συνέχεια: “Πόσο καιρό θα υπάρχει ο Τιτανικός; Απλώς δεν ξέρουμε, αλλά τον παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εταιρία, πολλά διακοσμητικά αντικείμενα τέχνης – γλυπτά και αγάλματα – που κοσμούσαν τις αίθουσες και τα δωμάτια σε όλο τον Τιτανικό, διασπώνται πλέον στον αμμώδη βυθό, μετά από πολλές δεκαετίες βυθισμένα στο εχθρικό περιβάλλον του Βόρειου Ατλαντικού.

Η αποστολή ανακοίνωσε επίσης μια άλλη ανακάλυψη ενός τεχνουργήματος που ήλπιζαν να βρουν, παρόλο που ήταν πολύ δύσκολο. Το 1986, ένα χάλκινο άγαλμα που ονομαζόταν Νταϊάνα των Βερσαλλιών εντοπίστηκε και φωτογραφήθηκε από τον Robert Ballard, ο οποίος είχε βρει το ναυάγιο του Τιτανικού ένα χρόνο νωρίτερα.

Όμως η θέση του δεν ήταν γνωστή και η ύψους 60 εκατοστών φιγούρα δεν καταγράφηκε ξανά. Τώρα, όμως, ανακαλύφθηκε ανάμεσα στα συντρίμμια του πλοίου. «Ήταν σαν να βρήκαμε μια βελόνα στα άχυρα, και το ότι το ξαναβρήκαμε φέτος ήταν σημαντικό», δήλωσε ο Τζέιμς Πένκα, ερευνητής του Τιτανικού και παρουσιαστής του podcast Witness Titanic.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις