Site icon NewsIT

Τιτανικός: Σπάνια αντικείμενα του διάσημου ναυαγίου φυλάσσονται σε μυστική αποθήκη – Η τσάντα από αλιγάτορα και το μεθυστικό άρωμα

14.08.2024 | 18:25
Τιτανικός: Σπάνια αντικείμενα του διάσημου ναυαγίου φυλάσσονται σε μυστική αποθήκη – Η τσάντα από αλιγάτορα και το μεθυστικό άρωμα

Μια τσάντα φτιαγμένη από δέρμα αλιγάτορα και μικροσκοπικά φιαλίδια αρώματος που εξακολουθούν να απελευθερώνουν ένα ισχυρό άρωμα, είναι μερικά μόνο από τα πολύτιμα αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου – τον Τιτανικό.

Η ακριβής τοποθεσία της αποθήκης όπου φυλάσσονται τα όσα έχουν ανασυρθεί από το ναυάγιο του Τιτανικού, αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό, λόγω της αξίας του περιεχομένου της. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι βρίσκεται κάπου στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο εσωτερικό, τα ράφια είναι γεμάτα με χιλιάδες αντικείμενα: από μια αναποδογυρισμένη μπανιέρα και ένα φινιστρίνι, μέχρι περίτεχνα χαραγμένα γυάλινα σκεύη και μικροσκοπικά κουμπιά.

Το BBC είχε τη σπάνια ευκαιρία να ρίξει μια ματιά στην αποθήκη και να ανακαλύψει τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από μερικά από αυτά τα αντικείμενα.

Η τσάντα από αλιγάτορα και η τραγική ιστορία

«Είναι μια πραγματικά όμορφη, μοντέρνα μικρή τσάντα», λέει η Tomasina Ray, διευθύντρια συλλογών της RMS Titanic Inc, της εταιρείας που έχει ανακτήσει αυτά τα αντικείμενα.

Η αμερικανική εταιρεία έχει τα δικαιώματα διάσωσης του πλοίου και με την πάροδο των ετών έχει ανασύρει 5.500 αντικείμενα από το σημείο του ναυαγίου, μια επιλογή από τα οποία εκτίθενται σε όλο τον κόσμο.

Η τσάντα είναι κατασκευασμένη από δέρμα αλιγάτορα, το οποίο έχει επιβιώσει δεκαετίες στα βάθη του Βόρειου Ατλαντικού. Τα ευαίσθητα αντικείμενα στο εσωτερικό της έχουν επίσης διατηρηθεί, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για τη ζωή της ιδιοκτήτριάς της – μιας επιβάτιδας τρίτης θέσης που ονομαζόταν Marian Meanwell.

«Ήταν μια 63χρονη μοδίστρα», λέει η Tomasina. «Και ταξίδευε στις ΗΠΑ για να βρεθεί με την κόρη της που είχε πρόσφατα χηρέψει».

Rarely-seen items recovered from Titanic wreckage | BBC News

Μεταξύ των αναμνηστικών που υπήρχαν στο εσωτερικό του ήταν και μια ξεθωριασμένη φωτογραφία, η οποία πιστεύεται ότι ήταν της μητέρας της Marian Meanwell.

Άρωμα που δεν έχει ξεθυμάνει

Αντικείμενα που ανήκαν σε επιζώντες έχουν ανασυρθεί από το βυθό. Η Tomasina ανοίγει ένα πλαστικό δοχείο και μια γλυκιά μυρωδιά γεμίζει τον αέρα. «Είναι πολύ ισχυρό», παραδέχεται.

Στο εσωτερικό του υπάρχουν μικροσκοπικά φιαλίδια με άρωμα. Είναι σφραγισμένα, αλλά το έντονο άρωμά τους αναδύεται, ακόμη και μετά από δεκαετίες στον πυθμένα της θάλασσας.

«Υπήρχε ένας πωλητής αρωμάτων στο πλοίο και είχε πάνω από 90 από αυτά τα μικρά φιαλίδια αρωμάτων», εξηγεί η Tomasina.

Το όνομά του ήταν Adolphe Saalfeld και ταξίδευε ως επιβάτης δεύτερης θέσης.

Ο Saalfeld ήταν ένας από τους 700 επιζήσαντες. Αλλά με τις γυναίκες και τα παιδιά να έχουν προτεραιότητα κατά την εκκένωση, κάποιοι άνδρες που κατάφεραν να βγουν από το πλοίο, ζούσαν με ενοχή.

«Είχε πεθάνει όταν το βρήκαμε αυτό», λέει η Tomasina. «Αλλά απ’ ό,τι καταλαβαίνω, ζούσε με λίγες ενοχές – την ενοχή του επιζώντος».

Άνοιξε μια σαμπάνια

Στη συλλογή περιλαμβάνεται και ένα μπουκάλι σαμπάνιας – με το κρασί στο εσωτερικό και φελλό στο καπάκι.

«Λίγο νερό πιθανόν να είχε περάσει μέσα από τον φελλό καθώς συμπιέστηκε και εξισορρόπησε την πίεση. Και στη συνέχεια απλά έμεινε στον πυθμένα του ωκεανού», λέει η Tomasina.

Όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε το 1912, αφού προσέκρουσε σε παγόβουνο, το πλοίο διαλύθηκε και το περιεχόμενό του χύθηκε έξω, δημιουργώντας ένα τεράστιο πεδίο συντριμμιών.

«Υπάρχουν πολλά μπουκάλια στον πυθμένα του ωκεανού και πολλές κατσαρόλες, επειδή ο Τιτανικός στην πραγματικότητα διαλύθηκε γύρω από μία από τις κουζίνες», λέει η Tomasina.

Στο πλοίο υπήρχαν χιλιάδες μπουκάλια σαμπάνιας. Ο ιδιοκτήτης του πλοίου ήθελε οι επιβάτες της πρώτης θέσης να βιώσουν την απόλυτη χλιδή, με πολυτελές περιβάλλον και τα καλύτερα φαγητά και ποτά.

«Ήταν σαν ένα πλωτό παλάτι και ο Τιτανικός υποτίθεται ότι ήταν το πιο πολυτελές πλοίο», λέει η Tomasina.

«Έτσι, το να έχει σαμπάνια, να έχει γυμναστήριο, να έχει όλες αυτές τις ανέσεις και αυτά τα σπουδαία πράγματα για τους επιβάτες θα ήταν πολύ σημαντικά γι’ αυτούς».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version