Κόσμος

«Το Facewatch με είδε κλέφτρα»: Ερωτηματικά για σύστημα αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιείται ευρέως στη Βρετανία

Πολλά ερωτηματικά έχει δημιουργήσει ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου που ονομάζεται Facewatch και εφαρμόζεται εκτενώς στη Βρετανία σε μία προσπάθεια να εντοπίζονται οι κλέφτες.

Όταν η Σάρα πήγε να αγοράσει μία σοκολάτα από ένα κατάστημα στη Βρετανία το τελευταίο πράγμα που περίμενε ήταν ότι θα «αναγνωριστεί» ως κλέφτρα και θα την διώξουν κακήν κακώς από το μαγαζί γιατί έτσι την «είδε» το σύστημα αναγνώρισης προσώπου.

«Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, με πλησιάζει ένας υπάλληλος του καταστήματος, ο οποίος με πλησιάζει και μου λέει: “Είσαι κλέφτρα, πρέπει να φύγεις από το κατάστημα”».

Η Σάρα – που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της – κατηγορήθηκε άδικα από ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου που ονομάζεται Facewatch.

Λέει στο BBC ότι αφού ερευνήθηκε η τσάντα της, την οδήγησαν έξω από το κατάστημα και της είπαν ότι της απαγορεύεται η είσοδος σε όλα τα καταστήματα που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένα τεχνολογία.

«Έκλαιγα και έκλαιγα σε όλο το ταξίδι προς το σπίτι… Σκέφτηκα: “Ω, θα είναι η ζωή μου ίδια; Θα με βλέπουν σαν κλέφτρα, ενώ δεν έχω κλέψει ποτέ».

Το Facewatch απευθύνθηκε αργότερα στη Σάρα και αναγνώρισε ότι είχε κάνει λάθος.

Τι είναι το Facewatch και πώς λειτουργεί

Το Facewatch χρησιμοποιείται σε πολυάριθμα καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν οι κλέφτες.

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει την περίπτωση της Σάρα στο BBC, αλλά δήλωσε ότι η τεχνολογία της βοηθά στην πρόληψη του εγκλήματος και στην προστασία των εργαζομένων.

Δεν είναι μόνο όμως τα καταστήματα που στρέφονται στην τεχνολογία.

Ο δημοσιογράφος του BBC ακολούθησε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ την αστυνομία καθώς τοποθετούσε ένα λευκό φορτηγάκι στον κεντρικό δρόμο.

Οι κάμερες που ήταν προσαρτημένες στην οροφή του κατέγραψαν χιλιάδες εικόνες από τα πρόσωπα των ανθρώπων.

Εάν ταυτίζονταν με άτομα που βρίσκονταν σε λίστα παρακολούθησης της αστυνομίας, οι αστυνομικοί θα τους προσέγγιζαν και ενδεχομένως θα τους συνέλαβαν.

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι εκείνη την ημέρα η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε ότι προχώρησε σε έξι συλλήψεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Ο Lindsey Chiswick, διευθυντής πληροφοριών της Met, δήλωσε στο BBC ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας ήταν εξαιρετικά χρήσιμη.

«Χρειάζεται λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να δημιουργήσει η τεχνολογία μια βιομετρική εικόνα του προσώπου ενός ατόμου, να την αξιολογήσει σε σχέση με τον κατάλογο παρακολούθησης και να τη διαγράψει αυτόματα όταν δεν υπάρχει ταύτιση».

Ωστόσο, οι ομάδες για την ελευθερία των πολιτών ανησυχούν ότι η ακρίβειά του δεν έχει ακόμη αποδειχθεί πλήρως και επισημαίνουν περιπτώσεις όπως αυτή του Shaun Thompson, όπου μπορεί το σύστημα να κάνει λάθος. 

Ο Thompson, δεν το σκέφτηκε πολύ όταν πέρασε δίπλα από ένα λευκό φορτηγάκι κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου τον Φεβρουάριο.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όμως, τον πλησίασε η αστυνομία και του είπε ότι καταζητείται.

Του ζητήθηκε να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα και κρατήθηκε για 20 λεπτά. Λέει ότι τον άφησαν να φύγει μόνο αφού παρέδωσε αντίγραφο του διαβατηρίου του.

Είχε γίνει λάθος.

«Μου συμπεριφέρθηκαν λες και ήμουν ένοχος μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά μου», λέει.

Η χρήση της αναγνώρισης προσώπου από την αστυνομία γίνεται όλο και πιο συχνή.
Μεταξύ του 2020 και του 2022 η Μητροπολιτική Αστυνομία χρησιμοποίησε 9 φορές την live αναγνώριση προσώπου. Το επόμενο έτος ο αριθμός αυτός ήταν 23.

Ήδη το 2024 έχει χρησιμοποιηθεί 67 φορές.

Παρόλο που κάποιοι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε το BBC ανησυχούσαν για τη χρήση της τεχνολογίας, η πλειονότητα υποστήριζε ότι θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Όμως δημιουργούνται ερωτήματα μήπως ο κόσμος συνηθίσει να βλέπει λευκά φορτηγά παρκαρισμένα σε πολυσύχναστους δρόμους και οι άνθρωποι που ξέρουν ότι καταζητούνται από την αστυνομία, απλά θα ξέρουν πού είναι οι κάμερες και θα τις αποφεύγουν. Ή οι κλέφτες θα κρύβουν τα πρόσωπά τους μπαίνοντας σε ένα κατάστημα…

Παρόλα αυτά γίνεται σαφές ότι υπάρχουν πολλοί πολίτες που είναι πρόθυμοι να ανεχτούν τη σάρωση των προσώπων τους – αν αυτό σημαίνει ασφαλέστερους δρόμους.

Πληροφορίες από BBC

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους – Όλες οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία
Μεταξύ των κρατουμένων που απελευθερώνονται είναι και ο Ζακάρια Ζουμπέιντι, υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών και πρώην επικεφαλής των Ταξιαρχιών αλ Άκσα
Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους – Όλες οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία